50 jaar bij één bedrijf!

aad vd poel 1

Ja, het is blijkbaar toch wel goed werken in Stompwijk. Aad van der Poel, geboren tuinderszoon van de Dr. Kortmanstraat, werkt 50 jaar bij Scheria. Hij heeft er drie generaties meegemaakt. Hier op de Stompwijkseweg 76 is hij begonnen. 

Als scholier kwam hij al in de vakanties bij vader Kees van Santen helpen. Kazen poetsen en keren. Boter inpakken; pakjes maken van 250 gram. Dat ging eerst ook nog handmatig. Toen hij van school kwam als bijna 14-jarige kon hij meteen in vaste dienst komen. Zo ging hij mee eieren ophalen in Barneveld. Toen had je ook nog echte winters. Als het glad was moest iedereen mee helpen om de volle wagen ’s morgens tegen de hoogte op, op de Stompwijkse weg te krijgen. Een flinke aanloop, en een paar kaarsen op het dashboard om de ruiten ontdooid te houden…   

aad vd poel 2

Chauffeur – verkoper

aad vd poel 3

Op de weg zitten was zijn passie. Een wagen boter, kaas en eieren mee, en later kip, en verkopen. Dat heeft hij van zijn 18e tot zijn 36e jaar gedaan. Nieuwe klanten maken voor kwaliteitsproducten was zijn lust en zijn leven. Leiden en de Bollenstreek was zijn route. Ondertussen haalde hij ook zijn poeliersdiploma. Hij is van alle markten thuis. Weet echt alles van kip, wild en kalkoen. Hoe en waar ze worden gehouden. Biologisch, scharrel enzovoort. Ondertussen was een eindje verderop het nieuwe bedrijf gebouwd. En Aad ging weer mee. Met de tweede generatie van Santen. Jac, Leo en Kees. Het aandeel kip, wild en kalkoen werd steeds groter. En in het begin nog allemaal handmatig gesneden. Als het druk was met Kerstmis en de bestellingen af moesten was het een sport om samen met Leo in korte tijd zo veel mogelijk filet te snijden. ’s Morgens om 5 uur uit bed. Weken van 60 á 70 uur waren heel gewoon. Later werd het zo uitgebreid dat er werd geautomatiseerd en uitzendkrachten werden ingezet. Hij bleef er nog wel eens slapen. Maar nu kon zijn bed ook weer mee naar huis…… 

Op kantoor

aad vd poel 4

Toen hij 25 jaar bij het bedrijf was vroeg iemand tijdens de receptie: “en, nog 25 jaar er bij?” Nou dat leek hem wel een heel eind. Hij was nooit ziek, maar een beetje meer thuis bij vrouw en kinderen zou toch ook wel leuk zijn. Samen met zijn vrouw is hij een enthousiast wandelaar. Hij heeft ook al heel wat Vierdaagses op zijn naam staan. Dat is een mooie ontspanning. Op zijn werk kwam hij steeds meer op kantoor te zitten. Klanten bellen, bestellingen opnemen. Voor veel klanten is Scheria: Aad! Als er problemen waren: Aad lost alles op. Terwijl sinds 1 januari 2000 de derde generatie al aan het roer staat. Coen, Sjoerd en Frank. En Aad bleef, ongemerkt, de 50 jaar vol maken.

Rustiger aan doen

aad vd poel 5

Hij heeft een nieuwe passie gevonden. Vanaf augustus gaat hij weer het pad op. Klanten bezoeken, ook oude. Sommigen heeft hij in jaren niet gezien. Alleen aan de telefoon gehad.  

Aan zijn kennis van de producten zal het niet liggen. En als hij zo gezond blijft, kan hij nog jaren mee. Dat wensen we hem van harte toe!  

Agnes van Boheemen -Vollebregt