Toernieuws

Toerclub Stompwijk

Afgelopen zondag stond voor de A en B groepen de mooie rit naar De Loet op de kalender. Een beetje dezelfde richting als vorige week naar Vlist, maar dat hinderde niet. De C ging voor een verre rit naar Nieuwveen.

De A1 stond om half 9 nog te wachten op hun captain terwijl de andere groepen alvast vertrokken. Hij had zich niet afgemeld en niemand durfde het aan om zijn taak onvoorbereid over te nemen, dus reden ze hem maar tegemoet. Zo stonden ze een kwartier later met 9 man bij ondergetekende voor de deur en werd mij luidruchtig duidelijk gemaakt dat ik uit bed moest komen. Toen was ik er net achter dat mijn wekker was uitgevallen. Terwijl ik 10 minuten de tijd kreeg om wakker te worden en in mijn ‘zondagse pak’ te springen lieten zij de hond uit en fantaseerden hardop over de mogelijke redenen van mijn verslapen. Even later reden we alsnog via Benthuizen naar de Rotte. Bij Nieuwerkerk kwamen we aan het eind van de Hitlandselaan langs de historische steenovens die daar gerestaureerd zijn. Nooit eerder gezien dat dat daar was. Toen we ertussendoor reden kwamen we op de IJsseldijk uit en volgden deze naar Krimpen. Bij De Loet aangekomen stond de B al weer op punt van vertrekken en namen wij hun tafel over. Onder de koffie hadden we genoeg tijd om alvast wat deelnemers aan de tijdrit van de ijsclub te ronselen. De rest van de inschrijvingen volgt ongetwijfeld binnenkort ook nog. Na de koffie volgden we de Elfdorpentochtpijlen tot Stolwijk en daarna via Gouda de kortste weg terug naar huis. Na zo’n 100km waren we rond kwart voor 1 weer terug in Stompwijk. Heerlijk gefietst en ook nog lekker kunnen uitslapen, wat wil je nog meer op zondag.

Arno van Rijn

De B vertrok met z’n 7-en (5 mannen/ 2 vrouwen) naar Lekkerkerk. De wind compenseerde het ontbreken van de zon door zich ook terug te trekken: het was bijna windstil. Daardoor was het aangenaam toeven op de racefiets. En dan de route, deze komt in de TC-top 5 van de mooiste en groenste routes. We fietsten door weidse landschappen, smalle boerenweggetjes en nergens door maar gewoon langs de stadjes en dorpjes. Ja zo kom je, als je als Jaap de route weet, zelfs in de Randstad nog van S naar L. Onderweg zag ik ook weer mijn favoriete dijkhuis genaamd “Rust-Hoeve”, een indrukwekkend gerestaureerd pand. We arriveerden na ca. 38 km als eerste bij de koffiestop, restaurant “De Loet”. Na ons arriveerden de A-groepen. We nuttigden allemaal onze consumpties op het mooie buitenterras. De terugweg was ook mooi, deze ging o.a. langs de Hollandsche IJssel, verderop overgaand in de Gouwe. Klokslag 12.00 uur reden we Stompwijk weer in met 78 km op de teller.

Ik heb een beterschapskaart, vóór de start ondertekend door de C-groepen en onder de koffiestop door de A- en B-groepen, bij Wim Loomans gebracht. Hij was blij verrast en bedankt iedereen. Hij heeft inmiddels de uitslag van de scan in het ziekenhuis ontvangen. Gelukkig is er geen verslechtering van zijn longen geconstateerd, de omliggende luchtwegen moeten nog wel verder herstellen!

Met rust moet ook dit goed komen. Hij ziet uit om verder in het seizoen weer een route mee te kunnen fietsen. Thuis in Leiden stond er 100 km op de teller.

Hans Heemskerk

Zaterdagavond 23.30 uur! Paniek! Annie heeft mij gevraagd om nog een keertje in te vallen als wegcaptain en zondag moeten we naar Nieuwveen. Ik kan er niet van slapen! Wij, Dorien en ik,  zijn om 04.00 uur vertrokken naar De Sfeerstal in Nieuwveen. Wat een barre rit was dit. Maar we hebben de Sfeerstal gevonden die uiteraard nog in diepe rust was.

toerclub c1 met ijsjes

Zondagochtend 08.30 uur gelukkig op tijd voor de start bij de sporthal en daar vertrokken wij met de C1 en 6 dames in mijn kielzog, op naar Nieuwveen. Via Noord Aa, Hazerswoude, Alphen aan den Rijn, over de hefbrug, die het hier gelukkig wel doet, over de Gouwe en zo onder de weg door richting Nieuwveen. Het viel op dat er zoveel koeien langs onze fietspaden lekker buiten liepen te grazen. Wat is Hollands Midden toch een prachtig gedeelte van Nederland. Eigenlijk wel het mooiste! De vraag deed zich voor hoeveel koeien er wel in de wei liepen te grazen. Nou ik kan je vertellen dat valt niet mee om die kudde koeien te tellen. Op een gegeven moment heb ik voorgesteld dat ene helft van de club de rode koeien moesten gaan tellen en de andere helft de zwarte. Maar bij 150 liep het mis, de tel kwijt! Ondertussen waren we al een aardig eind op weg richting Nieuwveen. Wat een lang kanaal is dat toch om langs te fietsen maar het eerste gedeelte heeft gelukkig een lekker heining, die beschermt ons nog wat voor de wind, die er vandaag gelukkig niet was. Aangekomen bij De Sfeerstal, wat ook een B&B is, hebben genoten van de koffie. Alleen had ik geen koekje, das was meegenomen door een brutale mus! Na de koffie hebben we een korte wandeling door de Sfeertuin gemaakt en de terugweg werd weer met goede zin genomen. Wij reden op een gegeven moment een clubje wielrenners voorbij en die hadden het commentaar dat ik heel goed zat met al mijn dames die mij begeleiden naar Stompwijk. Via Woubrugge naar huis en daar moesten we stoppen voor de brug over de Woudwetering, die was open. Daar kwam ik op het idee om een ijsje in de Weipoort bij IJsboerderij De Jong te gaan kopen. Zo gezegd zo gedaan, de snelheid liep toen wel behoorlijk op. In de Weipoort was het feest, old-timers, een shantykoor en open huis bij de boerderijen. De stop kwam snel in zicht en we hebben genoten van een overheerlijke ijsje. Na 66 km op de teller waren we weer in Stompwijk.

toerclub C2 3toerclub C2 2

Willem Overdevest

C2 met 7 man op weg naar Nieuwveen naar de Sfeerstal. Prachtig fietsweer, geen regen geen wind. Ideaal. Met Cock en Henk op kop gingen we op weg voor deze lange afstandsroute, door de Geer, via Gelderswoude richting Alphen. We hijgden de C1 behoorlijk in de nek en namen bewust een andere route. Met als gevolg dat we elkaar steeds weer bij 2 verschillende bruggen tegen kwamen, reden wij aan deze kant van het water, fietsen zij aan de overkant. Allemaal lood om oud ijzer, we kwamen 5 minuten na elkaar aan op het koffieadres. Wat een prachtige locatie met Bed & Breakfast en een geweldig tuin om in te spelen en om je eigen thee of bloemen te plukken.  De huismussen zaten al op onze stoelen te wachten op de kruimels en het duurde niet lang voor zij hun angst hadden overwonnen en gezellig op tafels kwamen zitten. Het scheelde niet veel of ze zaten met hun pootjes in de slagroom van de appeltaart. Het vaarseizoen is begonnen en tweemaal ging de brug voor onze neus omhoog om de plezierjachten door te laten. We kwamen erg veel fietsclubs tegen en na de pauze kwamen daar de motorclubs en oldtimers bij. We namen een prachtige fietsroute door Alphen aan den Rijn en via Koudekerk waar toch ook zulke prachtige boerderijen verscholen liggen in het groen kwamen we langs het Molenpad weer in de buurt van Stompwijk. Daar aangekomen werden we door applaus van de vrolijke klaprozen welkom thuis geheten. Bijna 65 km op de teller en nog een dag voor ons

Petra

Aanstaande zondag is het vaderdag. De A (80km) en B (75km) gaan dan naar De Zilk. De C rijdt de verrassingstocht van ongeveer 50km. Vertrek is om 8.30u vanaf de sporthal.

’s Middags vanaf 16.15u is in Zoeterwoude de burgerronde. Wij wensen de deelnemers uit Stompwijk veel succes.