Terugblik op EK Beachhandbal

beachhandbalteam

Terugblik op EK Beachhandbal

Na de aankondiging twee weken geleden in de Dorpsketting over het EK Beachhandbal dat ik ging spelen met het Nederlands Beachhandbalteam, hieronder een terugblik (op verzoek van Petra).

Door middel van een selectiedag in maart ben ik bij dit team gekomen en heb meerdere ‘afvalrondes’ overleefd. De afgelopen maanden heb ik bij een vereniging in Amsterdam meegetraind die al een aantal jaren op Europees niveau meedoet. Daarbij waren er ook wekelijks trainingen met het Nederlands team. Hierbij heb ik hard moeten oefenen op onder andere de pirouettes en vliegers die gespeeld worden. Bij beachhandbal krijg je daar namelijk twee punten voor bij een doelpunt. Bij een pirouette maak je geen normaal sprongschot zoals bij zaalhandbal maar spring je de lucht in maak je een pirouette voor dat je op het doel schiet (waarbij een draai van 360 graden is gemaakt).  Deze pirouettes en vliegers maken de sport spectaculairder. 

Op donderdag 25 juni vertrokken we met het hele team naar Lloret de Mar waar het EK plaats vond. Temperatuur was zo’n 35 graden; goed smeren en lekker zweten dus. Het eerste weekend speelden we een voorbereidingstoernooi in Calella, dit ligt vlakbij Lloret de Mar. We sloten het voorbereidingstoernooi met de finale af, deze wonnen we. Fijn om op deze manier een EK in te gaan!

Maandag 29 juni hebben we nog getraind en dinsdag begon het EK. We speelden die dag drie wedstrijden (een wedstrijd duurt 2×10 minuten) waarvan twee gewonnen en één verloren. Ook dag twee ging goed: wederom twee gewonnen, één verloren. Donderdag hadden we een rustdag en hebben wat spelletjes gedaan met het team en wedstrijden van onze concurrenten gekeken.

Vrijdag speelden we twee knock-out wedstrijden, tegen Rusland en Polen. Beiden wedstrijden wonnen we. Op zaterdag troffen we Italië, een ploeg die we zeker zouden moeten kunnen hebben.  Beide landen wonnen één set (voor iedere set kun je een punt verdienen). In dit geval moest er een beslissing komen in de vorm van shoot-outs. Voor de handballers onder ons, een soort break-out waarbij je alleen op de keeper afkomt en moet scoren. Helaas werd er door ons één bal meer gemist en verloren we deze wedstrijd. Hierdoor speelden we op zondag 5 juli tegen Polen voor de 5e/6e plek. Deze wedstrijd verloren we beide sets met 1 punt verschil waardoor we als 6e zijn geëindigd en daardoor net de plaatsing voor het WK volgend jaar missen (alleen de nummers 1 t/m 5).

Dit was jammer omdat we het toernooi erg goed van start gingen en de verschillen minimaal waren. Hongarije is uiteindelijk Europees Kampioen geworden.

Gelukkig konden we de volgende dag al meer tevreden zijn met dit resultaat. Zeker omdat Nederland al 8 jaar niet had meegedaan aan een EK. We kregen van veel landen ook complimenten over ons spel. Met dit resultaat is het beachhandbal in Nederland ook weer meer ‘in the picture’ gekomen. Voor mij in ieder geval een erg leuke ervaring.

Dorien van Wissen