Droom van Wim van der Mespel in vervulling in Stompwijk

wim 2 wim 1

Droom Wim van der Mespel in vervulling in Stompwijk

De droom van Wim van der Mespel is maandag 20 juli in vervulling gegaan. De Leidschendamse pikeur won met Donate Groenhof voor het eerst de kortebaan in Stompwijk. In de finale versloeg hij met de grote favoriet Prince of Moor en John de Leeuw. Het brons was voor de verrassende Iper Flying met Danny den Dubbelden. Duke Beuckenswyk en Lindsey Pegram werden vierde.

Van der Mespel won de afgelopen jaren overal en veel, maar in Stompwijk wilde het maar niet lukken. In 2012 kwam hij nog wel tot de finale, maar verloor hij met Giovanni van Victory Boy S. Het seizoen 2015 verliep uiterst moeizaam. Geen enkele keer reikte hij tot maandag tot de laatste vier.

Unieke kans

Voor de editie van Stompwijk dit jaar kreeg hij een unieke kans. Vanwege de afwezigheid van de vaste stuurman van Donate Groenhof, Ruud Pools, mocht Van der Mespel plaatsnemen achter de favoriet. Hoewel hij tot maandag nog nooit achter deze draver had gezeten, maakte hij de favorietenrol volledig waar. Na achtereenvolgens Jagger Broline, Un Amour d’Echal, Blackpearl Trans R en Duke Beuckenswyk verslagen te hebben, volgde in de eindstrijd ook de winst op Prince of Moor. Van der Mespel reed onder luid applaus en met een grote glimlach op zijn gezicht de ereronde die hij altijd al heeft willen rijden.

Smaakmaker van het eerste deel van de middag was Blackpearl Trans R. De supermerrie kwam aan de start met een maximale handicap van maar liefst tien meter. Toch reikte ze samen met Manon Pools tot de derde omloop. Na Zenito Hanover versloeg ze ook het Stompwijkse paard Extra Impuls. In de kwartfinale was Donate Groenhof te sterk.

Ondanks de miezerregen kan de organisatie in Stompwijk terugkijken op een geslaagd evenement. Naast de gedroomde winnaar en een prachtige koers, was er een massale publieke opkomst en een unieke sfeer.

Mathieu Hilgersom