Nabeschouwing Paardendagen 2015

Nabeschouwing Paardendagen 2015


Het zit er weer op de 106 de editie van de Stompwijkse Paardendagen

Alle dagen kunnen we wel spreken over een record aantal bezoekers! Gewoonlijk begint de vrijdagavond wat voorzichtig met vooral Stompwijkers. Maar dit was nu niet het geval.

Van de vloer die dit jaar voor het eerst was doorgelegd van tent tot sloot was geen leeg plekje meer te zien. De ontspannen gezellige sfeer kenmerkend voor deze avond was dan ook groter dan ooit.

De Stompwijkse Landleven Fair op zaterdag kan gerust een succes genoemd worden. De kramen opgesteld achter de tribune trok een ander soort publiek aan en daardoor kreeg het springen van paarden en pony’s ook de aandacht die het verdiende.

Aad van Velsen met zijn Truck voor de Parijs Dakar rally was een grote smaakmaker op de Fair Kinderen maar ook volwassenen genoten van de sensatie om in een echte monstertruck achter het stuur te zitten. Het weer werkte lekker mee en het hele terrein bruiste van het “Landleven”.

Tijd om voor het avond programma nog even een hapje te gaan eten werd niet genomen en het publiek rolde gelijk door de tribune op om de Whipe Out te aanschouwen. Deze spectaculaire hindernisbaan trok bijna honderd sportieve waaghalzen aan die onder de professionele begeleiding van presentator Bas Muijs de volle tribune een groot vermaak bezorgde.

Zondagochtend startte met een druilige regen maar gelukkig hadden waarschijnlijk Sjanie, Piet en Jan een akkoordje gesloten met de weergoden waardoor de ponyrace onder een helblauwe hemel werd gelopen. Een nieuwigheidje – de snelheidsmeter – zoals je weleens op straten ziet werd deze dag geïntroduceerd op de baan. Tot groot plezier van iedereen die nooit exact kon zien wat de snelheid van de pony’s was. Wijselijk werden de dienst doende politie met een bakkie koffie afgeleid want anders waren er nogal wat bonnen voor snelheidsovertredingen uitgedeeld!  

Celeto – overgenomen door een jongere garde – deed goede zaken en de dorstige gokkers kwamen niets te kort tijdens het fenomenale optreden van Rampscenario die van de tent en daarnaast één swingende massa maakte. Zodoende kon Jan Groeneweg en zijn mede Dj’s een welverdiende rustpauze van drie en half uur houden om daarna weer fris en fruitig het laatste deel van de avond voor de rekening te nemen. 

De kortebaan trok ook weer duizenden paardenliefhebbers en bezoekers uit het hele land. Dat er een miezeriger regen viel kon de pret niet drukken want geen mens haalde het in zijn hoofd om ook maar wat van de koers te missen. 

Stompwijk kan zich beroemen op het feit dat er een vol veld van 28 top korte baandravers aan de start kwam. Daarvan hadden 23 deelnemers van hun wildcard gebruik gemaakt om maar zeker te zijn om hier te mogen deelnemen. Een teleurstelling was wel dat daardoor voor de Stompwijkse Howings Kumpel winnaar van 2013 geen plaats meer was.  

Maar niet getreurd – Stompwijk had nog 2 ijzers in het vuur met het Stompwijkse paard Extra Impuls van de familie Hilgersom en de pikeur Wim van Mespel wiens grote wens al jaren was juist deze kortebaan te winnen. Met Donate Groenhof voor de sulky stormde hij regelrecht naar de finale door op zijn weg onder ander Jagger Broline en de in topvorm verkerende Black Pearl trans R. te verslaan. Tot grote vreugde van het Stompwijks publiek die in het druilweer als een man achter hem bleef staan.  

Op weg naar de finale rit was al luid applaus te horen en bij menigeen verscheen het kippenvel op de rug. 

De uiteindelijke winst bracht het publiek tot uitzinnige vreugde en met een smile op zijn gezicht van oor tot oor kon Wim een ereronde over het heilige gras van Stompwijk maken. Het kon niet mooier voor hem en Stompwijk. 

Met een prachtig vuurwerk werden de dagen afgesloten en kunnen we terug kijken op een meer dan een geslaagd feest!  

Namens Nooit Gedacht 

Conny Oliehoek