Blesruitermenners actief in Wilsveen

Blesruitermenners actief in Wilsveen

Het was vorige week een druk weekeindje voor de Blesruitermenners, op de kalender stond namelijk de wedstrijd in het Wilsveen.

blesruitermenners 1

De wedstrijd bestaat uit drie onderdelen, een dressuurproef, vaardigheid (kegeltjes) en een marathon met 6 hindernissen. Zaterdagmorgen  was het voor een grote groep onder het genot van een “bakkie” verzamelen in het Wilsveen, waarna iedereen het land in trok om alles op te bouwen. De mencommissie heeft vorig jaar een aantal prefab onderdelen voor hindernissen gemaakt dus ging het opbouwen als een “speer” en stond alles, ook de tijdelijke kantine, vroeg in de middag klaar voor de wedstrijd en konden de deelnemers de hindernissen en het vaardigheid parcours verkennen. Zondag startte de eerste deelnemer om 9.30 uur met de dressuurproef, die werd beoordeeld door een officiële jury uit Noord-Holland, hierna moest het vaardigheidsparcours worden gereden. Het vaardigheidsparcours bestond uit 15 poorten (kegels) die op een vaste maat (1.70 m) stonden, voor de klassering telde de snelste tijd. Uiteraard moesten wel de ballen op de kegels blijven liggen, zo niet dan betekende dat extra strafpunten. Daarna moesten de 6 hindernissen worden genomen, hoewel er zaterdag tot in de avond door de deelnemers was verkend, was het voor velen toch nog even goed kijken voordat ze de hindernis reden. Bij een officiële wedstrijd krijg je daar de kans niet voor. Hoewel het reglement van de KNHS zoveel mogelijk wordt aangehouden, zeker ten aanzien van veiligheid en paardenwelzijn, worden deze regels wat aangepast zodat het voor de niet wedstrijdmenner en recreatieve menner ook goed doenbaar is. De laatste hindernis is altijd de waterhindernis en ook de spectaculairste, spannend is altijd gaat mijn pony of paard vlot het water in. Het was een prachtig schouwspel om de diverse blesruitermenners 2deelnemers verdeeld over de verschillende onderdelen en het terrein bezig te zien. Het mooie weer maakte het geheel tot een geweldige dag. Rond 15.00 uur kwam de laatste deelnemer uit de wedstrijd en kon begonnen worden met het opruimen van de parcoursen zodat de paarden nog even konden genieten van het mooie weer en een “bekkie” nemen. Om vijf uur was de prijsuitreiking in de tot  kantine ingerichte tuin waar het inmiddels aardig vol en gezellig was.

Meedoen en het gevoel hebben dat je lekker gereden hebt is het belangrijkste van deze wedstrijd maar toch heeft iedereen naar beste kunnen gepresteerd en dan heb je natuurlijk ook een uitslag.

1e bij de pony’s werd Aad Borst, bij de paarden was dat Kitty Smits- Roeling en bij de tweespannen Jos Stuifzand, voor  verdere uitslag (ook per onderdeel en tijden van hindernissen) en foto’s kijk op de website www.blesruiters.nl  Het was nog goed en gezellig toeven in de tuin en dat zorgde er voor dat maandag nog het een en ander opgeruimd moest worden en er dus niets is gekomen van een verslag voor de Dorpsketting, maar bij deze.

Ab Spaan