Vakantie-tip Evolutietuin

evolutie 1

Vakantie-tip                                    

Evolutietuin

Een foto van een ouderwetse poepdoos op facebook  in de Meerpolder trok mijn aandacht. Het was begin dit jaar met de toerclub dat ik iets moois in aanbouw zag in de Meerpolder. Wat was dat toch?

Maar altijd zat ik op de fiets en ging ik er in vliegende vaart voorbij.

Vandaag was dat anders, samen met Ria Luiten ben ik op pad gegaan en ja hoor, daar naast die oude groene schuur in de Meerpolder/Ondermeer zagen we vanuit onze ooghoek een zee van bloemen. Ietwat verscholen achter de wilgen is er een prachtige natuurtuin aangelegd. Dat klinkt wat tegenstijdig, maar de natuur kan daar aardig zijn gang gaan. Nog verder naar achter treffen we een dubbeltoilet waar je zelfs gezellig met je buurman of—vrouw op het toilet kan overleggen.

evolutie 2

De wilgen groeien door het dak heen, er zitten zelfs poezel zachte katjes aan. Een mooie houten greep aan de deur, echt toiletpapier en een plank met twee ronde gaten met een deksel. En ja hoor, er liggen de nodige hoopjes die met zaagsel afgedekt kunnen worden. En een stoffertje om de zaak weer netjes achter te laten. Ook dit is onderdeel van het kringloop gebeuren. 

Ik lees thuis op de site van de kringloopolder.nl:

evolutie 3

Stil kabbelend kun je de bron horen stromen in het hart van de tuin. Over de kinderkopjes spiraal loop je de ‘Evolutietuin in’ langs kleurrijke bloemen, bessen, kruiden, graan, grassen, paddenstoelen, zwammen, varens, mossen en algen, om bij het begin te beginnen van hoe de aarde zich ontwikkelde als planeet waar wij mensen op kunnen wonen en van leven.

Wim van Rijn, boer van het Geertje, wijdt zich zijn hele leven al aan dit wonder met de achterliggende vraag: Hoe kun je als mens samenwerken met de natuur? Deze vraag vraagt inkeer en verwondering en dat gebeurt door ook hier de weg naar binnen te volgen. Wat zie je allemaal hier groeien en bloeien? Of afsterven en verteren, naar gelang het seizoen?

Er start een route vanaf het parkeerterrein bij het Geertje van 3 km door het polderlandschap dat afgewisseld wordt met allerlei wilgentakken-attracties. De route verbindt op een speelse wijze tien plekken of belevingspunten waar het bijzondere van de polder te zien en te ervaren is.

We treffen twee wandelaars die dit buitengebied weer op een andere manier ontdekken middels geocaching, zij wandelen middels verkregen coördinaten en komen zo op de meest mooie plekken die het ontdekken waard zijn.

Gereedschap

Van oudsher maakt de mens gereedschap om het werk makkelijker en sneller te doen gaan. Wat ligt er nog meer voor de hand dan dat je je gereedschap maakt van datgene wat in je buurt voorkomt? Koos Vreeswijk is zijn hele leven al klompenmaker in Zoeterwoude. Koos heeft samen met Wim van Rijn  een gigantische houten schop gemaakt. Ludy Feyen heeft een supergrote bezem van wilgentakken gefabriceerd, zodat we een paar voorbeelden kunnen tonen. Ze staan beiden te prijken in de polder met als bijschrift: uit het juiste hout gesneden.

evolutie 4

Uitkijk

Even verderop staat de tekst, stap voor stap komt men boven, het duurt even voor ik het zie, er zit een trap in de boom verborgen. Hoog in de wilg is een uitkijkpost, maar eerst voorzichtig via de wilgentakken naar boven. Eenmaal spiraalsgewijs! omhoog geklommen, stevig met beide voeten op de wilgenstam staand, zie je het groene weiland onder je liggen. Hier valt iets bijzonders te ontdekken.

Eeuwen geleden stroomde hier de rivier de Rijn met zijn uitlopers het land in. Het water in dit krekenstelsel nam klei met zich mee, wat zich in de loop van de tijd afzette aan de veenlagen. Deze kleilaag bleef overeind nadat het veen inklonk.

Zodoende kun je de oevers nog zien van de kreek die hier ooit lag als een verhoging in het weiland. Kun je hem ontdekken? Stap voor stap weer omlaag, het weiland in. Zijn er koeien of schapen momenteel?

Ja, de schapen komen nieuwsgierig dichterbij en onze nieuwsgierigheid is bevredigd. Een prachtige stukje landschap om te bewonderen, helemaal gratis en voor niets. Een tip voor deze vakantie of eens met de kinderen te doen.

Met dank aan Kringlooppolder.nl

Petra