toernieuws

Afgelopen zondag stond voor alle groepen weer een mooie rit op de kalender. De A en B gingen naar het Werelderfgoed Kinderdijk en de C deed het rondje Rottemeren. Het was wederom heerlijk fietsweer met wel een stevige (noord)oostenwind. Bijna 60 fietsers stonden weer aan het vertrek.  

De A1 ging met maar liefst 14 man van start. Via Berkel reden we naar Rotterdam om daar de Brienenoordbrug over te gaan. Het leek wel of iemand een zendertje bij zich had, want bijna overal waar we kwamen stond of sprong het verkeerslicht op groen. Ideaal wanneer je niet steeds hoeft te stoppen. De rest van de route was vrijwel verkeerslichtloos langs de A16 en de Pruimendijk. Op de dijk bij Alblasserdam zagen we rechts van ons de vele molens al staan, maar wij reden nog even door naar het dorpje Kinderdijk zelf. Daar kwamen we de eerste Aziatische toeristen al tegen die natuurlijk meteen foto’s van onze groep maakten. Zo’n groep wielrenners is blijkbaar een bezienswaardigheid op zich. Bij de koffietent aangekomen waren we blij verrast door de aanblik van een prachtig groot terras met loungebanken. We waren de eerste groep, dus hadden we ons plekje snel gevonden. De catering verliep wat rommelig met eerst selfservice, maar later toch bediening op het terras en een A2-groep die bij het 2e bakkie onze serveerster met koffiekan probeerde te kapen. Ze raakte er zelfs een beetje de kluts van kwijt. Toch kwam het allemaal goed en reden we even later weer verder over het pad langs de molens en de rechte polderwegen naar de pont bij Bergambacht. Vanaf daar kregen we eindelijk de wind een beetje in de rug en reden we vlot naar huis toe. Na zo’n 110 km waren we weer terug in Stompwijk.           

Arno van Rijn  

Afbeelding1 toerclub 1

De B vertrok met z’n 8-en (5 mannen/ 3 vrouwen) voor de fantastische klassieker naar Kinderdijk. We hadden twee gasten vanuit de A3: Mieke en Koen. We zijn continu vergezeld door de zon, maar ook een vrij harde NO-wind. Jaap koos vooAfbeelding2 toerclubr een route o.a. langs de Rottemeren. In Krimpen aan de IJssel fietsten we naast een heus aquaduct van enkele honderden meters lang. Verderop in Capelle aan de IJssel passeerden we de brug met aan weerszijden de twee schuiven van de stormvloedkering. We arriveerden gelijktijdig met de A2 bij het pont voor de oversteek van de rivier de Lek. Hierna was het nog een klein stukje naar het café “De Molenhoek” voor de koffiestop (43 km op de teller). Het terras is aanzienlijk uitgebreid, alleen moet de koffie binnen opgehaald worden. Door het zonnige weer hadden we een fantastisch uitzicht op de molens. Grote groepen Aziatische toeristen (ca. 15.000 km vliegen) vergaapten zich al wandelend aan so many beautiful Dutch Mills. Toen ook de andere A-groepen plaats genomen hadden werd er wel buiten geserveerd. Op de terugweg reden we een korte sightseeing tussen de 19 molens door. Verder was het een polderroute. Op de tegenwindstukken wisselde Koen ook aan kop. Terug in Stompwijk aangekomen stond de km-teller op 90 km. Thuis in Leiden stond de teller op 110 km.

Hans Heemskerk

C1 en 2

Afbeelding4 toerclub c

Met 2 groepen van 8 gaan we op de pedalen een rondje Rottermeren fietsen. De zon schijnt en de wind is pittig en we hebben er allemaal zin in. Via de Middelweg naar Zoetermeer, Kangoeroepad langs de A12 richting Rottemeren. Je hebt daar al drie fietspaden langs het water liggen. We pakken de onderste, we ruiken de verse koffie bij Meerenbos, maar stoppen niet. De hoge rietkragen houden ons uit de wind. Er heerst een zondagochtendrust, honden worden uitgelaten en rennen in het buitengebied, wandelaars en andere vroege vogels zoeken hun weg. We slingeren ons een weg langs Bleiswijk en Bergschenhoek om via de Rottekade met schattige huizen dicht aan het water.  Bij de Irenebrug maken we de draai om bovenlangs terug te gaan. Zo dicht bij huis en nog nooit geweest.  Wat een prachtig natuurgebied is dit. We fietsen langs de roeibaan in Zevenhuizen naar de Roerdomp en pas daar wordt mijn aandacht getrokken door de fonkelnieuwe outfit van Sjaak. Nog geen week lid en nu al in de clubkleding inclusief sokken. ‘Ja, zegt Sjaak, ik wil er graag bij horen”. Zo hoort het ook en andere clubleden kunnen hier een voorbeeld aannemen. Al jaren lid en nog wars van de clubkleding. By the way, ik zie onderweg twee doodgereden ratten op het fietspad liggen, zie ik anders nooit…. En nu 2!

Afbeelding3 toerclub c

Na de koffie gaan we via Moerkapelle huiswaarts, ook daar zijn vele fietspaden die naar Stompwijk leiden. De C2 pakt de buitenste en C1 gaat via Kruisweg huiswaarts. De C2 laat zich verrassen door weer een nieuwe route, met dank aan Fried die overal de weg lijkt te kennen. Volgende week opnieuw een verrassingstocht. Fiets je mee? 

Petra Oliehoek

A.s. zondag gaan alle groepen naar Nieuwkoop. Dat is voor de A een rit van 90 km, de B rijdt 75 km en de C 65 km. Vertrek is weer om 8.30 uur vanaf de parkeerplaats van de sporthal.