Toerclub Stompwijk

c1 fotoToerclub Stompwijk

Voor vandaag, alweer de één na laatste clubrit, staat er een nieuwe koffietent op de kalender. We gaan naar Restaurant Bergsche Plas in Bergschenhoek. We treffen het met het weer, er staan ook best wel veel fietsers (56) op de parkeerplaats.

Wij, de C-1 groep, met zijn 8en, rijden via de Voorweg naar Leidschenveen en komen uit bij de tunnel onder het spoor. We rijden met een omweg door het Balijbos, Rokkeveen, dan over de Groendaalseweg en komen uit bij de Rotte. Er is weinig wind en de zon is lekker aanwezig. Dan is het een kwestie van bruggen tellen, bij de 3e brug moeten we naar rechts en rijden we zo naar het Restaurant. Daar zitten al verschillende groepen lekker op het terras in het zonnetje. De serveerster heeft het druk in haar eentje, maar toch worden we vlot bediend van koffie. En ja hoor, alweer een borreltje, wat treffen we het toch maar weer!! We krijgen er zelfs bij het 2e bakje nog een!! Het is een mooie gelegenheid aan het water. Dan gaan we toch maar weer de terugreis aanvangen. We rijden de brug over en gaan aan de andere kant van de Rotte op huis aan. Dat we zouden belanden in een HELE grote menigte van vrouwen die meedoen met de Ladies Ride van Leontien van Moorsel hadden we niet voorzien! Mensen wat een stoet! Bij Oud Verlaat hield het gelukkig op en namen wij nog even het fietspad door de nieuw aangelegde roeibaan, aan de ene kant de natuur en aan de andere kant een wedstrijd baan voor roeiers, mooi hoor. Bij de Roerdomp namen we het fietspad naar Zoetermeer. Daar ging het fout. Er liggen daar zogenaamde kamelenbulten en waarschijnlijk door het remmen viel Ria en ging zij over de kop. Wat een consternatie, ook Wil en Alie waren gevallen, maar dat viel gelukkig mee. Bij Ria was het pijnlijker. Zij klaagde over een zere arm. Wat we toen nog niet gedacht hadden, bleek het later een gebroken elleboog te zijn. Daarna dacht ik de kortste weg naar huis te nemen, maar was het dat niet helemaal. Om half 1 waren wij thuis met 60 km. erbij. Ria, namens ons allemaal heel veel beterschap gewenst.

Annie van Rijn

Vandaag weer eens een stukje van de C2. Tja als de schrijfsters niet meefietsen, dan volgt er automatisch geen stukje. Het is ook fijner schrijven als je de beleving zelf hebt meegemaakt. Dat wil niet zeggen, dat er niet gefietst werd door de C2. Sterker nog, wij hebben een trouwe harde kern. Op deze frisse zondagochtend vertrok de C2 met 8 personen naar een nieuw koffieadres in Bergschenhoek. We fietsen door de Ondermeer, Noord AA, Benthuizen naar het fietspad langs het Bentwoud. Daar kwamen we Bert van Leeuwen van het Familiediner tegen. Hij liep met zijn hond en zal vanuit onze groep wel hebben horen zeggen: “Dat is die mijnheer van de televisie!” Haha, toch wel weer leuk. Maar ach, hij is ook gewoon een mens! We namen de afslag Moerkapelle en fietsten dwars door het centrum, waarbij wij vele kerkgangers richting de kerk zagen lopen of fietsen. Op de hoek, waar heel vroeger Vader Kees de Jong en Jan van Santen hun eerste tractor van het merk Porsche gekocht hadden, kwamen wij uit bij de Rotte en langs de aangelegde roeibaan bij de Zevenhuizer Plas. Hier verzamelden ook de roeiers met hun kano’s voor hun training. Bij Oud Verlaat pikten wij het pad langs de Rotte weer op, om vervolgens bij de laatste brugovergang (overigens nog net op tijd getipt door Jaap van de B-groep, die op het moment suprême ons inhaalde). Zo arriveerden wij één minuut voor tien als eerste groep bij Restaurant Bergsche Plas en namen plaats op het terras. Ook hier koffie met een klein likeurtje en slagroom erbij. Heerlijk genieten al dan niet met cheesecake of appelpunt. Van lieverlede stroomde het terras vol met de toerclubleden van Stompwijk. De terug route ging via Hillegersberg, Berkel en Rodenrijs, een doorsteekje naar de N209, richting Rotterdam Airport. Op ’n gegeven moment kozen we voor richting Pijnacker, Bergschenhoek, Bleiswijk al waar we tussen de Rabobank sponsorfietsers terecht kwamen. Ook herkende één van ons haar nicht. Altijd leuk. Wij fietsten over fietspaden achterlangs van de dorpskernen, door de polders en feitelijk parallel aan de N209. De euforie was groot, toen een blauwe reiger met een enorme grote kikker werd gesignaleerd. Deze vogel is één van de tien genomineerde vogels en staat op de stemlijst van de Nationale Vogel van Nederland. De winnaar wordt gekozen uit: blauwe reiger, boerenzwaluw, grutto, huismus, ijsvogel, kievit, koolmees, merel, ooievaar en roodborst. In november krijgt Nederland dus ook haar Nationale Vogel, zoals zovele andere landen. Uiteindelijk kwamen we uit bij de windmolens van Zoetermeer en vervolgde via de bekende wegen door Zoetermeer heen naar Stompwijk. Klokslag 12.00 uur zette ik mijn fiets stil met 52 km op de teller. Een heerlijke fietsochtend kunnen we weer bijschrijven.

Lia de Jong-Zwetsloot

Bij de A-groepen liep het vertrek een beetje rommelig, maar al snel had iedereen zijn eigen groepje compleet. Omdat het Bergsche Bos hemelsbreed best dichtbij is verzonnen de captains een flinke omweg. De A2 (8) reed eerst maar eens naar Maasland en van daar naar de Rotte. De A1 was met 12 man en ging via de Vlietlanden en langs de Vliet naar Delft. Bij Zestienhoven kwamen we even op onbekend terrein, maar zagen we even later toch weer wat bekends en vonden al snel de weg naar het Lage Bergsche Bos. De stop was op een heerlijk rustige plek aan het rimpelloze water middenin het bos. Na een wat problematische bandenwissel belandden ook wij langs de Rotte in de drukte. We reden met z’n allen achter elkaar, maar zelfs dat vonden we niet echt veilig met ook nog wandelaars en andere fietsers. De groep viel uit elkaar toen de voorste 4 doorreden, terwijl de rest bij Oud Verlaat afsloeg naar rechts en de drukte achter zich liet. Via Nieuwerkerk verlengden we met z’n 8en de route langs Moordrecht en Waddinxveen. De andere 4 hebben we helaas niet meer teruggezien, maar zij vonden zelf hun weg wel naar huis. Inmiddels was de westenwind behoorlijk aangewakkerd en moesten we goed opletten dat iedereen uit de wind kon blijven. Dat dat ook fout kan gaan zagen we toen 100 meter voor ons 2 fietsers ten val kwamen door een windvlaag. Meteen werd 112 gebeld, maar al snel bleek dat de schade meeviel en de pechvogels weer overeind krabbelden. Wij vervolgden onze weg en waren na zo’n 95 km weer terug in Stompwijk.

Arno van Rijn

De B vertrok met z’n 8-en (6 mannen/ 2 vrouwen) naar Rotterdam (Bergsche Plas). Aad de Haas reed ook weer met ons mee. Opnieuw een ideale fietsochtend! De Rottemeren-route is sowieso al een feest. Laat staan als het windstil weer is. We hadden alleen (benen) energie nodig om de wrijving van de banden op het wegdek te weerstaan (mits je ketting goed gesmeerd is), een aparte gewaarwording. Vlak na een lekke bandstop werden we ingehaald door een groep van de wielerclub Swift waarmee we jl. juli de Alphense Laura tocht hebben gereden. Dat was leuk. Aangekomen bij Terbregge koos Jaap voor een mooie lus via Hillegersberg. Toen we de fietsen parkeerden bij het restaurant “Bergsche Plas” stond de km-teller op 38 km. Inmiddels scheen de zon, dus konden we op het buiten terras plaatsnemen. Het was daar een drukte van belang, alle groepen hadden deze bestemming. Ik, Hans, was jarig geweest en trakteerde op appelgebak bij de koffie. Het likeurtje met slagroom is daar levering huis! Op de terugweg liet de wind van zich spreken, die we vaak tegen hadden! Ja, toen moest de benenmotor er tegen aan! Voor de start en onder de koffiestop onderschreven alle deelnemers en –deelneemsters een beterschapkaart voor Toos (van de C2). Toos is door een val geblesseerd geraakt en kan nog steeds niet meerijden. Na afloop van de tocht hebben Wim Loomans en ik de kaart bij Toos thuis aan haar overhandigd! Zij reageerde blij verrast en bedankt iedereen! Om 12.45 uur weer thuis in Leiden met 90 km op de teller.

Hans Heemskerk

We naderen ook weer het einde van het fietsseizoen, dus gaat ons mooie Clubblad weer gemaakt worden. Dat kan alleen in samenwerking met jullie allemaal! Lever je fietservaring(en) met/zonder foto’s in bij de redactie: clubblad@toerclubstompwijk.nl

Aanstaande zondag 27 september staat de laatste rit op de toerkalender. Alle groepen gaan dan naar Klein Giethoorn bij Hazerswoude. Vertrek is dus ook voor de laatste keer om 8.30 uur vanaf de sporthal.

Ook al eindigt de kalender na september, we blijven natuurlijk nog wel iedere zondag een tocht rijden. Vanaf oktober is het vertrek dan om 9.00 uur en wordt de bestemming bij de start bepaald. Hopelijk blijft het nog lang goed fietsweer en kunnen we met een flinke groep de winter door.

Je bent van harte welkom!