Erben en Bart weer sneller


Afgelopen weekend stonden de eerste wedstrijden op programma waarbij punten konden worden gescoord voor de baancompetitie. Deze competitie is enkele jaren geleden geïntroduceerd om per categorie tot de meest regelmatige rijder gedurende het seizoen te komen.

De C-junioren begonnen met een wedstrijd over 100/300/500 meter, voor de A- junioren stond er 500/1500 meter op het programma, terwijl de B-junioren zich aan de pure sprint konden wagen. 

Bij de C junioren kwamen er 3 Stompwijkse schaatsers in actie: Erben van der Lans, Bart van Santen en Joy van der Meer. Hoewel Erben last van een liesblessure en dus niet voluit kon starten wist hij op 100 m (12.72) en 300 meter (30.00) zijn records aan te scherpen. Op de 500 m kwam hij helaas ten val, terwijl hij ook hier op weg was naar een nieuw persoonlijk record.

Bart scherpte op alle afstanden zijn beste tijd aan, waarbij op de 300 meter (32.64) de meeste progressie werd geboekt. Joy reed haar eerste wedstrijd van het seizoen en bleef op alle afstanden net boven haar beste tijden steken.

Bij de A junioren kwam Edward Jansen in actie. Door de vermoeienissen van de dag ervoor (zie verslag marathon) was hij niet 100% fit. Hij kwam tot 42.13 en 2.10.54. Nadine Turk kwam op de pure sprint net niet tot verbetering van haar beste tijden.

Stompwijkse deelname in regionale marathon

Naast de landelijke en gewestelijke competitie, wordt er een ook een regionale marathoncompetitie georganiseerd. De beste niet-landelijke rijders uit de regio Zuid West van de KNSB (Zuid Holland, Noord Holland, Utrecht, Zeeland,

Noord Brabant) kunnen aan deze competitie (6 Banen toernooi) deelnemen. Bij de senioren en dames  is het is  combinatie van voormalig landelijke rijders die nog te goed zijn voor de gewestelijke marathons en aanstormend talent met landelijke ambities. Zowel Tjilde Bennis, Edward Jansen en Ferdinand Jansen grijpen dit jaar de kans aan om via dit circuit hun toekomstige mogelijkheden in de marathon af te tasten. Tijdens de eerste wedstrijd in Amsterdam was er meteen een podiumplek voor Tjilde. Zij eindigde keurig als 3e na een wedstrijd over 35 ronden. Edward en Ferdinand konden het tempo van het peloton goed volgen en finishten vlak achter elkaar als 36e en 37e. Er had achteraf meer ingezeten, maar beiden zaten te ver van achteren toen het peloton na 45 ronden ging af sprinten en de  2 koplopers nog 5 ronden verder moesten. Een van de koplopers was Johan Bakker die uiteindelijk 2e werd.  

Niet alleen dames en senioren kwamen in actie, ook werd er door de masters gereden. Bij de masters plaatsen de besten uit het klassement zich voor het NK. Joost Juffermans heeft dit seizoen de draad weer opgepakt en werd 7e.

 

Tom de Haas