Toerclub Stompwijk

Hoedjes

Afgelopen zondag stond voor alle groepen de rit naar Leimuiden op de kalender. Omdat het weer nog best meeviel stonden toch zo’n 55 fietsers klaar aan de start.

De A1 vertrok met een groep van 12 man, waaronder 2 kersverse 50-jarigen. Patrick en Ronald waren beiden afgelopen week de 50 gepasseerd en op zaterdagochtend hadden we met een groepje hen al verrast voor een surpriseritje naar De Bonte Haas. Het werd een regenachtige rit, maar dat maakte het niet minder gezellig. Op zondag deden we het nog eens dunnetjes over met de hele groep. De jarigen hadden gezorgd dat er genoeg appelpunten klaarstonden en er was nu voor ons een surprise met vrolijke feesthoedjes. Er moest natuurlijk ook nog gefietst worden deze ochtend en dat ging prima. De regenbuien die voorspeld waren stelden helemaal niks voor en er was nauwelijks wind. Zo reden we een prachtig rondje via Boskoop, Aarlanderveen en Bilderdam tot we bij De Keijzer arriveerden. Na de feestelijkheden reden we nog een rondje via Bilderdam en daarna via de Ringvaart weer richting huis. Na zo’n 95km arriveerden we mooi op tijd weer in Stompwijk.

De B vertrok met z’n 7-en (7 mannen) naar Leimuiden. Geen vrouwen in de gelederen deze keer. Leo van Santen nam naast Jaap de plaats van Lydia in. In tegenstelling tot de sombere weersvoorspelling hebben we prima fietsweer gehad. Jaap koos er voor om in Hazerswoude linksaf te gaan, prompt zaten we in de polder. Deze route was ons niet onbekend, echter nu reden we hem tegengesteld. Een aparte ervaring. Het was trouwens druk op de fietspaden, vele Toerclubs waren door het meevallende weer nog gauw op de fiets gesprongen. Na ca. 35 km arriveerden we bij de koffiestop in Café “De Keijzer” in Leimuiden. Wij waren de eersten van de TC, dus konden we de mooiste plaats op het terras uitzoeken. Vlak na ons arriveerden de A-groepen en de C2. De bediening was uitstekend berekend op de toeloop van de hele TC! We zaten in recordtijd aan de heerlijke koffie met appelgebak. Andere restaurants zouden hier een keer stage moeten lopen. De A1-groep had wat te vieren, zij zaten allen met feesthoedjes op, alleen het zingen moest nog even geoefend worden! Toen wij weer opstapten kon de arriverende C1 onze plaatsen innemen. De terugweg ging over de brug bij Leimuiden, langs de Ringvaart en vanaf Oude Wetering langs de boorden van het mooie Braassemermeer. Op de Geerbrug in Zoeterwoude kregen we bij het passeren van een groep wandelaars een beetje ongeloofwaardig compliment: “he, de jeugd specsaversop de fiets”. Ja, was nou maar naar Specsavers gegaan! Om 11.40 uur rolden we met 68 km op de teller Stompwijk binnen. Thuis in Leiden stond de teller op 93 km.

Hans Heemskerk

Te laat naar bed vanwege een geweldig dansfeest, ontwaakte ik om kwart voor acht. Ons doel van vandaag was Leimuiden en juist dat doel heiligt de middelen. Met 9 vrouwen gingen we op pad, wij zouden het zonder captain wel redden. Bij de eerste kruising volgden we al de groep voor ons, terwijl dit niet onze route was. Dus voor de Meer en Geer al rechtsomkeert, want de weg naar Leimuiden kent vele wegen maar wij zoeken altijd de mooiste, groenste en rustigste. En dat is vandaag weer prima gelukt!

Mede doordat Wil en Alie thuis zijn in Oudewetering en omstreken. We hebben prachtige bermen gezien, doorkijkjes naar dorpen waar de kerk op de achtergrond en de koeien op de voorgrond figureerden. In Leimuiden lijkt het altijd feest als wij er zijn, er hangen waslijnen met allemaal dweilen want ’s middags gaat het kapellenfestival van start met dweilorkesten.

20160612_101504 op een bankjeWe drinken koffie bij Keizer in de Dorpsstraat, het café dat bekend is van ‘Goede Tijden, Slechte Tijden’ en inderdaad een paar 100 meter verderop ligt ‘de Rozeboom’. Nou ik ben hier al een paar keer geweest maar dat heb ik nooit geweten. We delen het terras eerst met verschillende groepen van onze club en later hebben we het rijk alleen met 3 mannen met een vreemde clubnaam op hun shirt: Hijgend trekken wij voort! Als we om nadere uitleg vragen, krijgen we te horen dat het precies is zoals het er staat. Logisch!

De plas is druk bezet met zeilbootjes en het water lijkt nog hoger dan anders te liggen. Nederland op zijn smalst langs fietspaden waar je elkaar amper kan passeren. Hazen in het land hebben werkoverleg en een reiger pest een zwaan door vlak over zijn kop te vliegen. Pa Zwaan zet op zijn beurt de achtervolging en jaagt de reiger weg. We hebben slechts af en toe een spetter, al ziet de lucht er af en toe dreigend uit. We houden het droog, hooguit een zweempje zweet. De teller zegt 60 km en we zijn half een thuis. Meiden het was weer fantastisch! Volgende week weer!

Petra

C2

Vandaag vertrokken wij met 7 fietsers naar Café de Keijzer te Leimuiden. We fietsten eerst door het centrum van Zoeterwoude-Dorp heen, waarbij wij bij binnenkomst gevraagd werden of we onze passen bij ons hadden. Dit in het kader van de “gezonde” rivaliteit tussen Zoeterwoude (België) en Stompwijk. Tja, Stompwijk staat goed leesbaar op ons tenue. Overigens hangt bij de “Meester” ook ’n Belgen vlaggenlijn aan de muur. Ach, vele Hollanders zijn nu met het EK voetbal immers voor België, toch? Vervolgens over de Stierenbrug naar Leiderdorp, door de polders richting de “Tulp” ofwel de watertoren van Roelofarendsveen. We zagen van verre nog een Stompwijks paard in de wei van Rijpwetering staan. Die was onlangs verkocht volgens de verkregen informatie. Dat was ’n leuk moment. Toen we langs de Ringvaart kwamen was het nog maar ’n klein eindje, maar het duurde echter net iets te lang, omdat voor onze neus de Leimuiderbrug open ging. Anders waren wij de B groep voor geweest. Met 27 km kwamen wij bij de koffiestop aan en de bediening verliep als vanouds vlot. Vele TC fietsers zaten op het terras, maar wij zaten even rustig binnen. Toen wij aan de terugreis begonnen, ging weer voor onze neus de brug open, over het water de “Drecht”. De route is als vanouds. Door Rijnsaterwoude heen, Woubrugge, Koudekerk a/d Rijn en Hazerswoude-Rijndijk om door de altijd mooie Weipoort weer huiswaarts te keren. Nog vóór dat de kerkklok 12.00 uur sloeg klokte ik 55 km af. Het was prachtig fietsweer, weinig wind en droog.

Groetjes, Lia de Jong-Zwetsloot

Aanstaande zondag is het Vaderdag en dan rijden de A- en B-groepen naar De Zilk. Voor de C staat de verrassingstocht op het programma.