Uitbreiding elektrische laadpalen

Goed nieuws voor elektrische rijders in Leidschendam-Voorburg: het aantal laadpalen wordt de komende drie jaar fors uitgebreid. Afhankelijk van de groei van het aantal elektrische voertuigen zijn dat 150 extra laadpalen, waaraan driehonderd voertuigen kunnen opladen.

Duurzaam alternatief

Deze uitbreiding is te danken aan een omvangrijke aanbesteding van 17 Zuid-Hollandse gemeenten; ENGIE Services heeft daarbij de opdracht gekregen voor de plaatsing, het beheer en de exploitatie van de palen. Bevorderen van elektrisch rijden is een van de prioriteiten op de Duurzaamheidsagenda van Leidschendam-Voorburg. Wethouder Floor Kist: “Deze uitbreiding kan veel automobilisten stimuleren om over te stappen op elektrisch rijden. Elektrische auto’s zijn immers een duurzaam alternatief: schoon, stil en zuinig. De uitbreiding van het aantal laadpalen draagt bij aan een gezond woon- en leefklimaat voor inwoners.”

4000 laadpunten

Met ENGIE gaat Leidschendam-Voorburg, samen met 15 andere gemeenten in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) en Gouda, zorgen voor een forse impuls van het aantal laadpalen in de regio. Het gaat om een uitbreiding van in totaal maximaal tweeduizend nieuwe laadpalen met vierduizend laadpunten voor elektrische auto’s in de deelnemende gemeenten. Het is voor het eerst, mede dankzij de inzet van MRDH, dat op deze grote schaal een aanbesteding voor laadinfrastructuur in de markt is gezet.

Slimme analyse

Big data-analyse gaat een belangrijke rol spelen bij het plaatsen van nieuwe laadpalen. Daarbij ligt de focus niet meer alleen op het plaatsen van palen, maar eveneens op het zo optimaal mogelijk benutten van het oplaadnetwerk. Slimme big data-analyse is hierbij volgens Jacco Van der Burg van ENGIE cruciaal. “We gaan nauwkeurig monitoren hoe en hoe vaak de nieuwe oplaadpunten worden gebruikt. Op basis van deze analyses plaatsen we waar nodig extra palen.” ENGIE verwacht met deze opdracht, het elektrisch rijden in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag naar een volgende fase te kunnen brengen.

Online aanvraagsysteem

De laadpalen gelden nadrukkelijk als publieke voorziening. Iedereen kan dus gebruikmaken van de oplaadcapaciteit. Een belangrijke doelstelling binnen het project is het aanmerkelijk versnellen van het aanvraag- en realisatieproces. Hiervoor komt binnenkort een online aanvraagsysteem. Met dit systeem kunnen inwoners eenvoudig nakijken of het zinvol is een aanvraag voor uitbreiding van het netwerk te doen, of dat ze al in de buurt van een laadpaal wonen of werken.