Zelfverdediging bij VrouwActief

In maart hebben 33 vrouwen een avondje les gekregen van judomees Eric in zelfverdediging. Wat een gezellige avond is dit geworden . Er werd ruimte gecreëerd in de Bles en we werden geïnformeerd over gedrag.

Iemand die gezag uitstraalt en een houding aanneemt van “kom maar op ’ wordt niet zo snel slachtoffer. Hoe zei Marijke Helwegen dat ook: borstjes vooruit en neus in de lucht (maar dan anders!) Je moet het natuurlijk ook niet opzoeken door in je eentje in het donker paden te pakken waar niemand te vinden is. En als je dan geconfronteerd wordt. Wat dan?

Tip 1 je brult, heel hard: BRAND! Want onderzoek heeft uitgewezen dat hier wel op wordt gereageerd en niet op HELP. Goed kijken wat iemand aan heeft. Een test wees uit dat we allemaal gezien hadden dat Eric een witte trui aan had, maar die had hij a heel snel uitgetrokken! Ook de zonnebril is snel verwijderd. Tip 2 is dan ook: let op de schoenen (die kan je niet snel verwisselen) en uiterlijk, lang, kort, blond, even groot of kleiner dan.. enz.

Als je benaderd wordt dan 10 flinke klappen uit de losse pols tegen de oren, dan is men toch even van de kaart, of met je hak van de schoen langs het scheenbeen van de ander, knietje doet het ook goed of je duimen in de weke delen onder het oor. Het reactievermogen werd nog getest met het volgen van de stootkussens. Tot slot mochten we ons vechtmaatje een flinke pets verkopen, we zijn zelf altijd veel te voorzichtig en niet gewend om te slaan. Dat doet eventjes zeer, maar de ervaring die doet het hem. Dit was zeker een actief avondje en de vrede werd onder het genot van een glaasje wijn getekend.

Petra