Toerclub Stompwijk

Afgelopen zondag was het weer prima weer voor een fietstocht en de animo was dan ook zeker zo groot als bij de openingsrit van vorige week. De A en B reden een vervroegde rit naar Lisse en de C ging naar het Delftse Hout.

De laatste jaren merkten we al dat een bezoek aan de Bollenstreek steeds populairder wordt. Allerlei fiets- en wandeltochten doen de regio aan en dan heb ik het nog niet eens over de busladingen toeristen die er afgeleverd worden. Om de drukte een beetje te ontlopen hebben we onze tulpentocht naar Lisse daarom omgedoopt naar narcissentocht. Een paar weekjes eerder dan anders zijn het inderdaad vooral velden vol narcissen die de omgeving geel kleuren. Hier en daar staan ook nog wel wat afwijkende kleuren van de hyacinten en ik zag toch ook nog een veld felrode tulpen. De A1 vertrok opnieuw met 15 man langs al dit moois richting de kantine van de plaatselijke wielervereniging. Op het parcours was een wedstrijd aan de gang en in de kantine stond ‘De Belg’ al aan met de uitzending van de Ronde van Vlaanderen. Een prima sfeer voor een bakkie met zelfbediening. Toen ook de andere groepen arriveerden was het lekker druk en ontstond al snel een flinke rij bij de bar. Op de terugweg via de Ringvaart zagen we niet veel bollenvelden meer, maar na 85km waren we toch voldaan weer terug.

Arno van Rijn

Als de zon straalt, straal ik terug (Loesje)

We stonden met zijn tienen aan de start. Trees met haar kleindochter Zoë, zij heeft echt heel veel kilometers in die kleine beentjes zitten en een fietsprijzenkast vol. Zoë was vandaag onze gast. Man, man wat een lekker weer, we zoefden weer door de Meerpolder en deden onze ogen tegoed aan alle uitbundige natuur. Wat heb ik allemaal gezien: lammetjes soezend achter hun moeder, de eerste jonge gansjes, een paard liggend op zijn zij, die een schoonheidsbehandeling kreeg van 5 vogels. Weilanden vol met zwanen die aan het speeddaten zijn, de jeugdige zwanen maken kennis met elkaar om vervolgens levenslang trouw aan elkaar te blijven. Twee bezette ooievaarsnesten, waarbij er een ooievaar prachtig een demonstratie aanvliegen gaf. (Deze foto met dank aan Huig Bouter, was geselecteerd voor de vreemde vogels van St. Zuid Hollands landschap). De sneeuwklokjes zijn uitgeluid en de narcissen die zo ferm hand in hand langs de boomgaard stonden, laten hun kopjes al een beetje hangen. Wat fijn dat we zelf zo lang in bloei mogen staan.  Bottende bomen, met hier en daar explosies van bloesems, die de nu nog niet zo groene omgeving opleuken. Verder hebben we ontzettend veel wielrenners gezien, hele nesten waren het, alsof er blikken waren opengetrokken. Sommige groepen zoefden dan ook vliegensvlug voorbij waarbij we wind langs onze oren hoorden fluiten. Bijna eng! Net als ik dacht die groep hebben we gehad, kwamen er weer hele horden langs. We roepen altijd naar elkaar, maar en vandaag werd het: “TEGEN, kijk uit, een heel blik!” Later op de terugweg, natuurlijk ook de nodige wandelaars en hardlopers in de omgeving van Nootdorp. Door een klein navigatiefoutje kwamen we in de binnenstad van Delft terecht. Ik ben gek op foutjes, want die zie je nog eens wat anders. Zoals nu een prachtige poort uit 1867, schrijft de ene staander van de burg, misschien opgeknapt in 1903, want dat jaartal geeft de andere staander aan. En nu anno 2017 staan wij hier te poseren. Laat je fantasie gaan en zoek de verschillen! De lucht schildert zich Delftsblauw op de achtergrond, we rijden door hofjes. Een reeks prunussen tooien een straatje in een hofje helemaal roze. Speeltuintjes zijn al door kinderen bezet en mensen voor hun huis genieten van zon en koffie. Wij later ook bij het Rieten Dak in het Delftse Hout, voor het eerst weer buiten op het terras. De broeken worden uitgetrokken en onze witte benen kunnen gaan kleuren. Nou deze verrassende rit kunnen ze ons niet meer afnemen. Tot volgende week.

Petra

Aanstaande zondag 9 april staat voor de A groepen de rit naar Honselersdijk op het programma. De B gaat naar Schipluiden, de C1 naar Katwijk en de C2 naar Wassenaar. Vertrek is wel gezamenlijk om 9.00u vanaf de parkeerplaats bij de sporthal.