Polderdag: met zorg bereid

Stap op de fiets en geniet van de lente tijdens dit leuke en bijzondere fietsevenement op Hemelvaartsdag, donderdag 30 mei. Er is tijdens de Polderdag keuze uit vijf nieuwe fietsroutes door de polders rondom Alphen aan den Rijn, Leiden en Zoetermeer. De routes zijn ongeveer 20 km. Langs de routes zijn veel boerderijen en monumenten geopend, op iedere locatie zijn extra activiteiten en lekkere hapjes. De locaties die meedoen zijn gemakkelijk te herkennen aan het Polderdag-spandoek. Starten kan van 10.00 tot 13.00 uur. Deelname kost € 3,50 per persoon. Kinderen t/m 12 jaar doen gratis mee.

De route door Stompwijk en Zoeterwoude van 26 km voert langs molens, boerderijen en bedrijven. Ook kun je meevaren met de Meervaarder.
Het startpunt in Stompwijk is bij Kolibrie Jachtbouw Dr. van Noortstraaat 117c

Veel meer informatie, ook over wandelen in Hazerswoude-Dorp en over een fotowedstrijd vindt u op de website landvanwijkenwouden.nl/polderdag.

Tips per Polderdagroute

Duin Horst en Weide (17-32 km)
Museum Voorschoten heeft de tentoonstelling Agrarisch Erfgoed speciaal verlengd zodat deelnemers aan de Polderdag deze tentoonstelling (gratis) kunnen bezoeken op de Polderdag Met Zorg Bereid. Je kunt op deze route met kinderen oa in de natuurspeeltuin onder begeleiding wild plukken en pesto maken en een bijzonder gezellig feestje vieren bij camping Noorthey. Bij ’t Bijenhof aan de Vlietweg kun je van alles leren over bijen.
Deze uitgebreide route is goed in te korten omdat de route een 8 vormt op de kaart. Kies voor de Raaphorst en landgoederen in Wassenaar of Ter Wadding en Het Zoete Land in Leiden of fiets langs alle deelnemers (ca 30 km).

Hazerswoude 25 km
Op deze Polderdagroute kun je bij het bekende startpunt ‘De Egel’ (Eetcafé De Egelantier in Hazerswoude-Dorp) ook meedoen aan een gegidste wandeling: om 12.00 uur vertrek.
Ga je toch liever fietsen dan heb je zeker een goede keus gemaakt. Op deze route kun je kersen proeven die groeien onder glas en meemaken wat een zorgboerderij allemaal te bieden heeft. Mensen die van bloemen houden kunnen een kijkje nemen bij zowel een gerberakweker als een anthuriumkweker. Op deze route maak je kennis met de jonge natuur in het Bentwoud en diverse kwekers uit Moerkapelle en een prachtige Poldermolen is open en te beklimmen. Op deze route kunnen kinderen zelf op de ‘trekker’ stappen en zijn er bijvoorbeeld Oud-Hollandse spellen. Er is gezellige muziek op verschillende erven te beluisteren en smaakvol boerenijs om te proeven.

Kaag en Braassem 6 – 24 km
Deze route biedt een speciaal kinderrondje van 6-8 km. Hiervoor kun je starten in Leiden en Leiderdorp. Bij Woon-werklocatie ‘Om de Hoek’ (Gemiva) of bij de Kinderboerderij in de Merenwijk. Je fietst over de Zijldijk en zou ook nog het fietspondje kunnen nemen. Je komt langs mooi gelegen boerderijen met bijzonder vee en een loonwerkbedrijf met indrukwekkende machines én kunt op een smoothie-fiets stappen. De gehele route Kaag en Braassem heeft nog veel meer in petto: een boomkweker, veehouderijen, een Poldermolen, een ‘bio-boer’ en een antiekboerderij met een supergezellig terras. En de livemuziek onderweg is gevarieerd: van shantykoor tot damesband. En benieuw hoe een koeienwaterbed ligt? Dit kunt u uitproberen op deze route.

Zoeterwoude – Stompwijk 26 km
Bezoek de poldermolen, zorgboerderijen, kaasboerderijen en laat je trakteren op een vaartochtje met de Meervaarder of een (h)eerlijke hamburger uit de Meerpolder. Op deze afwisselende route kun je ook een jachtbouwer bezoeken en volop weidevogels spotten. Kortom een smaakvolle route met een maritiem tintje, waarop niet alleen Goudse kaas maar ook Leidse kaas wordt bereid en de mensen van meerdere zorgboerderijen uitleg geven over hun bijzonder belangrijke taken. Voor kinderen zijn er volop leuke activiteiten op het erf. Wat dacht je van een lammetje knuffelen of zelf kruidenboter schudden? Op deze route is om 9:30 uur op kaasboerderij De Keizershof de officiële opening van de Polderdag met Zorg bereid en wordt een nieuwe bewegwijzerde fiets- en beleefroute de Boerenkaasroute gepresenteerd.

Alphen-Nieuwkoop 27 km
Wil je de bijzondere molenviergang van Aarlanderveen eens van dichtbij bekijken? En het fraaie gemaal Nieuwkoop aan de binnenkant bewonderen? Het kan door te kiezen voor de route Alphen – Nieuwkoop op de Polderdag Hemelvaartsdag 2019 Met Zorg Bereid. Met medewerking en sponsoring van het waterschap het Hoogheemraadschap van Rijnland is op 30 mei gemaal Nieuwkoop geopend en zijn er Rijnlanders die informatie geven. Daarnaast hebben de enthousiaste vrijwilligers op deze route een geweldig afwisselende route weten samen te stellen. Bezoek de biologische zorgboerderij, de winkel vol streekproducten, de kaasboerderij, de anjerkweker, TaarTenTuin en de bijzondere zichtstal. Er wordt gedanst er klinkt muziek en er zijn heerlijke hapjes verkrijgbaar op veel van de verschillende locaties en voor jongste deelnemers zijn er ook leuke activiteiten georganiseerd op de verschillende erven. Even lekker springen, een kalf of lammetje knuffelen of van een boerenijsje proeven of meezingen of dansen met een van de muzikanten?