De Duurzame Flits

Terugblik op “Samen Duurzaam”, eerste duurzaamheidsmarkt in Leidschendam-Voorburg

Zaterdag 15 juni was met recht ‘Samen Duurzaam’, in de imposante hal van het Raadhuis van Leidschendam. Kleurige kraampjes met allerlei informatie voor inwoners, over hoe ze hun huis energiezuiniger kunnen maken, of zelf duurzamer kunnen leven. Informatie over duurzame energie, afval, fietsvoorzieningen, groener tuinieren etc. Ook voor de kinderen was veel te doen. Stichting Duurzaam LV was natuurlijk ook aanwezig met een goed gevulde informatiekraam. Sterker nog, we hebben in nauwe samenwerking met de gemeente meegewerkt aan de invulling van Samen Duurzaam. Na een rustige start werd het ’s middags best druk. Wethouder Astrid van Eekelen liet zien dat het haar ernst is met duurzaamheid, want ze was bijna de hele dag aanwezig. Complimenten voor de gemeente en de samenwerking! Stichting Duurzaam heeft veel input gekregen, onze actiepunten: meer aandacht voor energiebesparing bij huurwoningen en woningcorporaties, bewonerscollectieven meer ruimte geven voor eigen initiatieven, zoals Zon op LV, waarover Rob Kniesmeijer een boeiende presentatie gaf. Maar ook: vergroen je eigen tuin, pak voedselverspilling aan en stimuleer gebruik van de fiets! Wordt vervolgd dus!

Duurzame Dinsdag 3 september 2019
Sinds 2004 is de eerste dinsdag van september de ‘Duurzame Dinsdag’ en die valt dit jaar op dinsdag 3 september. In die week zal er veel aandacht zijn voor duurzame initiatieven, hopelijk ook in onze gemeente! Stichting Duurzaam LV zal in deze week – waarschijnlijk zaterdag 7 september – een evenement organiseren in Stadstuin Rusthout, waarin we willen laten zien wat u zelf aan duurzaamheid kunt doen, in uw eigen omgeving. U hoort hierover spoedig meer! Wilt u met ons meedenken of –doen? U bent van harte welkom, laat het ons weten!

5 september Duurzame Borrel
De Stichting Duurzaam wil het nieuwe seizoen goed beginnen en zoveel mogelijk mensen betrekken bij onze duurzame activiteiten. Daarom organiseren wij op vrijdag 5 september een duurzame borrel, waarvoor we onze duurzame vrienden uitnodigen. Waarschijnlijk in Stadstuin Rusthout, u ontvangt nog bericht van ons hierover!

Zienswijze Stichting Duurzaam op het Uitvoeringsprogramma Duurzaamheid van de gemeente
De Stichting Duurzaam LV heeft een zienswijze ingediend op de plannen van de gemeente om invulling te geven aan duurzaamheid. Om inbreng van inwoners te kunnen meenemen, hebben we in mei een informatieavond georganiseerd om met inwoners hierover door te praten. Aan de hand van deze inbreng hebben we onze zienswijze opgesteld. Belangrijkste aandachtspunten:
-maak afspraken met de woningcorporaties om ook huurwoningen te kunnen vergroenen;
– creëer centrale oplaadplaatsen voor elektrische auto’s en fietsen;
– zorg voor meer fietsstallingsmogelijkheden bij woningen;
– maak doorlopende groene zones voor meer natuurlijke flora en fauna;
– voer een stresstest uit om te zien of onze gemeente is voorbereid op klimaatverandering;
– stimuleer afvalscheiding en zorg voor meer afvalbakken bij scholen, winkelcentra en langs drukke wegen;
– maak een knelpunten Top-10 Luchtkwaliteit en geef goede informatie over het gebruik van BBQ en houtstook;
– tenslotte: maak ook voedselverspilling en duurzaam voedsel tot thema van het duurzaamheidsprogramma.

Wilt u onze zienswijze ontvangen? Stuur een mailtje naar marjanvangiezen@icloud.com

Educatie
Stichting Duurzaam LV wil na de vakantie in contact komen met scholen die met ons willen samenwerking op het gebied van duurzaamheid. Samen een project doen, een bezoek aan stadstuin Rusthout, informatie over het Klimaatakkoord van de regering, of gewoon alle vragen van scholieren beantwoorden. Interesse? Laat het ons weten!

Stadstuin Rusthout
30 Augustus is het zover, de officiële opening van Stadstuin Rusthout, na de verbouwing. Er is nu veel meer ruimte voor bijeenkomsten, cursussen, kookworkshops en duurzame evenementen, in het mooie binnengebouw. En buiten is er natuurlijk nog steeds veel te zien en te doen, ook voor kinderen! Voor meer info, zie www.stadstuinrusthout.nl

Open Tuinendag 2019
De Open Tuinendag van de afdeling Leidschendam van Groei en Bloei, op 15 juni 2019, was een groot succes. Zo kreeg Johan van Workum, onze vorige voorzitter, maar liefst 64 bezoekers die zijn tuin kwamen bewonderen. Wilt u meer weten over duurzaam tuinieren? Kijk op de website www.leidschendam.groei.nl of ga naar Facebook.

De Duurzame Flits
Wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten of hebt u een vraag of suggestie, mail het ons en meld u aan voor de Duurzame Flits. Wij houden u graag geïnformeerd over onze activiteiten! Onze contactgegevens vindt u bovenaan deze Duurzame Flits. U vindt ons ook op de website en op Facebook. Graag tot ziens dus!

Marjan van Giezen
Voorzitter Stichting Duurzaam Leidschendam-Voorburg