Wereldlichtjesdag in Stompwijk

Op zondag 8 december is het Wereldlichtjesdag. Wereldwijd steken mensen om 19.00 uur kaarsjes aan ter nagedachtenis aan overleden kinderen. Dit jaar vindt Wereldlichtjesdag voor het eerst ook plaats in Stompwijk. Op deze avond herdenken we in het Dorpspunt met alle families onze kinderen. Dat doen we door samen een kaarsje te branden en door de namen van de kinderen voor te lezen. Iedereen die een kind moet missen of er nauw bij betrokken is geweest, is welkom. Het initiatief is genomen door Frans en Vera Hendriks. Zij vertellen er graag meer over:

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om Wereldlichtjesdag te houden?
Vera: Onze dochter Tamara is overleden toen zij nog maar vijf maanden oud was. Op de verjaardag waarop zij 40 zou zijn geworden, wilden we iets speciaals voor haar doen. Toen hoorden we van een vriendin dat in Wassenaar Wereldlichtjesdag werd gehouden. Dat vonden wij een mooi initiatief. Toen we er waren, was het een heel bijzondere gebeurtenis.

Wat maakte die bijeenkomst zo speciaal?
Frans: Je ziet en voelt dat heel veel mensen een kind moeten missen, het laat je zien dat je niet de enige bent. Je hebt allemaal hetzelfde gemis en door het met elkaar te delen, voel je de verbondenheid met elkaar. Als iemand aan mij vraagt hoeveel kinderen ik heb, zeg ik altijd dat ik er vier heb. Als we er dan verder over praten, leg ik uit dat een van de vier kinderen al na vijf maanden is overleden. Ik vind het niet moeilijk om erover te praten. Maar wat bijzonder is aan zo’n avond is dat er dan veel meer mensen zijn die zoiets hebben meegemaakt.
Vera: Wat ook bijzonder was, is dat op het moment dat we weggingen en we nog één blik in de zaal wierpen, op het scherm precies de foto van onze dochter te zien was. Alsof ze nog even gedag wilde zeggen. Dat zijn van die momenten die dierbaar zijn.

En wanneer is het idee ontstaan om het ook in Stompwijk te gaan doen?
Vera: Eigenlijk wist ik het al op de terugweg van die bijeenkomst in Wassenaar. Stompwijk is een hechte gemeenschap waar mensen er voor elkaar zijn. En hier wonen ook veel mensen die een kind hebben verloren. Dat zagen we al bij de onthulling op het kerkhof van het beeldje voor ongeboren of ongedoopte kinderen. Er waren toen zoveel mensen die een kind moeten missen.
Frans: Dat werd ook een paar weken erna duidelijk. Toen waren we met vrienden bij elkaar. We vertelden over wat we van plan waren en toen waren er al twee echtparen die wilden komen. Van de tien mensen die er waren, hebben zes van hen al een kind moeten verliezen. Kun je nagaan, hoeveel mensen het helaas overkomt.

Wat voor avond wil je ervan maken?
Vera: Het gaat om het herdenken van de kinderen, we willen licht brengen met muziek en kaarsjes. Met een mooie ceremonie hopen we het verdriet dat je met je meedraagt een beetje lichter te maken. Voor wie dat wil, is er ook ruimte om een gedicht of verhaal voor te lezen. In Wassenaar was een oudere dame die voor het eerst in haar leven openlijk over haar kind mocht praten. In de tijd dat zij een miskraam kreeg, mocht ze het er nauwelijks over hebben. Je moest door en er vooral voor zorgen dat je nog een paar kinderen kreeg. Zo is het gelukkig tegenwoordig niet meer. We hopen dat de mensen zich op onze avond veilig voelen om hun verhaal te doen. En als je gewoon rustig in stilte wilt luisteren deze avond, is dat ook goed. Je mag het op je eigen manier beleven.

Verwachten jullie veel mensen?
Vera: De eerste aanmeldingen zijn binnen en we weten van een paar anderen dat zij zich nog gaan aanmelden. Heel mooi dat het zo op gang komt. We verwachten dat het dit eerste jaar een niet zo groot gezelschap zal zijn. Dat is prima, wij vinden het mooi dat we iets voor anderen kunnen doen.

Hoe kunnen mensen zich aanmelden?
Frans: Aanmelden kan via lichtpuntstompwijk@gmail.com. Als je ook de naam van je kind (en als je wilt een foto) doorgeeft, dan zorgen we ervoor dat ieder kind de aandacht krijgt die het verdient. Vragen stellen kan via hetzelfde mailadres, of bel Vera via 06 – 38 46 21 93 of 071 – 580 16 25.
Samen willen we er een heel mooie avond van maken.

Vriendelijke groeten,
Frans, Vera, Jerney, Chantal en José