Stompwijk in 4 seizoenen, natuur en weer jaaroverzicht 2019

Aan het weer hebben wij veel te danken dit jaar. De winter was erg zacht, het werd niet kouder dan – 5 graden, er viel hooguit 3 centimeter sneeuw, een dun laagje ijs lag op de sloten, enkele dagen was er dichte mist, maar daar bleef het bij.
De lente was eveneens zacht. Heeft u ook opgemerkt, dat bijna alles 1 maand eerder uitliep? De bomen stonden vroeg in het blad en de vogels begonnen al snel aan hun eerste leg/ De boeren konden eerder het eerste gras van hun land afhalen. De koekoeksbloemen, gele plompen, waterlelies en dotterbloemen waren er vroeg bij. Heerlijk om dit alles in onze Stompwijkse polders waar te mogen nemen, maar er was nog meer te beleven. De paarden kregen veulens, de koeien kalfjes en de schapen lammetjes.
Zo ging de lente over in de zomer. Ja, dat was even wennen, voor ons koude, natte kikkerlandje, + 40 graden, daar raak je niet gauw aan gewend. Heeft u ondanks de hitte ook zo genoten van het polderlandschap? Het was prachtig om te zien, boven de weilanden de zinderende (gloeiend trillende) lucht en dit boven uw eigen woonomgeving.
De sloten kwamen al gauw heel laag te staan, bijna leeg. Het beregenen was voor de boeren noodzakelijk, om hun land te redden in deze droge periode. Na zo een prachtige warme dag, was het een hemels wonder op zich, de zonsondergang te zien, blauw werd oranje, wat overging in rood. Buitengewoon mooie luchten dus!
De dag ging over in de nacht, maar de natuurverschijnselen waren nog niet ten einde. De muggen, sprinkhanen en kikkers lieten zich luid en duidelijk horen en de ganzen en de zwanen vlogen van hun fourage plaatsen naar de diverse plassen toe om de nacht door te brengen. De kauwen probeerden al vechtend een slaapplek in de bomen te bemachtigen. De lucht ging van licht grijs naar donker grijs en werd bijna zwart en de maan en de sterren kwamen tevoorschijn.
Hier in Stompwijk kunnen wij de sterrenhemel nog goed zien, want je hebt hier niet een overdaad aan verlichting, zoals wij in Zoetermeer wel hadden. Vanaf 2 hoog kijken wij uit over het land, richting Leidschendam. Als het donker is zien wij letterlijk een inktzwarte omgeving met een spaarzaam lichtpuntje. Het was voor ons, als natuur– en weerliefhebbers, allemaal even mooi, dit eerste jaar in het landelijke Stompwijk.
Mijn dochter Mirjam en ik kijken dagelijks voor én achter uit de ramen, vooral om de lucht te bekijken, want in Zoetermeer konden we dat niet, vanwege de huizenblokken waar we tegen aan keken.
Sta er na dit lezen even bij stil, dat Onze Lieve Heer ons dit alles schonk, de werken in de natuur, de hitte, de regen, het leven van mensen en dieren.
Heeft u dit ook zo mogen ervaren? Zag u ook Gods hand, de hand die eens alles schiep, in dit alles?
Hopelijk geniet u ook van het wonen in de paarden minnende dorp, onder de rook van Zoetermeer, Leiden en Leidschendam.

Een vriendelijke groet van Gijs Velthuysen, uw dorpsgenoot