Met elkaar herdenken, koesteren, vieren

Het lichtmonument staat in Stompwijk op 28 januari van 15.00 tot 21.00 uur

De gemeente Leidschendam-Voorburg doet samen met meer dan 150 andere gemeentes in Nederland mee aan het project Levenslicht. Dit tijdelijke lichtmonument met lichtgevende herdenkingsstenen, ontworpen en gemaakt door kunstenaar Daan Roosegaarde, symboliseert alle 104.000 Nederlandse slachtoffers die zijn vermoord in het vernietigingskamp Auschwitz. Op 27 januari is het exact 75 jaar geleden dat dit concentratiekamp werd bevrijd. Van 22 januari tot 2 februari 2020 wordt dit landelijk herdacht. Het monument voor Leidschendam-Voorburg, bestaande uit 550 stenen, wordt op de 22ste door burgemeester Tigelaar in ontvangst genomen op het gemeentehuis en is daarna op meerdere plekken in onze gemeente te zien.
Info http://www.aandevliet.nl/75jaarvrijheid

Wij hopen dat jullie op 28 januari samen met ons komen herdenken, zodat wij van daar uit onze vrijheid kunnen koesteren en vieren. Kort samengevat hebben we het volgende programma.

De kinderen uit de klassen 5 t/m 8 gaan tussen 15.00 uur en 15.30 ieder klassikaal een aantal stenen in de bak leggen, totaal een kleine 200 stuks.

Vanaf 16.00 uur is er voor iedereen inloop in het Dorpspunt waar we bij elkaar komen om te herdenken, te praten en een kopje koffie te drinken.

Omdat het een lichtmonument betreft wordt er rond 17.30 een officieel tintje aan gegeven met een kleine ceremonie geleid door Johan van Gestel.

Dhr.Jan van Santen vertelt in het kort het verhaal van zijn vader.

Na het noemen van de namen van de Stompwijkse slachtoffers worden er door een aantal kinderen van SKZ samen met familieleden van deze slachtoffers stenen bij het monument gelegd en iedereen die wil kan hierbij aansluiten en zijn steentje neerleggen. Als alle 550 stenen geplaatst zijn wordt het monument verlicht en kunnen de stenen ademen in licht.

Stefan Turk speelt op de trompet een bijpassende serenade.

De Laurentius kerk staat vanaf 18.00 uur tot 21.00 uur voor iedereen open voor een moment van stilte of om een kaarsje op te steken.

De organisatie in Stompwijk hoopt op uw aanwezigheid. Het is belangrijk dat wij beseffen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en dat wij met elkaar verantwoordelijk zijn om de vrijheid door te geven aan de volgende generaties. Jullie zijn van harte uitgenodigd.