horeca weer open. Wat gaat De Bles doen?

Inmiddels zijn we 2 maanden gesloten. Net als bij alle andere horecagelegenheden is dat ook bij ons problematisch. Dat we onze deuren nog niet definitief hebben moeten sluiten heeft drie redenen. Om te beginnen de steun vanuit het dorp en de omgeving in de vorm van het bestellen van eten en wat online quiz donaties. Uiteraard is de omzet heel veel lager dan in vergelijkbare periodes in voorgaande jaren, maar dat Stompwijk veel eten besteld heeft,  maakt wel het verschil tussen overleven of een faillissement. Daar ben ik samen met alle medewerkers erg dankbaar voor. Ten tweede is de bijdrage in de loonkosten (ongeveer 70%) door de overheid erg belangrijk en tot slot heeft onze huisbaas de huur in deze periode kwijtgescholden. Iets wat niet voor alle horeca het geval is en waar ik natuurlijk erg blij mee ben. Alleen de optelsom van deze drie zaken heeft ons in staat gesteld om vooralsnog te kunnen overleven.

1 juni

Veel mensen feliciteren ons met de mogelijkheid om weer enigszins aan de slag te kunnen en vragen naar onze plannen. Die plannen zijn in potlood opgetekend, maar er zijn nog te veel onduidelijkheden over de wet en regelgeving. Het horecaprotocol dat door de horeca branche is opgeleverd wijkt op veel punten af van het beleid van het kabinet. Naar verwachting wordt er dinsdag 19 mei meer duidelijk nadat het kabinet keuzes gemaakt heeft.

Ook wij zijn natuurlijk erg blij dat we weer open kunnen, maar tegelijkertijd willen we wel de toegevoegde waarde kunnen garanderen. Het moet leuk zijn in de horeca, je moet er goed verzorgd worden en je moet een fijn en tevreden gevoel aan je bezoek overhouden. Kunnen we dat niet waarmaken vanwege de regels, dan kun je in mijn optiek beter afhalen en thuis eten. Hopelijk ontstaat er voldoende ruimte om hier een goede invulling aan te geven. Daar gaan we nu wel vanuit.

Een voordeel van De Bles is natuurlijk de zee aan ruimte die wij tot onze beschikking hebben. Wij kunnen makkelijk in de brasserie 30 gasten op anderhalve meter kwijt zonder allerlei schermen en beperkingen. Dat werkt wel sfeer verhogend want waarom zou je ergens gaan zitten dineren waar je omringd bent door het plexiglas? Dat werkt straks ongetwijfeld in ons voordeel.

Ik hoop van harte dat jullie, onze dorpsgenoten, ook na 1 juni niet alleen een bezoek brengen aan De Bles, maar ook eten blijven afhalen. Met de versoepeling van de maatregelen kunnen wij vanzelfsprekend nog steeds niet voldoende omzetten om weer gezond te zijn. Het aantal gasten is beperkt en de kosten worden direct weer veel hoger. De steun in de vorm van het afhalen van eten blijft daardoor erg welkom. We houden je op de hoogte van de plannen zodra die concreter zijn.

Jeroen de Gier