Mooie herinneringen aan Plony van Es- van Wissen

Apollonia is bij vrienden en familie vooral bekend als ‘Plony’. Ze werd geboren op 9 maart 1933 in Veur, nu bekend als Leidschendam, dat in Zuid-Holland ligt. Ze was de dochter van Arie en Jaantje van Wissen en was het jongste kind met drie zussen – Jo, Lena, Wies en twee broers – Leo en Kees.

Aad en Plony

Plony bracht haar jeugd fietsend en spelend met vrienden door. Haar man Aad kan zich herinneren dat hij Plony voor het eerst op de fiets zag toen ze 5 jaar oud was.

Plony was 7 jaar oud, toen op 10 mei 1940 de Duitsers Nederland binnenvielen. Er zijn verhalen over het verbergen van fietsen, aardappelen en melk voor de nazi’s. Het was een moeilijke en gevaarlijke tijd en had zeker een aanzienlijk effect op Plony’s leven.

Na de oorlog werd Plony in huis genomen bij haar oudste zus Jo en echtgenoot Piet Janson, ze was toen 14 jaar oud. Plony werd beschouwd als een oudere zus voor de kinderen van Jo en Piet en woonde 16 jaar met hen samen. Daar hielp ze mee met het huishouden en in het familiebedrijf in Stompwijk. Er was een kleine boodschappenwinkel evenals een bezorgservice. Een van Plony’s taken was het rondbrengen van melk. Ze werd bekend en geliefd bij de mensen in het dorp.

Plony en Aad trouwden op 12 juni 1963 in Stompwijk (Zuid-Holland) en verhuisden naar Stein (Limburg) om een nieuw leven te beginnen. Het kersverse bruidspaar kreeg in 1965 hun eerste zoon, Anthony William van Es. Ze genoten van hun tijd daar en maakten prachtige vrienden.

Plony, Aad en Tony emigreerden in 1967 naar Sydney, Australië. In 1968 kregen ze hun tweede zoon Dennis. In 1978 emigreerde ook hun neef Cees Janson naar Australië, om de families Janson en Van Es opnieuw te verbinden. Plony hield Cees graag goed in de gaten, door Cees voortdurend indringend te vragen; heb je een vriendin, is ze Nederlands, is ze katholiek enz.. enz.. Gelukkig voldeed Jennifer aan de meeste van deze eisen. Plony was oma voor Cees’ kinderen – Anneka, Russell en Martin. Ze hield er ontzettend van om familie en vrienden over te hebben, vooral wanneer ze Nederlands waren. Ze waren van harte welkom om te verblijven in het ouderlijk huis, Plony was een uitstekende gids van Sydney.

Plony in de keuken met gehakt.

Het jonge gezin kreeg in 1982 Australisch Burgerschap. In 1993 werd hun eerste kleinkind Timothy geboren. In de loop der jaren breidde nog vijf kleinkinderen de gelukkige familie uit; Sarah, Max, Kate, Alex en Elijah. Plony heeft ook een prachtige achterkleinzoon, Matthew.

Plony organiseerde vele kerstfeesten; ze was een zorgzame oma die zeer betrokken was bij het leven van haar kleinkinderen. Van grootouderdag tot zwemles en oppas, ze was er altijd. Plony heeft met haar zorgzame en liefdevolle ziel door de jaren heen door de jaren heen voor veel mensen gezorgd.

Plony werkte meer dan tien jaar samen met Dutch nationals in correctionele centra, als erkenning voor haar dienst aan de Nederlandse gemeenschap heeft Plony in het jaar 2000 de Anton Kool Award van de Federatie van Nederlandse Verenigingen uitgereikt gekregen. De Rotary Club van Burwood presenteerde Plony ook een Award voor haar werk in 2005, ze was er zo trots op te worden erkend voor haar vrijwilligerswerk.

Een paar van Plony’s hobby’s zijn breien, vriendschappen onderhouden, kaart spelen, het voeren van kookaburras en terugreizen naar haar vaderland. Jarenlang maakte ze deel uit van het Nederlandse koor in Australië en reisde ze graag naar evenementen. Ze was ook masterchef van Nederlandse eten; van kroketten, huzarensalade en erwtensoep tot bami en vermicelli met gehaktballen. Ze was een harde werker en onderhield een mooi huis in zowel Wentworthville als Telopea. Ze hield van het spel rummikub en haar huis is gevuld met zo veel herinneringen; van tuinboeken, familiealbums, romans, teddyberen, windmolens, koeien en allerlei melk toebehoren.

We willen ‘Calvary Mary Potter – Dementie eenheid’  bedanken voor de zorg in de afgelopen acht jaar. Oma genoot ervan om haar nagels helderrood gelakt te krijgen, het spelen van ballon spelletjes, knutselactiviteiten en het winnen van een spelletje bingo. Ik wil jullie allemaal bedanken voor jullie afscheid van Plony en voor de goede wensen en steun die we hebben ontvangen. Ook een speciale dank aan Karen voor het helpen met de voorbereidingen.

Plony, ook bekend als Mama, Oma en Tante, zal worden gemist door haar familie en vrienden in zowel Nederland als Australië. Ze was een leuke vrouw met een geweldig gevoel voor humor die mensen gelukkig maakte.