Ontwikkelingen Dorpsketting

Sinds 1 juli werken we met een ander bezorgingssysteem, waardoor het aantal Dorpsketting teruggelopen is van 960 naar 450 en weer opgehoogd is naar 461, omdat de papieren versie toch gemist werd. Het aantal per email bedraagt nu 120 incl. post.

Verder liepen we tegen een boete aan het A.N.P. vanwege het plaatsen van foto van een emballage-inname-apparaat waarop publicatierechten rusten. Dat kostte ons € 270,- omdat de creativiteit, invalshoek en energie van de fotograaf hiermee aangetast was. Dit heeft tot gevolg dat we veel voorzichtiger zijn geworden met het plaatsen van foto’s of plaatjes waarmee we Dorpsketting altijd opleuken. Nu zijn we gebonden aan gratis foto’s waarbij eveneens staat dat ze auteursrechtelijk beschermd kunnen zijn. Hierdoor oogt de Dorpsketting o.i. een stuk saaier. 

Vandaar!  

Petra

Dankbetuiging

Het is voor ons helaas niet mogelijk om iedereen persoonlijk te bedanken. Daarom willen wij iedereen langs deze weg laten weten dat uw belangstelling en medeleven, op welke manier dan ook, na het overlijden van onze moeder

Greet Groenewegen-Overdevest

ons veel steun heeft gegeven

Dank daarvoor, namens de kinderen Groenewegen

KWF collecteert in Stompwijk op 1,5 meter

Collecteweek 30 aug t/m 5 sep aangepast vanwege coronaviru

Tijdens de nationale collecteweek van KWF Kankerbestrijding (30 augustus tot en met 5 september) wordt ook in Stompwijk weer huis-aan-huis gecollecteerd. Vanwege het coronavirus gebeurt dat in aangepaste vorm, op anderhalve meter afstand van de voordeur. “De collecte is dit jaar extra belangrijk, want de coronacrisis heeft de kankerpatiënt ook hard geraakt”.

“We hopen dan ook dat Stompwijk gul zal geven.”

Door maatregelen als voldoende afstand houden kan de nationale collecteweek van KWF ook in coronatijd op een veilige manier plaatsvinden. Dat is goed nieuws, want nog steeds krijgt 1 op de 3 mensen in Nederland kanker. Bovendien zijn tientallen miljoenen euro’s minder beschikbaar voor kankeronderzoek, doordat evenementen als Alpe d’HuZes en de Elfstedenzwemtocht zijn afgelast. Geld voor levensreddend onderzoek is daarom hard nodig.

Contactloos via je mobiel

Behalve een donatie met contant geld kun je ook contactloos via een QR-code doneren, te vinden op de flyer, die de collectant bij zich heeft of die u in uw brievenbus vindt.


Namens KWF Kankerbestrijding,  Jan van der Burg

Vrienden van Vlietland krijgen budget om Vlietland te verfraaien: Vrijwilligers gezocht!

De Provincie Zuid-Holland heeft deze zomer een budget toegezegd aan de Vereniging Vrienden van Vlietland (VvV). Het is de bedoeling om daarmee  de natuurwaarden in Vlietland te vergroten. In samenwerking met de gebiedspartijen waarmee de VvV al lange tijd samenwerkt, gaat de vereniging enthousiast aan de slag met deze unieke kans!

De komende tijd worden in Vlietland daarom de volgende plannen gerealiseerd: het inzaaien van een zogenaamd ‘bijenlint’, het realiseren van een  ijsvogelwand, het ophangen van 150 nestkasten en het planten van zo’n 12.000 bolgewassen (zogenaamde ‘stinzenplanten’) in diverse bosvakken.

Meer vogels en vleermuizen

De ijsvogelwand, bedoeld om extra nestgelegenheid te bieden aan dit schitterende vogeltje, zal dit najaar opgericht worden. Gekozen is voor een plek in het pas gerealiseerde Krekengebied, vrijwel recht tegenover het vogelkijkscherm. Op die manier vallen de ijsvogelactiviteiten waarop de gebiedspartijen hopen, goed te volgen voor geïnteresseerde bezoekers!

Dit najaar zullen bovendien zo’n 150 nestkasten voor zangvogels in Vlietland worden opgehangen, aangevuld met enkele vleermuiskasten. Deze werkzaamheden zullen met vrijwilligers worden uitgevoerd, onder deskundige leiding van een ervaren lid van de VvV (en bioloog). Voor materialen en gereedschap wordt gezorgd; er is plaats voor 25 vrijwilligers.

Grotere plantenrijkdom

Komend voorjaar wordt in het noordoostelijke deel van Vlietland een geschikt gebied ingezaaid met een bloemen- en kruidenmengsel, aantrekkelijk voor bijen en allerlei andere insecten. Ook zullen, verspreid over Vlietland, stroken gras geschikt worden gemaakt als biotoop voor de Rietorchis.

Deze herfst zullen bovendien zo’n 12.000 bolgewassen (Sneeuwklokjes, Winterakonieten, Boerenkrokussen, Boshyacinten en Daslook) worden geplant. Er zijn al verschillende bosvakken uitgezocht, die goed zichtbaar zijn voor wandelaars. Gekozen is voor zichzelf vermeerderende soorten die op verschillende momenten en vóórdat de bomen in blad komen, gaan bloeien. Op den duur zullen steeds grotere vlakken bosgrond bedekt raken met de kleurige bloementapijtjes. 

Ook deze verfraaiing van Vlietland wordt met vrijwilligers gerealiseerd. In de Herfstvakantie worden daartoe door de VvV twee middagen georganiseerd om de bollen te planten.

Een leuk vakantie uitje, bijvoorbeeld voor (groot)ouders met hun (klein)kinderen! Voor het benodigde plantmateriaal, gereedschap (ook op kinderformaat), instructie en begeleiding wordt gezorgd, dus iedereen kan meedoen. Er is plaats voor ongeveer 100 inschrijvers.

Meedoen?

Nadere bijzonderheden en de mogelijkheid tot inschrijven worden eind september (via de website www.vriendenvanvlietland.nl en diverse andere kanalen) gepubliceerd. Belangstellenden (zowel voor het ophangen van nestkasten als voor het bollen planten) kunnen hun interesse ook nu alvast kenbaar maken via de website.

Even voorstellen… Gebiedsregisseur Penchi Harteveld

Leidschendam, Voorburg en Stompwijk hebben ieder een eigen gebiedsregisseur. Maar wie zijn zij? En wat doen zij precies? We stellen ze graag even voor. Deze keer: Penchi Harteveld. Sinds 1998 in verschillende functies werkzaam bij de gemeente, sinds 2017 als gebiedsregisseur Stompwijk.

Gebiedsregisseur, wat is dat?

“Ik zie mezelf als verbinder, gids en regisseur. Bijvoorbeeld wanneer iemand een activiteit voor eenzame inwoners wil organiseren, maar niet weet waar hij terecht kan voor financiële ondersteuning. Of wanneer een inwoner, ondernemer of organisatie samenwerking zoekt, maar niet precies weet wie de juiste kennis in huis heeft. Ik verwijs ze door naar het juiste loket.”

En bij andere zaken die de gemeente aangaan? Hondenpoep, overhangende takken, losliggende stoeptegels?

“Dat soort onderwerpen gaan niet via de gebiedsregisseurs, maar kunnen worden gemeld via het Meldpunt Openbare Ruimte (lv.nl/melden). Voor mij is er wel een rol als dit stroef verloopt, bijvoorbeeld als deze melding onverhoopt blijft liggen. Of als er andere onderwerpen leven die de gemeente aangaan, maar waar geen meldpunt voor is. Ik zorg dan dat dit onder de aandacht komt van de juiste collega’s. Ik pak dus zelf geen vragen of problemen op, maar ik zorg dat ze bij de juiste persoon of organisatie terechtkomen. Op die manier schakel ik continu tussen inwoners, ondernemers, organisaties en de gemeente.”   

Kun je iets vertellen over je werkgebied, Stompwijk?

“Stompwijk en het buitengebied zijn prachtig, het is een geweldig mooie omgeving. Kenmerkend vind ik ook het organiserend vermogen van inwoners, ondernemers en organisaties. Een ouderensoos, een eigen website en informatieblad zoals de Dorpsketting, dat regelen ze in Stompwijk gewoon zelf. Ook tijdens Corona zijn er veel initiatieven opgestart. In Stompwijk ondernemen ze gelijk actie. Dat waardeer ik. Burgerinitiatieven zijn belangrijk om de leefbaarheid te vergroten.”

Wanneer is jouw werkdag geslaagd?

“Als het mij lukt om mensen te helpen bij een kwestie waar zij mee worstelen.  Onlangs kwam er bijvoorbeeld een inwoner met een goed idee: een verrassingsmaaltijd om eenzame inwoners tijdens de coronacrisis een hart onder de riem te steken. Het was best kort dag en een uitdaging om alles op tijd te organiseren. Omdat ik het een goed initiatief vond, heb ik alle zeilen bijgezet. Onder andere door snel te schakelen met Vlietwensen om te kijken of ze een financiële bijdrage zouden kunnen krijgen. En door aan collega’s voor te leggen of we nog iets extra’s konden doen om het initiatief kracht bij te zetten, in de vorm van briefkaarten. Als dit soort dingen slagen, en ik zie het effect dat dit heeft op inwoners, dan is mijn werkdag geslaagd.”

Waar ga je je de komende tijd mee bezig houden?

“Het afgelopen jaar ben ik begonnen met spreekuren voor iedereen die vragen of ideeën heeft. Deze spreekuren worden goed bezocht. Niet alleen door inwoners maar ook door partners, zoals politie. Daarnaast ga ik collega’s nog vaker meenemen in het gebied. Ik wil hen nog meer kennis laten maken met Stompwijk, zodat we nog beter kunnen inspelen op de unieke behoeften van dit gebied.”

Spreekuren

De gebiedsregisseurs houden iedere maand telefonische en/of fysieke spreekuren voor inwoners en organisaties met vragen of ideeën voor hun buurt. Bijvoorbeeld op het gebied van groen, verkeer, veiligheid of activiteiten voor de buurt.

Het eerstvolgende spreekuur:

Stompwijk: Penchi Harteveld, maandag 7 september van 11.00 tot 14.00 uur in het Dorpspunt

Gebiedsregisseur

Op 7 september heb ik weer een fysiek spreekuur in Stompwijk, zie bijlage.

Bij het spreekuur is er aandacht voor andere projecten, zie onderstaand schema.

Tijdens het spreekuur worden de RIVM richtlijnen gehanteerd en houden we de komende spreekuren 1,5 meter afstand!

Hartelijke groet,

Penchi Harteveld

gebiedsregisseur Gemeente Leidschendam-Voorburg/projectleider burgerparticipatie

070-300 8329

Werkdagen: maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag

VrouwActief seizoen 2020-2021

In maart kwam er een plotseling einde aan het seizoen van vorig jaar. We hebben toen nog een leuke workshop gehad met Elly de Waal, maar kort daarna ging alles op slot. April en mei konden niet doorgaan en na een vreemde hete zomer moest er een beslissing genomen worden voor het nieuwe seizoen. Als bestuur waren we toch aan het twijfelen. In de Bles kan het programma volgens Jeroen goed ingevuld worden op 1,5 meter afstand van elkaar. Er is daar voldoende ruimte en een goede ventilatie. We hebben aan de leden gevraagd hoe zij erover denken en naar aanleiding van de antwoorden hebben we besloten om op 8 september rustig van start te gaan. Een programma hadden we bewust nog niet voor deze datum. We vullen het nu in met de uitgestelde jaarvergadering en daarna doen we een rondje of twee Bingo, daarbij kun je op je plekkie blijven zitten en vermijden we veel geloop.

De eerste avond zijn er nog veel afmeldingen vanwege o.a. ziekenhuis- opname, verjaardagen en vakantie en ook zijn er een aantal  vrouwen die het nog niet aandurven vanwege het coronavirus. Twee leden zijn ermee gestopt en 1 nieuw lid heeft zich aangemeld. Heb je er ook zin in?

Kom dan gezellig langs op 8 september, we beginnen om 20.00 uur of kom om 20.30 na de vergadering. Het blijft lastig om spontaan iets te organiseren en we weten ook niet of alle avonden zo ingevuld kunnen worden als we vorig jaar geprogrammeerd hebben, maar we houden jullie op de hoogte. Houdt in ieder geval rekening met elkaar, let op de afstand. Kom niet als je niet lekker bent of als er iemand in de directe familiekring ziek is. Met elkaar willen we er toch voor gaan om één avond per maand een paar uurtjes in eigen dorp iets leuks te organiseren voor vrouwen. We hopen dat er snel een vaccin komt zodat het allemaal weer wat losser kan en ook diegenen weer kunnen komen die extra voorzichtig moeten zijn vanwege hun gezondheid.  

Namens bestuur Vrouw Actief,

Ria Luiten