De Duurzame Flits

Nieuwsbrief Stichting Duurzaam LV                                                                                nr 9        september 2020

Stichting Duurzaam in Corona-tijd

De zomer loopt tegen het eind, al hopen we natuurlijk op een mooie septembermaand. Veel activiteiten werden geannuleerd vanwege Corona, maar langzamerhand gaan we toch weer aan de slag, al zal meer online moeten en zullen veel activiteiten een andere invulling krijgen. Het Repair Café blijft helaas nog even in de wacht, we willen u noch onze vaste reparateurs aan risico’s blootstellen. Groei en Bloei zal voorzichtig weer wat activiteiten oppakken, u leest hierover meer in deze Duurzame Flits.

Zelf gaan we dit najaar flink aan de slag met duurzame energie en de energietransitie, en daarbij werken we nauw en prettig samen met Energy Common en Platform Lokale Democratie.

Dit najaar willen we ook meer aandacht vragen voor het klimaatbestendig maken van onze gemeente, we zijn geattendeerd op de aanpak zoals Arnhem dat is gestart, en we vinden dat onze gemeente dit goede voorbeeld zou moeten volgen.  We starten met een enthousiasmerende filmavond over dit thema in Rusthout, voor een beperkt publiek, op 1 oktober. Meer hierover en over de andere activiteiten leest u in deze Duurzame Flits. Natuurlijk zullen alle activiteiten plaatsvinden conform de Corona-Richtlijnen van het RIVM!

Wilt u zelf ook actief worden? Daar zouden we erg blij mee zijn. U bent altijd welkom een bestuursvergadering  bij te wonen of met een van de bestuursleden een informerend gesprek te voeren. Laat het ons weten!

Samenwerking Stichting Duurzaam met de gemeente Leidschendam-Voorburg

De stichting Duurzaam LV werkt graag samen met de gemeente als het gaat om het uitvoeren van duurzaamheidsmaatregelen in onze eigen gemeente. Op dit moment zijn we betrokken bij het opstellen van de Lokale Energiestrategie. De gemeente wil in 2050 CO2-neutraal zijn, en alle huizen van het aardgas af. De Stichting Duurzaam LV vindt dat de gemeente de inwoners hierbij nog beter kan betrekken. Veel mensen vragen ons wat ze zelf kunnen doen, en wat de gemeente voor hen kan doen. De Lokale energiestrategie moet hierop wel de antwoorden kunnen geven. Er zijn genoeg goede voorbeelden te vinden van inwoners die zelf al veel aan duurzame energie hebben gedaan, in hun eigen huis of wijk. Maar er zijn ook nog veel vragen over subsidie of leningen, over innovatieve mogelijkheden of quick wins. Samen met vertegenwoordigers van de woningbouwcorporatie, het MKB, Energy Common en het Platform Lokale Democratie denken we mee over de invulling. Maar willen ook de vaart erin houden, want eigenlijk duurt het ons wel iets te lang…

Zomerwandelingen met Raadsleden in Stadstuin Rusthout

Vlak voor de zomervakantie zijn we als Stichting Duurzaam– samen met Energy Common en Platform voor de Lokale Democratie – gestart met wandelingen met Raadsleden om te praten over hoe wij onze gemeente duurzamer kunnen maken. Informele wandelingen, met een kop koffie en een goed gesprek, om Raadsleden te informeren over wat er allemaal kan, en om van de Raadsleden te horen wat hun ambitie is waar het gaat om duurzame energie. We gaan weer een nieuwe ronde gesprekken inplannen in september, in de vroege avond, in Rusthout. Wij hopen dat nog meer Raadsleden (maar collegeleden zijn ook welkom) zich hiervoor aanmelden. De wethouder Duurzaam, Astrid van Eekelen, heeft al aangegeven mee te willen doen! Aanmelden kan via marjanvangiezen@icloud.com.

Filmavond Klimaatverandering

Op donderdagavond 1 oktober organiseert de Stichting Duurzaam een filmavond in stadstuin Rusthout, met de vertoning van 2 films over klimaatverandering: ‘Tomorrow’ en ‘Biggest Little Farm’. We starten om 19.30 uur met een informele inloop en om 20.00 start de film. Er kunnen vanwege Corona maximaal 10 bezoekers aanwezig zijn. Dus hebt u interesse, meldt u aan! De deelname is gratis. Als er meer interesse is, zal de avond worden herhaald.

Activiteiten Groei & Bloei Leidschendam ‘Duurzaam Tuinieren’ vanaf 2 oktober

Groei & Bloei start dit najaar met haar cursus ‘Hoe krijg je groene vingers’. Deze vindt plaats op vijf vrijdagavonden: 2, 9, 16, 23 en 30 oktober in het Tuinhuis van Stadstuin Rusthout (19.30-21.45). Wilt u zich hiervoor aanmelden? Meldt het bij Jan Blokland (jan.gonnie@alpineflowers.nl).

Stadstuin Rusthout

Ook Stadstuin Rusthout pakt haar activiteiten weer op! Op zondag 6 september vindt de jaarlijkse picknick plaats, van 17-20 uur, ter ere van het Fête de la Nature. Dit jaar met medewerking van Mira Moreno (Dansen aan de Vliet, met muziek en dans dus. Vanwege Corona kan de picknick alleen plaatsvinden bij mooi weer, om de afstand in acht te kunnen nemen. Aanmelden via duurzaam@stadstuinrusthout.nl.

Op 19 oktober wordt er samen getuinierd, in de moes-, fruit- en/of bloementuin. Vrijwilligers zijn welkom, mits men zich aan de Corona-regels houdt. Aanmelden via duurzaam@stadstuinrusthout.nl.

In het najaar zal in Stadstuin Rusthout waarschijnlijk ook de cursus ‘Smakelijk eten zonder vlees’ starten. Zie verder de website van stadstuin Rusthout: www.stadstuinrusthout.nl.

Dertig dagen duurzaam

In de Corona-tijd zijn veel mensen bezig met isoleren van hun huis. Dat zorgt voor veel energiebesparing! Daarom is de Stichting Duurzaam Den Haag een initiatief gestart om extra aandacht te besteden aan duurzaamheid. Men daagt inwoners uit om 30 dagen lang duurzaam te doen en handelen. Iedereen kan meedoen (www.duurzaamdenhaag.nl). Graag zouden we zoiets ook in Leidschendam-Voorburg willen doen. Wie heeft hiervoor goede ideeën en helpt ons mee dit te organiseren?

Actief in de Gemeenteraad

De begroting en de Najaarsnota staan weer voor de deur en dat betekent dat de Gemeenteraad belangrijke besluiten moet nemen. Waaronder het besluit hoe de opbrengst van de verkoop van de Eneco-aandelen wordt besteed. We hebben bij de Voorjaarsnota gepleit voor het inzetten hiervan voor duurzame energie. Daarvoor kregen we veel steun van de politieke fracties. Het wordt nu tijd voor boter bij de vis. Welk bedrag wordt gereserveerd en welke maatregelen worden hiervan gefinancierd?

Ook willen we aandacht vragen voor de klimaatbestendigheid van onze gemeente. Deze zomer hebben we kunnen zien hoe het klimaat verandert: lange weken van grote hitte, en vervolgens grote hoeveelheden regen in korte tijd. Leidschendam-Voorburg moet hierop voorbereid zijn en dat vraagt aanpassingen van de ruimtelijke inrichting en de infrastructuur van onze gemeente. In Arnhem heeft de gemeenteraad een 10-jaren plan aangenomen om tot klimaatadaptatie te komen. Zo zal 10% van de asfaltwegen worden vervangen door gras en groen, om beter de hitte te kunnen absorberen. Ook worden pleinen en winkelcentra voorzien van meer bomen en schaduwplekken. Er zal meer ruimte komen voor waterberging. Deze aanpak spreekt ons erg aan en we gaan de gemeenteraads-fracties een voorstel voorleggen hoe dit in Leidschendam-Voorburg ook opgepakt kan gaan worden.

Wijkinitiatieven blijven welkom, ook in Corona-tijd

Betrokken inwoners maken het verschil! In een aantal wijken zijn al leuke initiatieven ontstaan van actieve wijkbewoners die hun wijk duurzamer willen maken. Vanwege Corona kunnen we nu geen grote avonden organiseren. Maar we gaan wel graag met u hierover in gesprek – in kleine kring. De Stichting Duurzaam LV helpt u graag met informatie over duurzame energie en werkt daarbij samen met Energy Common, die speciale duurzame energieambassadeurs heeft opgeleid om bewoners te informeren over wat zij in eigen huis en wijk kunnen doen.

Nieuw werkplan Stichting Duurzaam na de zomervakantie

De Stichting Duurzaam LV zal dit najaar het Werkplan 2021 presenteren. Hebt u nog activiteiten aan te melden of suggesties? Deze zijn van harte welkom!

De Duurzame Flits

Wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten of hebt u een vraag of suggestie, mail het ons en meldt u aan voor de Duurzame Flits. Wij houden u graag geïnformeerd over onze activiteiten! Onze contactgegevens vindt u bovenaan deze Duurzame Flits. U vindt alle informatie ook op de website www.duurzaamleidschendamvoorburg.nl. Graag tot ziens dus!

Duurzaam Leidschendam-Voorburg

Marjan van Giezen