Volop genieten op het boerenerf

Afgelopen vrijdag was er volop bedrijvigheid op Buitenplaats de Molenwei aan de Stomwijkseweg, er waren maar liefst 2 uitvoeringen van de Boerencantate Burlesque van Bach met daartussendoor een uitgebreid diner op het boerenerf voor de liefhebber. Het liep iets uit, maar het was heerlijk volgens de mensen. Het was dan ook de eerste keer dat er een buitendiner georganiseerd werd en dan moet je even wennen. Zelf ben ik niet zo van de opera, maar op het laatste moment heb ik toch nog een kaartje aangeboden gekregen en wat doe je dan? Ja dan ga je toch de sfeer even proeven. De entourage is geweldig, dat is bekend en het weer is heerlijk.

Deze boerencantate wordt door het hele land opgevoerd bij boerderijen en is een luchtige en kluchtige opera gezongen door sopraan Klaartje van Veldhoven en bariton Mathijs van de Woerd. Zij worden prachtig muzikaal begeleid door accordeonist René Bekkers en cellist Benjamin Glorieux. Terwijl de muziek al speelt blijkt dat de zangers niet zijn op komen dagen en worden de 1,5 meter controleurs maar ingeschakeld, zij kleden zich om en komen in boerenkledij terug op het podium. Het verhaal gaat 300 jaar terug over een boer en boerin, de boer moet veel belasting betalen en klaagt daarover. Fiscusman trek ons de riem niet aan, gun de boerenmensen een bestaan. Ach, klee ons niet uit tot op de blote huid. Toen al dus hadden de boeren het moeilijk, er is niet veel veranderd. Terwijl de boerin een soepje maakt, wordt er geflirt en uitgedaagd, er worden grapjes gemaakt en het geheel is luchtig neer gezet. Uiteindelijk besluiten ze om er samen vandoor te gaan voor een drankje en een beetje gezelligheid. Het is soms boertige humor, maar op een positieve manier gebracht en de muziek en de zang waren van een prima gehalte. Terwijl de zon onder gaat, de wind waait en de vogels aan het fluiten waren is dit toch een bijzondere ervaring geweest. Zeker geen spijt gehad dat ik er geweest ben.  

Waar ik ook geen spijt van heb is het blote voeten avontuur bij hotelboerderij Akkerlust de andere dag. Afgelopen zomer zag ik foto’s voorbij komen en reageerde ik op het enthousiasme van Coby.

O, het is nog een keer was haar reactie, ik laat het jou wel weten en 5 september was het zover. Nou loop ik thuis graag op blote voeten, maar zo door het weiland en op straat is een heel ander verhaal natuurlijk.

We werden ontvangen door Coby met koffie en thee en een heerlijke, onwijs grote Bossche Bol gebakken door een van Boheemen, die geen boer maar banketbakker is geworden in Den Haag. Voetspecialist Robin Captijn hield een praatje en iedereen werd gevraagd de schoenen uit te doen en we gingen op pad, direct al lekker door een laagje smurrie om in het weiland te komen. Dan hebben we dat maar gehad, in het land liep het lekker en we kregen halverwege een knuffel van de koeien. Door het hek aan de achterkant belandden we op het fietspad boven de A4, waar het een hele sliert was op de heerlijk warme tegels. Nog even een klein rondje door de Vlietlanden en daarna weer door het weiland terug naar Akkerlust. Onderweg kregen we allerlei wetenswaardigheden te horen betreffende onze voeten als basis van ons fundament. Na terugkomst even de voetjes onder de kraan en we werden alweer verwend, nu met heerlijke eigen gemaakte tomaten-of champignonsoep, een broodje kroket, een broodje boerenkaas en ter afsluiting een super lekker boerenijsje van de melk van de eigen koeien, dus eerst de koeienvlaai en daarna het koeienijs! Het was super mooi weer deze dag en ik heb ervan genoten.

Ondanks dat er best veel mensen meeliepen, kon iedereen zich buiten goed aan de afstand houden. Daarom is het fijn dat zulke kleinschalige buitenevenementen wel door kunnen gaan.

Een druk weekend, lekker dichtbij huis, maar zeker de moeite meer dan waard. Vicky en Coby bedankt voor jullie gastvrijheid.

Ria Luiten