Jaaroverzicht De Bles

Ai, wat een jaar. Jaaroverzicht De Bles

In 2016 ging De Bles voor het eerst open. Sindsdien zijn we aan het leren verbeteren en bouwen en 2020 had ons jaar moeten worden. Alle investeringen, verbeteringen en de inmiddels opgebouwde schat aan ervaring van de eerste 4 jaren hadden samen moeten vallen in 2020. Daarmee zou 2020 niet alleen ons jaar zijn, maar ook het jaar van de waarheid. Maar alles werd anders.

Petra vroeg me een bijdrage te leveren aan het kerstnummer door stil te staan bij dit vreemde jaar. Dat wil ik natuurlijk doen. Samenvattend was 2020 zakelijk gezien desastreus en emotioneel was het een achtbaan. Vanzelfsprekend volgde vele staten van verbazing en frustraties elkaar op, maar toch had 2020 nog opvallend veel positieve kanten. Het werd het jaar van vindingrijkheid en creativiteit. De randjes opzoeken, maar wel je verantwoordelijkheid nemen. Als de dagelijkse routine doorbroken wordt, dan geeft dat ook weer ruimte voor nieuwe ideeën.

Terugkijkend op het jaar hebben we nog net het grote carnavalsweekend kunnen vieren en daarna werd alles anders. Op 15 maart hoorden we Bruno Bruins in een van de eerste Corona-persconferenties vertellen dat we binnen een half uur de zaak moesten sluiten. Al kun je het hem persoonlijk niet aanrekenen, het waren wel de woorden van Bruno waarmee de ellende voor ons begon. Hoe mooi is het dan dat uitgerekend deze Bruno inmiddels persoonlijk een kerstwensbal in de dorpskerstboom opgehangen heeft?

Intelligente lockdown

Op 15 maart moesten we dicht en gelijk vanaf 16 maart hebben we de mouwen opgestroopt en boden we direct gevarieerde take-away maaltijden. Met fikse kortingen voor de ouderen in het dorp, want niemand wist wat ons stond te wachten en we wilden graag goed zorgen voor de ouderen. En dat doen we overigens nog steeds. Van feestlocatie, restaurant, cateraar, Sportsbar en snackbar alleen naar Take-Away is een flink stap terug. We hadden daardoor ineens zeeën van tijd en dus hebben we de gevel van ons fraaie pand grondig gereinigd, de zolder opgeruimd waar al decennia aan troep opgestapeld lag, de Sportsbar verbouwd, banken voor op het terras gemaakt en de hele Bles extra opgeruimd en schoongemaakt.

Omdat er ineens erg veel verpakkingsmateriaal het pand verliet met de Take-Away zijn we ook snel (zoveel als mogelijk) overgestapt op veel minder belastend materiaal. Zoveel mogelijk plastic vervangen voor suikerriet en hout. Tevens zijn we in die periode begonnen met een Stompwijk Corona Podcast. 35 afleveringen zijn er gemaakt dit jaar. 35 gesprekken van 15-30 minuten over de impact van corona in Stompwijk en in totaal zijn deze afleveringen bij elkaar zo’n 6500 keer beluisterd. Weer een ervaring rijker en weer wat extra dorpsgenoten zijn bekend geraakt met het groeiende medium podcasting.

Met wat hulp van Ria en van Vlietwensen mochten we bij 80 alleenstaande dorpsgenoten paasontbijtjes brengen en konden we op koningsdag ijsjes uitdelen aan de jeugd. Ook zijn we high-wine en bierproeverijen gaan verkopen in 1,5 meter verpakkingen. Dat werd een groot succes. Vanaf juni mochten, toch nog enigszins onverwacht weer een beetje open en creëerde we het terras op de parkeerplaats. Buren die geen bezwaar maakten en waar we stroom en water konden afnemen,  een bar-container die we konden huren bij een sponsor van Van Velsen RallySport, hekken en transport door 123Hekken.nl en nog wat decoratie van NPro. Met alle hulp hebben we er wat moois van kunnen maken. En veel dorpsgenoten hebben regelmatig dankbaar gebruik gemaakt van het terras. Wat een gezelligheid tijdens deze mooie zomer op zo’n centraal terras in het centrum van het dorp. Dat was zeker een positief bijeffect van de coronacrisis.

Zomermaanden

Toen we per 1 juli weer 100 mensen mochten toelaten, mits op voldoende afstand, hebben we gelijk het eerste weekend Stomppop georganiseerd. Ik heb er nog naar zitten zoeken, maar ik denk dat wij het eerste festival(letje) waren na de 1e lockdown in Nederland. Maar liefst 4 bands speelden op de eerste avond, een fantastische ladies night volgde op dag 2 en een dorpsontbijt en de eerste Grandprix van het seizoen op groot scherm op zondag. Dat was ook weer een memorabel weekend.

In de zomermaanden werd alles weer steeds normaler. Vele leuke weekenden hebben we op het terras en in de Sportsbar gehad waar de jeugd massaal naar toe kwam om toch nog iets te kunnen doen. Met een paar uitzonderingen op voldoende afstand en met erg goede luchtafzuiging.

Gedeeltelijke en volledige lockdown

In september werd steeds duidelijker dat het niet de goede kant op ging met de besmettingen totdat we in oktober te horen kregen opnieuw dicht te moeten. Een dag of twee moesten we wennen aan het idee. Want wat gaan we nu dan weer doen? Mensen worden coronamoe dus de podcast heeft minder toegevoegde waarde. De Bles is al opgeknapt en opgeruimd. Mensen moeten thuisblijven, dus dan maar zorgen voor vermaak in huis.

Laten we een TV show maken! Nog nooit gedaan, maar laten we er voor gaan. In een week tijd wisten we een professionele TV Show (op amateurniveau) neer te zetten. Eén week lang aan een stuk doorwerken om het voor elkaar te krijgen. Techniek te leren, opnames te maken, quiz in elkaar zetten. Weer een enorme ervaring rijker en wat hebben er enorm veel mensen naar gekeken zeg. En Frans Oliehoek die heel wat uren heeft zitten knippen en plakken om alle ingesproken stukjes aan elkaar te zetten. Wat hebben er veel mensen gekeken en wat waren de reacties positief zeg. Echt heel leuk, dat smaakt naar meer.

Het hoogtepunt van november was de online bierproeverij. Verder was november een nare maand. Wat gaat er gebeuren met kerst? Gaan we dan weer open of niet? Moeten we de zaak gaan versieren voor de kerst? Kunnen gasten al gaan reserveren?  De cijfers verbeterde in rap tempo, maar we zouden pas medio december horen of we nog open mochten in 2020. Daar wilden we niet op wachten en dus hebben we zelf eind december de knoop doorgehakt om niet meer open te gaan. En dat bleek de juiste keuze want we weten allemaal hoe we er nu voor staan. Door eerder de keuze te maken konden we aan de slag met de alternatieve plannen voor december. En zo hebben we uiteindelijk nog een heel drukke maand.

We mogen dit jaar voor ruim 200 personen het kerstdiner thuis verzorgen en zijn we honderden kerstpakketten aan het maken.  Ook zal het je niet zijn ontgaan dat we onze tijd deze maand grotendeels gebruiken voor een goed doel. Voor Support Casper en tegen alvleesklierkanker. Want al is de horeca een uitzichtloze branche, de uitzichtloosheid van een gevecht tegen deze agressieve vorm van kanker is ontelbaar veel groter. Dat relativeert.

Dus weg van corona, niet thuis gaan zitten treuren, maar in actie komen voor andere mensen. Ook vroeg de zaterdagavond show om een vervolg en omdat kerstklaverjassen helaas komt te vervallen leek ons dat het meest geschikte moment voor de opvolging in de vorm van een kerstshow.

Namens het hele team van De Bles wens ik iedereen warme feestdagen. Blijf thuis, wij proberen je te vermaken. Dat maken we er volgend jaar weer uitbundige feestdagen van.

En om dan ook maar met Bruno Bruins woorden te eindigen: “Stompwijk, Stompwijkers, let een beetje op elkaar”,

Bruno staat hier links op de foto,

bron FaceBook

Jeroen de Gier