Weidekaas in coronatijden

De redactie heeft een openbare uitnodiging uitgezonden om vooral uw bevindingen te delen in dit coronajaar. Deze vraag is voorgelegd aan Freek en Nicole of er positieve bijwerkingen zijn van corona op het ondernemerschap.

“Het zijn hectische dagen hier, met alle kerstbestellingen. Maar om je vraag te beantwoorden, ja, wrang genoeg hebben wij zeker positieve gevolgen ervaren door de coronacrisis en de lockdown: onze huisverkoop is fors gestegen. Via de automaat ook. De aanschaf van die automaat had overigens niets te maken met corona – hij stond er al een jaar voordat corona kwam.

Dus dat is de situatie. We hebben, zo blijkt nu, geluk met de branche waarin we zitten, dat beseffen we terdege. Thuiswerken was voor ons ook al geen probleem, en hoewel de kinderen toch echt liever naar school gaan, is een lockdown in onze situatie met een groot erf en een groot huis prima te doen. We zijn bevoorrecht.  Ik weet niet of dat stof is voor je artikel, maar laat maar weten wat je (nog) wil.”

Gelukkig staan Freek en Nicole regelmatig in de krant. Afgelopen week zelfs 2 x. Eenmaal in het AD en in Het Krantje en daar maken wij dankbaar gebruik van om hun mooie bedrijf nog eens in het zonnetje te zetten.  Het Krantje heeft iedereen kunnen lezen dus kiezen we voor het AD. Een interview door Maaike Kraaijeveld van 11-12-2020

Freek en zijn Nicole zijn veeboer en natuurbeschermer, een spannende mix

Freek van Leeuwen en zijn vrouw Nicole de Gier hebben een kleine biologische melkveehouderij op het platteland van Leidschendam. Ze zijn boer en natuurbeschermer. Een spannende combinatie die hulp krijgt van Staatsbosbeheer.  

Op het erf van Kaasboerderij De Vierhuizen, op het uiterste puntje van Leidschendam, staan donderdagmiddag behalve boer Freek (42) ook twee mannen in groene boswachtersuniformen van Staatsbosbeheer. Er is koffie, cake en een pak papieren om te tekenen: een overeenkomst tussen de boer, Staatsbosbeheer en het ministerie van Landbouw om elkaar te helpen landbouw en grond- en natuurbescherming te combineren. 

Freek is de eerste zelfkazende boer die meedoet in veertig experimenten die Staatsbosbeheer, als verpachter van landbouwgrond, landelijk aangaat met boeren. Freek en zijn vrouw Nicole hebben zichzelf aangemeld bij Staatsbosbeheer om mee te doen. Ze zijn een van de zeer weinige boeren onder de rook van Den Haag. 

Het blijft een verrassing om op korte afstand van de stad zó midden op het platteland te zijn. Aan de horizon rijden auto’s over de A4, aan de andere kant van de kaasboerderij is in de verte de skischans van Snowworld in Zoetermeer te zien. Maar daar tussen is het groen, ruikt het naar mest en is het geluid van vogels te horen.

Weidevogels beschermen

Dat laatste is een verdienste van Freek en zijn vrouw Nicole. ,,Zij beschermen de weidevogels actief en met veel zorg”, zegt Hans Jolink van Staatsbosbeheer. ,,Door gevonden nesten te beschermen en later te maaien wanneer er nesten zijn. Hier wordt met veel zorg omgegaan met de bodem.”

Door de vaste mest van de 45 melkkoeien, 30 kalveren en pinken en 10 moederschapen van de urine te scheiden en het volume van de mest te vergroten door er extra stro aan toe te voegen verbetert Freek van Leeuwen – zevende generatie boer – de bodemstructuur. Dat trekt meer wormen, die op hun beurt weer voedsel zijn voor de weidevogels.

Op het kleine biologisch familiebedrijf wordt gewerkt volgens biologische principes. Vrijwel al het land, zo’n veertig hectare in totaal, is natuurgebied. Het is deels van Freek van Leeuwen zelf, deels gepacht bij Staatsbosbeheer. Behalve de weidevogels zijn vlinders, kikkers en andere dieren er even belangrijk als de koeien. ,,Ook op het erf nemen we allerlei maatregelen voor de flora en fauna.”

Het is heel fijn om te samen werken met iemand als Freek om van elkaar te leren Hans Jolink

,,Boeren en natuurbeschermers zoals wij van Staatsbosbeheer waren vroeger twee werelden”, zegt Hans Jolink van Staatsbosbeheer. ,,We kijken nu veel meer naar de overeenkomsten dan de verschillen. Het is heel fijn om te samen werken met iemand als Freek om van elkaar te leren. Dat is ook de bedoeling van onze samenwerking.”

Staatsbosbeheer zet daarbij zijn grondpositie in. In totaal heeft de grootste bos- en natuurbeheerder in Nederland 50.000 hectare natuurland met een grasachtige vegetatie in eigendom. Met het verpachten van méér grond kan Staatsbosbeheer boeren helpen over te schakelen naar duurzame landbouw, in het jargon natuur inclusieve landbouw, waarbij ze meer biodiversiteit combineren met een rendabele bedrijfsvoering. 

Kennis opdoen

Wat het profijt precies wordt voor Freek zal moeten blijken, zegt hij. ,,Mijn belang is kennis opdoen. Het grappige is dat zo’n tien jaar geleden een periode lid ben geweest van de adviesraad van Staatsbosbeheer en met dit plan ben gekomen.”

Jolink van Staatsbosbeheer denkt dat de verschillen in manieren van werken van boeren in de toekomst groter worden. ,,De één zal inzetten op flink uitbreiden, de ander zal verbinding zoeken met de natuur. Met als resultaat dat de biodiversiteit op boerengrond in de buurt van natuurgebieden van Staatsbosbeheer kan toenemen.

Bron: Het AD van 11-12-2020, waarvoor onze dank