Moestuintjes voor en door Stompwijkers

Even voorstellen voor de mensen die ons niet kennen:

Wij zijn Maarten en Mariska van der Meer. Wonend aan de Van Merodestraat met onze 3 jonge kinderen: Sem, Sanne en Sophie.

Sinds kort zijn wij de nieuwe eigenaren van een stuk grond aan de Dr. van Noortstraat 53a in Stompwijk. Achter Maarten z’n ouderlijk huis lag al 27 jaar een stuk bijna braakliggend land waar niet veel mee werd gedaan. Het leek ons mooi om hier een klein stuk van over te nemen. Echter, dit werd uiteindelijk het gehele stuk, ca 5000m2 aan grasland, onkruid, paardenstal en schuren.

Zonder een uiteindelijk doel uitgewerkt te hebben zijn we in het diepe gesprongen omdat dit ons een mooie kans leek om onze dromen te verwezenlijken. Iets waar we zelf energie van krijgen. Iets sociaals, iets opbouwends, iets anders.

Eén van onze enthousiaste plannen is om moestuintjes aan te leggen voor mensen die graag willen tuinieren. Hoe mooi is het om samen met dorpsgenoten actief bezig te zijn op de Stompwijkse grond.

We willen ca 6 tot 8 moestuintjes van ca 120m2 realiseren aan de achterzijde van het perceel zodat er gebruik gemaakt kan worden van de sloot die daar ligt. We zijn met de gemeente in gesprek om te kijken naar de mogelijkheden om een hobbykas op de moestuintjes te kunnen plaatsen. Aan de zijkant willen we een gezamenlijk veld aanleggen met picknicktafel en speeltoestel. Hier zijn dan mogelijkheden om met elkaar te kletsen en wat en tips uit te wisselen. Iedereen is welkom, je hoeft geen kennis of ervaring te hebben van tuinieren.

We hopen te starten per 01-03-2021.

Daarbij hebben we de mogelijkheid om 2 à 3 paardjes te stallen. De paardenboxen staan in het midden van het perceel. Hierdoor kunnen de paarden/pony’s vrijuit lopen naar het paddock en eventueel het weiland. Ook zullen er op het terrein verschillende fruitbomen en fruithagen geplaatst gaan worden. Ons plan staat nog in de kinderschoenen, maar we zijn er momenteel lekker druk mee bezig.

Om dit allemaal te kunnen realiseren is er veel achterstallig onderhoud te doen. Er wordt gesnoeid, onkruid verwijderd, afval geruimd, de grond wordt gevlakt en nieuwe elektra aangelegd. Vervolgens plaatsen we de paardenhekken terug, gaan we aan de slag met de paardenstallen, wordt er gras gezaaid, plaatsen we kindervoorzieningen, fruitbomen en gaan we de moestuinen uitzetten. Een hele klus in deze tijd van het jaar, maar noodzakelijk om te zorgen dat het er in het voorjaar mooi bij ligt en iedereen zich kan vermaken. Van daaruit kijken we weer verder. Op termijn zullen onze plannen uitgebreid worden en meer details gaan bevatten.

We doen het stapje voor stapje zodat we oog houden voor onszelf en kunnen inspringen op andere behoeftes of ideeën.

We zijn pas een paar maanden bezig en merken nu al hoe mooi het is om dit project in Stompwijk te voeren. We kunnen laagdrempelig bij dorpsgenoten terecht kunnen voor hulp, tips, adviezen en materialen. Zonder deze hulp hadden we nooit zover geweest als we nu zijn. Dit is fijn en gemoedelijk werken. Met elkaar hebben we al mooie stappen gezet en kijken we uit naar meer.

Naast ons gezinsleven en werk zien we dit als een mooi continue project, waarbij genieten van het proces zelf het doel is en niet het einddoel op zich. Vrijheid om onze eigen keuzes te maken en andere te laten meegenieten. Kortom een mooie uitdaging!

Heeft u mooie tips voor ons of interesse in een moestuin of het stallen van een paard/pony?

Laat het ons weten!

U kunt ons bereiken via info@moestuin-stompwijk.nl

We zijn te volgen op:

www.facebook.com/moestuin.stompwijk

www.moestuin-stompwijk.nl

Wij wensen iedereen een gezond en vruchtbaar 2021!

Maarten, Mariska, Sem, Sanne en Sophie van der Meer