Thuis

We zijn zoveel mogelijk thuis. De kinderen krijgen thuis online onderwijs. We werken thuis. Thuis ontvangen we niet meer dan twee personen. Het zijn zinnen die blijven nagalmen na de toespraak van premier Rutte. Hoe vaak is thuis wel niet benoemd en benadrukt als plek waar we zoveel mogelijk verblijven.

Thuis. Het is de plek van geborgenheid en waar we ons veilig moeten voelen. Als we daar zijn, zijn we minder in contact met anderen en heeft het virus minder kans om zich te verspreiden. Maatregelen die nodig zijn om het virus op dit moment in te dammen, om het buitenshuis te houden.

Iedereen thuis. Dat is niet altijd gemakkelijk. De een aan het werk, de ander volgt een les voor school of er wordt gespeeld. Soms kan het druk zijn en komen de muren op je af. Bij anderen is er steeds meer het gevoel van eenzaamheid en is het thuis vaak stil. Ik hoop dat we in al onze huizen het vol kunnen houden. Dat we thuis er het beste van kunnen maken.

Want ons thuis kan die plek van geborgenheid zijn. Waar we het samen gezellig kunnen maken voor elkaar en onszelf. Samen een spel spelen, een film kijken, ons werk doen of een les volgen. Samen online contact hebben met vrienden of familie en op afstand even elkaar zien en spreken, of online een pub-quiz of spel met elkaar doen. Allemaal thuis.

En dan realiseren we ons dat we de kerstdagen en de jaarwisseling thuis vieren. Allemaal op onze eigen plek. De plek waar we ons thuis voelen.

Klaas Tigelaar, Burgemeester Leidschendam-Voorburg