Knuffels in Leidschendam, Voorburg, Stompwijk en Wassenaar

Donderdag 21 januari was het de dag van de knuffel.

Reden genoeg voor Midvliet om afgelopen zaterdag 23 januari in de studio via telefoongesprekken knuffels uit te delen én er op uit te gaan in onze kernen om door inwoners knuffels uit te laten delen aan degenen die het het hardst nodig hebben tijdens deze lockdown.

Onze reporters spraken mensen aan tijdens een acht uur durend live radioprogramma. Velen staken met de knuffel (een mooi pluchen rood hart) vrienden, vriendinnen, (groot)ouders en buren een hart onder de riem tijdens deze voor velen moeilijke tijden. Het leverde enkele bijzondere verhalen op.

Ook zal de bijna gehele tv-ploeg zaterdag en de komende week onderweg zijn om de knuffels af te geven bij de mensen die waren opgegeven door hen die gehoor hadden gegeven aan de knuffeloproep van Midvliet. We begonnen in Leidschendam, vervolgden onze knuffelreis naar Stompwijk en Voorburg en kwamen uiteindelijk in Wassenaar waar deze knuffelactie werd afgerond.

In Stompwijk mocht ik mensen aanspreken met de vraag: “Aan wie wil jij een knuffel geven” en dat gaf inderdaad mooie gesprekken.

Nicolien van Velzen gunt iedereen een knuffel, omdat iedereen in deze tijd een knuffel verdient, ook als is deze virtueel. Het hartje komt bij haar gehele familie terecht.

Gea van der Sman stelde de knuffel beschikbaar aan haar ouders die afgelopen week 55 jaar getrouwd waren en een pittige week voor de boeg hebben. Dus geheel verdiend die knuffel.

Hier hebben we Ibrahim vanuit de Van Santhorststraat die even tijd kon maken om een knuffel weg te geven. Hij was eigenlijk op weg naar zijn werk.

Volgens mij wordt zijn kleine broertje hiermee verwend.

Hier hebben we Roma, die net met haar ouders aan het boodschappen doen was. Roma heeft al duizend knuffels, maar er kan altijd meer bij. Zelf vindt ze het knuffelen met haar moeder het allerfijnste. Dat kan ze de hele dag doen.  Weer iemand blij gemaakt.

Naomie van der Meer wilde erg graag een knuffel aan haar oma geven en niet bewaren voor het  piepkleine zoontje in de maak onder haar jas. Op zaterdag gaat Naomie graag bij haar op bezoek, ze merkt dat de corona nu wel erg lang duurt en dat oma steeds meer haar vrijheid moet inboeten. Het wordt een doorgeefknuffel zodat de medebewoners van het akkermunt mee kunnen knuffelen. Koffie drinken mag nog steeds ook al is het groepje steeds kleiner.

Zo houden we het met elkaar vol.

Willem Luiten heeft een duidelijk doel voor ogen, deze knuffel gaat naar zijn schoonmoeder, Riet van Santen– Verburg. Ze verdient deze knuffel het meeste, ook zij is al maanden verstookt van de Ouderensoos en de nodige contacten. Hij gaat hem direct brengen.

Goed bezig Willem >

Dan konden we ook Piet en Martien Turkenburg stilstaand krijgen. Ze waren op weg met het paard om de schillen op te halen, zoals gebruikelijk op de zaterdagochtend.

Met op de bok twee vriendinnen die ontzettend van paarden houden, hun knuffel gaat uit naar de paarden, want met hun ouders knuffelen doen we al ontzettend vaak. En ja de tijd vliegt want vroeger had Piet ook haar moeder op de bok zitten. Zelf neemt Piet een knuffel mee voor de dochter van Maria, de vrouw van Martien, die in Swetterhage woont en die haar familie mist en het ook allemaal maar zo moeilijk vindt.

Bepaalde personen waren afgelopen zaterdag live op de radio te horen en hier wordt nog een samenvatting van gemaakt. Niet op de radio maar wel voor de microfoon was Robert Pruyssers. Ook hij merkt dat de maatregelen erg lang duren en mensen verlegen om een praatje zitten, maar ja dat is niet wenselijk in de supermarkt. Ook het alert blijven op het afstand houden en het dragen van mondkapjes is een noodzakelijk kwaad. Hier moeten de mensen wel op aangesproken worden. Kortom de lontjes worden wat korter, om die reden heeft iedereen een knuffel verdiend een is deze bij de kassa opgehangen.

Alle foto’s zijn gemaakt door B.W. Damen, medewerker van Midvliet.

Heb je na dit gelezen te hebben het idee de boot gemist te hebben, mag je altijd elke week knuffels uitdelen, zolang de lock down duurt en misschien al met een klein (knip)oogje naar Valentijnsdag.

Petra Oliehoek– van Es

Beste mijnheer of mevrouw,

Bij deze wil ik u hartelijk bedanken voor de overheerlijke champignonsoep, die ik vorige week bij thuiskomst voor de deur aantrof. Ik hoefde weliswaar niet te blazen omdat ik wat aan de late kant was, maar dan doet een gaspit wonderen!!! Maar het was heerlijk.

Ja je gaat je dan afvragen van wie dit mooie gebaar afkomstig kan zijn. Eerst binnen de familie vragen, en dan aan die en geen in de buurt maar niemand die deze lekkere soep had neergezet .

Het is voor mij een raadsel, maar nogmaals bedankt.

Groeten van Jos van S., Meerlaan 1 a

Agnes’ wekelijks Praatje

Schreef ik vorige week dat het een bewogen week was geweest, deze week was zo mogelijk nog erger! Zo leef je op je gemakje je leventje, je doet je ding, je hobby, het huishouden en zo zit je zo goed als opgesloten, inmiddels al bijna een jaar, als gevolg van een virus en heb je te maken met een avondklok!! Het moet niet gekker worden. Nou heb ik er zelf niet zoveel last, wij komen ’s avonds na 17.00 uur standaard toch niet meer buiten, zeker in de winter, maar ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die er wel problemen mee hebben. De lijst met uitzonderingen is dan ook eindeloos, maar voor elke uitzondering moet je wel weer een bewijs hebben dat die uitzondering voor jou geldt.

Mensen halen massaal een hond uit het asiel zodat ze een reden hebben om elk moment van de avond buiten te mogen zijn. Het ergste is dat die honden na afloop van de avondklok waarschijnlijk ook weer massaal naar het asiel teruggebracht worden, want dan zijn ze niet meer nodig. Er was van de week iemand op tv die een honden opvang had en bij het opstaan al net zoveel aanvragen voor een hond had als hij normaal de hele dag had. Hij werkt er niet aan mee, maar ja dan gaan ze gewoon naar een ander, die wel mee werkt. Triest. Zijn er geen kinderen de dupe ergens van zijn het wel huisdieren.

Wat was het koud he vorige week! Ik ben wel heel dapper 3 x een rondje door de polder gegaan maar ik leek wel een eskimo, zo goed had ik mij aangekleed. Maar toch even die frisse neus halen, in dit geval letterlijk en figuurlijk, weegt dan toch niet op tegen de kou. Er was een dag dat ik me eindelijk helemaal had ingepakt, 2 paar sokken, laarzen, legging en joggingbroek, t shirt, twee truien, dikke jas, sjaal, wanten….kom ik buiten regent het!!!! Wel niet hard maar hard genoeg om nat te worden. Maar ik ben toch gegaan, ga me niet een half uur aankleden om me vervolgens binnen een minuut weer uit te kleden. Gelukkig werd het onderweg droog en heb ik toch nog even kunnen genieten. Hier en daar zie je toch alweer het nieuwe groen, knoppen aan de bomen en als je dan heeeeeeeel diep ademhaalt ruik je een heel klein beetje het voorjaar. Dus lieve leden, als het even kan, blijf niet binnen zitten maar trek er even op uit, hoeft heus geen uren te zijn al is het maar een kwartiertje.

Ieder nadeel heeft zijn voordeel, doordat we nu niet zoveel kunnen word je toch wat creatiever en ga je dingen doen die je anders helemaal niet kan. Nu zei mijn oma vroeger: “je kan alles als je maar wilt”, en dus heb ik me afgelopen week ertoe aangezet om kaarten te gaan maken. Met spulletjes die mijn zus over had kwamen er steeds mooiere creaties uit mijn handen. Ik stond er zelf van te kijken en werd er steeds enthousiaster van. Dat mijn handen inmiddels krom staan en twee keer zo dik zijn als normaal ach, dat is een bijzaak die ik graag op de koop toe neem. Zelfs mijn painting moest er even voor wijken en dat wil heel wat zeggen want die laat ik niet snel liggen. Dus er komen ook goede dingen uit het virus voort. Zo moest ik afgelopen week ook bloed laten prikken in het HAGA ziekenhuis, normaal gesproken kan je zo binnen lopen. Maar dat is altijd een drama, het is altijd mega druk en soms zit je wel een uur te wachten voordat je aan de beurt bent. Nu gaat alles op afspraak, nou perfect. Ik had een afspraak om 8.55 uur, werd ook precies op die tijd binnen geroepen en drie buisjes en 5 minuten later zat ik weer in de auto. Ideaal, ik hoop dat ze dat erin houden ook als het corona virus onder controle is.

Lieve leden, we gaan gelukkig de goede kant van het jaar weer op, de maand januari is zo goed als voorbij en we hebben weer zicht op warmte en langer licht.

Als je in het bos

de stilte om je heen kunt voelen

bomen in elke kleur kan bewonderen

dan heeft de natuur jouw hart zachtjes aangeraakt

en we weten dat het leven niet altijd over rozen gaat

er komen altijd tegenslagen

we zullen ze moedig dragen

want als je de natuur kan voelen

weet je dat je daar voor open staat!

Een lieve groet namens het complete bestuur Ouderen Soos Stompwijk,

Agnes, secretaris

Wethouder maakt ‘Boswandeling’ vanuit huis

Wethouder Johanna Besteman deed op woensdag
20 januari mee met de online musical workshop van
Trias, Centrum voor de Kunsten. Musicaldocent Willemijn Nowee nam alle deelnemers mee op een avontuurlijke boswandeling in eigen huis. Een uur lang lekker gek doen achter je scherm en op een leuke manier met elkaar in contact komen: Trias maakt het allemaal mogelijk!

De Wethouder is heel erg blij met het initiatief van Trias: “In deze coronatijd hebben culturele instellingen het ongelooflijk zwaar, maar ik vind ook dat ze enorme veerkracht en innovatieve vermogen laten zien door nu hun workshops online te organiseren. Het is ontzettend belangrijk dat kinderen nu tóch binnen de huidige maatregelen hun talenten kunnen blijven ontwikkelen.”

De online workshops zijn onderdeel van een pilot. Voor een aantal kunstdisciplines is het een uitdaging om online goed les te geven. Kinderen van 6 t/m 12 jaar uit Rijswijk en Leidschendam-Voorburg kunnen iedere schooldag van 16.00 – 17.00 uur en zaterdag van 11.00 – 12.00 GRATIS deelnemen.
De desbetreffende docenten kunnen experimenteren in het lesgeven online via Zoom.

Trias komt iedere week met een nieuw programma. Zing, dans, speel en maak mee met je favoriete docenten.

Meld je vooraf aan via www.stichting-trias.nl.

Ondernemer van het jaar 2020

De strijd om de titel ondernemer van het jaar 2020 heeft nog niet eerder zoveel stemmen opgeleverd als dit jaar. In een spannende strijd tussen Schoonheidssalon Denise Cosmetixs (2de) en als goede derde Drankenspeciaalzaak Peet is Boerderij Akkerlust ondernemer van het jaar 2020 geworden.

Dit jaar helaas geen overhandiging van de cheque voor gratis advertentieruimte in het Krantje tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van MKB Leidschendam-Voorburg maar een telefoontje met de winnaar die desondanks dolblij is met deze mooie titel.

Boerderij Akkerlust is niet alleen een traditioneel veeteeltbedrijf met 200 koeien. Het is ook een locatie waar het ondernemersgezin van Boheemen, bestaande uit vader Peter, moeder Coby, zoon Rick en schoondochter Demi Olsthoorn, heel veel meer onderneemt dan alleen het runnen van de veehouderij. Er is een boerderijschool, er worden verschillende workshops gegeven, er is een bed&breakfast waar 4 hotelkamers en 4 appartementen worden verhuurd, er wordt ambachtelijk ijs gemaakt en eind vorig jaar werden er leuke boeren kerstpakketten verkocht.  

Als veehouderij is het in de huidige tijd niet eenvoudig om aan alle wet- en regelgeving te voldoen en dan ook nog voldoende gezinsinkomen te generen. Daarom is het bedrijf verschillende nevenactiviteiten gestart. Sinds 2008 is de boerderij gecertificeerd als educatieboerderij. Dit houdt onder andere in dat zij voor alle leeftijden, van 4 tot en met 17 jaar eventueel in samenwerking met de docent, een gericht lespakket aanbieden. In 2010 is de oude Hollandse stal uit ongeveer 1890 gerenoveerd en zijn er vier appartementen en vier hotelkamers in gemaakt. Deze accommodaties worden verhuurd uiteraard met een uitgebreid boerenontbijt dat bestaat uit zoveel mogelijk streekproducten en producten van eigen boerderij. Vorig jaar is schoondochter Demi haar eigen ijsmakerij ‘Van de boerderij’ begonnen. Zij maakt samen met Rick ambachtelijk boerenijs van dagverse weidemelk van de eigen koeien in verschillende smaken. 

In deze familie zit zoveel ondernemersbloed dat zij met trots een jaar lang de titel ‘Ondernemer van het Jaar 2020’ mogen dragen (over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd).



Rick van Boheemen en Demi Olsthoorn zijn samen met de ouders van Rick de Ondernemer van het jaar 2020 geworden
(foto: PR). Bron: het Krantje
 

Namens redactie Dorpsketting van harte gefeliciteerd!

Mijn leven met corona

Ik vind dat we veel te veel informatie over het virus krijgen via de televisie, radio, krant en internet. Als je al niet bang was dan zou je het wel worden. Natuurlijk is het angstig en ongrijpbaar, je weet dat er een virus door de lucht zweeft maar je ziet het niet.

De regels die ze opgesteld hebben vind ik wel goed, daar moet iedereen zich gewoon aan houden. Je kan er verder toch niets aan doen maar je moet wel een beetje je gezond verstand gebruiken. Zolang je nog gezond bent moet je proberen dat te blijven en verder is het ook een beetje geluk hebben.

Dat ze nu de regels versoepelen is wel goed voor de economie. Het is een sneeuwbaleffect, wat voor het ene bedrijf goed is, is voor het andere bedrijf juist niet goed. Dan kom je in een cirkel waar je niet uitkomt. Je doet het als regering nooit goed, neem nou de reisbedrijven met de vakantievouchers. Mensen hebben die reis toch al geboekt, dus er was geld om op vakantie te gaan. Als ze nu allemaal hun geld terug willen valt de hele reisbranche om en gaat niemand weer op vakantie want dan gebruiken ze het geld weer ergens anders voor.

Ook de vele verenigingen die op vrijwilligers draaien hebben het moeilijk, ze hebben geen inkomsten omdat er niets georganiseerd wordt maar moeten straks wel weer huur betalen voor de accommodatie. Dan zijn ze toch afhankelijk van de goedheid van de mens, die misschien willen helpen door middel van een donatie.

Ik denk dat het vaccin er toch wel snel aankomt, we waren al heel ver maar hebben het aan Amerika verkocht. Nu hebben wij niets en gaat Amerika met de eer strijken.

Ik vermaak me prima maar ik vind het erg saai allemaal. Elke dag is hetzelfde en ik moet mezelf regelmatig vragen welke dag het eigenlijk is. De kinderen komen wel langs, willen graag helpen. We fietsen graag, rijden een stukje auto, ik lees graag en zit graag achter mn tablet en luister naar mooie muziek. Ook ben ik veel met mn plantjes bezig. Maar als je eens weg bent en je wil een ijsje hebben dan moet je dat in de auto opeten omdat er geen tafeltjes en stoeltjes staan. Dat is toch niet gezellig.

Verder ben ik druk met Tafeltje Dekje, dat gaat gewoon door. De bezorgers mogen niet meer in huis komen, maar soms moet er wel eens een uitzondering gemaakt worden als iemand bijna niets meer kan zien. Dan doen de chauffeurs dat ook. We hebben maar 1 chauffeur gehad die er mee gestopt is vanwege het virus en afzeggingen van klanten hebben we helemaal niet gehad. We hebben er wel nieuwe klanten bij.

Maar we zitten allemaal in het zelfde schuitje, de Soos is gesloten, de Zonnebloem doet niets meer en als je zelf eens een uitje op touw zet is dat ook lastig. Maar zolang we gezond zijn da zijn we spekkopers!

Ciska van Boheemen

(uit het boekje (mijn) leven met corona, dat in het begin van de coronatijd, – vorig jaar dus – door en voor de leden van Ouderen Soos Stompwijk is gemaakt)

Knuffelactie Midvliet

Wat een prachtig initiatief!!!

Ik geef graag een knuffel weg aan Agnes Hofstede, Agnes is sinds vorig jaar secretaresse van Ouderen Soos Stompwijk. Niets bijzonders zullen jullie denken, maar:

Agnes is net 50 jaar en kampt al jaren met een afnemende gezondheid, onder andere lijdt zij aan een zeer ernstige vorm van osteoporose, etc. etc., en toch,

En toch.. Weet zij zich voor 300% in te zetten voor onze oudere en kwetsbare leden. Diverse leden, die dit gebaar écht op prijs stellen, worden zeer regelmatig door haar gebeld, puur enkel en met het doel om deze mensen even uit hun eenzaamheid te halen. Ook binnen het bestuur, heeft zij Zich in een heel korte tijd onmisbaar weten te maken. Toen vergaderen nog heel gewoon was, maakte zij voor ons heel snel en secuur de notulen. Ik kende Agnes niet, voordat zij ons bestuur kwam versterken. Maar ik kan je vertellen, dat zij ook op persoonlijk vlak een hart van goed heeft….. Waar zijzelf zelf steun nodig heeft, weet zij juist andere te steunen en te stimuleren.

Agnes woont in Hoogmade, maar zet zich in voor de ouderen in Stompwijk, hoe ontzettend mooi is dat? Zeg nou zelf, dat verdient toch een knuffel? Elke week komt zij haar moeder op de Akkermunt in Stompwijk bezoeken, nu kan dat nog, maar dat kan ook zomaar, i.v.m. haar gezondheid zomaar afgelopen zijn….

Aldus Trees van Velzen, op radio Midvliet op zaterdagochtend om kwart voor elf.

En, er is positief gereageerd op mijn verzoek, de knuffel voor Agnes, zal aanstaande donderdag bij haar moeder worden bezorgd.

0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0

Ik wil graag Ria Luiten voordragen voor deze actie. Ze is een bijzonder betrokken persoon die met veel mensen begaan is. Daarbij is ze erg alert op van alles en zorgt regelmatig voor een kaartje in de brievenbus bij degene die dat nodig heeft.

Ze heeft meerdere acties opgestart om in deze coronatijden alleenstaande mensen op eniger wijze te verblijden met een ontbijtje, of een chocoladeletter. Ze is actief binnen het bestuur van VrouwActief en Oud Stompwijk. Ze is enorm creatief en ze heeft met haar kunstenaars-contacten bijgedragen aan een flinke opbrengst van verkoop van veilingstukken voor de Stichting Support Casper.

Ook alle kunstzinnige collega’s opgeroepen tot het houden van een open atelier bij de Molenwei.

Daarbij fotografeert ze prachtige zonsondergangen en laat heel Stompwijk meegenieten.

0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0

Ook wil ik  graag Nezha Lachhab voordragen, ze is werkzaam bij de gemeente (activiteitenbegeleidster Social work bij SenW)

Ze wilde graag iets betekenen voor de inwoners van de gemeente, samen met haar moeder kwam ze op het idee dat eten de verbinding kan leggen en besloot soep te gaan maken. Hiervoor heeft ze een flink aantal vrijwilligers gemobiliseerd. Ze is hiermee op 22 oktober 2020 gestart en sindsdien neemt de soep haar donderdagen in beslag. Inkopen, koken én rondbrengen. Stompwijk heeft aansluiting gezocht én gevonden bij haar en haar trouwe collega Houria. Sinds eind oktober brengen we bijna wekelijks soep rond en wat ons betreft is dit bijna ten einde en heeft zo goed als elke alleenstaande of oudere van 80 en zelfs 90 plus een keer bezoek gehad. Verrassing, de blijdschap en het oplichten van de ogen zijn onze dank, vooral het gevoel dat er aan hen gedacht wordt, viert de boventoon.

Nezha heeft alle uithoeken van Stompwijk gezien en elke week is ze vol enthousiasme.

Ze verdient, samen met haar team een hele dikke knuffel.

0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0

foto: Het Krantje

Als hij nog niet voorgedragen, is wil ik Jeroen de Gier graag voordragen. Hij heeft de aftelopen jaar van de nood een deugd gemaakt, door:

– het opzetten van een podcast met interessante gasten

– wekelijks een uitgebreid menu voor afhaaldiners

– het verzorgen van 80 paasontbijtjes samen met Ria Luiten en konings- dagijsjes

– high-wine en bierproeverijen online

– beperkte ladiesnight

– een terras op het plein

– pubquiz

– echte zaterdagavond W show

– een kerstshow die digitaal te volgen was

– voor 200 personen een afhaal kerstdiner en hon derden kerstpakketten. ,

– het dorp verrast met 2 fantastische kerstbomen door 75 bedríjven te mo biliseren.

– Koffie-to-go op koude dagen met vuurkorfje

– als klap op de vuurpijl de actie in de glazen kas voor Casper. Een actie die € 37.000,- opgebracht heeft voor onderzoek naar alvleesklierkanker.

Nou die kan wel een dikke knuffel van het hele dorp gebruiken, want ik ben ervan overtuigd dat iedereen hieraan meegeholpen heeft, er ook ontzettend blij van geworden is.

Wat een aanwinst.

0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0

foto: gemeente L/V

Dan wil ik graag Penchi Harteveld, onze gebiedsregisseur, werkzaam bij de gemeente, voordragen. Ik vind haar een verrijking voor het dorp. Het leggen van verbindingen staat bij haar hoog in het vaandel, ze gaat het gesprek aan en nodigt mensen uit om in Stompwijk zelf hun verhaal te doen. Ze houdt hiervoor spreekuur op locatie. Ze houdt haar ogen en oren open en weet wat er speelt en legt contacten. Heeft contact met de Adviesraaad, komt met haar collega kennismaken en probeert hier eveneens verbindingen te leggen. Ze maakt hierdoor de lijnen korter. Schuift aan, brengt zaken     in beweging, monitort en evalueert en zet aan tot nadenken. Kortom ze verdient een knuffel van het hele dorp.

Petra

0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0

Ik wil Hannie Verhagen graag verrassen met een Midvliet knuffel. Zij heeft al veel mee gemaakt en vorig jaar haar man verloren, haar zoon Carl zit in Ommen in een gehandicapten Woonzorg groep en heeft zij vanwege de Corona bijna niet kunnen bezoeken, al die maanden slechts een of twee keer. Zelf heeft zij in de zomer haar heup gebroken en is nog in therapie. Al met al een vrouw die ondanks alle ellende altijd met een positieve instelling door het voor haar niet zo makkelijke leven gaat. Ik zou haar het liefst zelf een knuffel geven, maar dat kan helaas nu niet.

Ria Luiten

Thuis in de bibliotheek –uitkomsten participatieproces

Boeken om te lezen en te lenen, een plek om de krant te lezen,  (huis)werk te maken of antwoorden te krijgen op je vragen. Dat vinden de inwoners van Leidschendam-Voorburg belangrijk als het om de bibliotheek gaat.  Dat blijkt uit het participatietraject rondom de bibliotheek van de toekomst.
“De bibliotheek leeft. Dat blijkt wel uit het grote aantal inwoners dat heeft willen meedenken. Van jong tot oud maar ook ondernemers, de scholen,
welzijnsorganisaties en de cultuurpartners hebben meegedacht,” aldus
wethouder van Eekelen. “We zijn blij met alle waardevolle suggesties die zijn gedaan, ze helpen ons op weg naar een toekomstbestendige bibliotheek waar inwoners graag gebruik van maken.”

In totaal hebben circa 800 inwoners meegedacht. Een klankbordgroep,
bestaande uit inwoners en vertegenwoordigers van partners, heeft meegedacht over de vragen die aan inwoners gesteld zijn.

Uit de antwoorden blijkt dat de lees- en uitleenfunctie zoals nu wordt
aangeboden belangrijk is, maar dat deze wel wat moderner mag. Meer
functies zouden bijvoorbeeld online aangeboden kunnen worden, zoals een boekenclub of van achter je laptop boeken bestellen en thuis laten bezorgen. Daarnaast wordt de ideale  bibliotheek gezien als een soort huiskamer, waar niets ‘hoeft’ en waar ruimte is om te ontspannen, ontmoeten, lezen of een kop koffie te drinken. Ook geven volwassen aan dat de bibliotheek meer (maatschappelijke) activiteiten zou kunnen organiseren, bijvoorbeeld op het gebied van laaggeletterdheid, eenzaamheid en actualiteiten in de media.
Bovendien is een bibliotheek een plek om gewoon samen te komen met
andere inwoners.

De uitdaging is om meer jongeren (13-21) naar de bibliotheek te krijgen, een doelgroep die op dit moment minder aansluiting vindt bij de bibliotheek.
Kinderen (4-12 jaar) komen graag in de bibliotheek en willen vooral een plek om te lezen maar ook op spelende wijze het plezier van boeken en lezen
ontdekken. Kinderen stellen bijvoorbeeld voor om boeken meer te laten leven en interactief te maken zodat zij een boek ‘in kunnen stappen’ en echt kunnen beleven.

Gerard Hendriks, directeur Bibliotheek aan Vliet: “De bibliotheek wil graag bijdragen aan de ontwikkeling en het welzijn van de inwoners. De wensen en behoeften die inwoners naar voren hebben gebracht zijn daarom waardevol voor ons. In de toekomst willen we actueel en aansprekend blijven voor
huidige klanten, maar ook voor nieuwe doelgroepen, zoals jongeren.”

Vervolg

De komende periode wordt in kaart gebracht wat de behoefte van inwoners betekent voor de huisvesting van de bibliotheek. Dit is de basis voor een voorstel dat aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. Lees meer over de
uitkomsten van het participatietraject en het vervolg op

www.ingesprekmetlv.nl/eenbruisendebibliotheek