vlietnieuws

Geen onderzoek bodem Meeslouwerplas

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland laten geen nieuw onderzoek doen naar de bodem van de Meeslouwerplas. Daar is volgens het provinciaal bestuur geen reden toe. Er is al onderzoek genoeg gedaan en daaruit is gebleken dat er geen reden is om te twijfelen aan de kwaliteit de de bodem. De Vereniging vrienden van Vlietland, de Vogelwerkgroep Vlietland, Milieuwerkgroep Leiden, Beheerscommissie vogelplas Starrevaart en het Recreatiecentrum Vlietland hadden om nader onderzoek gevraagd. Dit vanwege baggerstort in de plas waarbij mogelijk vervuilende stoffen in de bodem, en het water, zijn vrijgekomen.

Eilandterras in Vlietland

Paviljoen Vlietland krijgt een terras op een eiland in water. Dat is nu al via een steiger met het vasteland verbonden doch het bestaat alleen uit gras, struiken en bomen. De gemeente heeft de uitbater van het paviljoen nu toestemming gegeven er een terras van 400 vierkanter meter op aan te leggen. Het paviljoen heeft al een ‘gevelterras’ van 586 vierkante meter. Het groen op het eiland wordt overigens zo veel mogelijk gehandhaafd.

Geluidswallen bij Vlietland

Het Recreatiecentrum Vlietland (RCV) heeft bij de gemeente vergunning aangevraagd voor de aanleg van geluidwallen aan de noordoost kant van het natuur- en recreatiegebied. De wallen moeten tussen de oever van de Vliet en de kom van het viaduct dat aangelegd wordt voor de aansluiting van de RijnlandRoute op de A4, komen. De wallen zijn nodig om de geluidoverlast door verkeer te beperken aangezien er in het nabij gelegen deel van het natuur- en recreatiegebied 222 hoogwaardige recreatieve woningen gepland zijn (Dutch Lake Residence). In de kom van het viaduct moet een aarden wal komen van bijna elf meter hoogte met uitlopers langs de A4 en de RijnlandRoute zelf richting Vliet. Bij de Rietpolderweg – te hoogte van de keet van de bouwers van de RijnlandRoute, Comol 5, komt een wal van vijf meter hoogte. Tussen beide wallen zouden geluidschermen van zo’n 6 meter hoogte moeten komen. Wanneer de werken echt starten is nog onduidelijk. Wel is afgesproken dat er in schoolvakanties en weekeinden geen grondtransporten plaats vinden.

230 bomen weg in Vlietland

Staatsbosbeheer kapt dezer dagen 230 bomen in natuur- en recreatiegebied Vlietland. Ze zijn onveilig voor bezoekers. Daarnaast zijn nog eens 436 bomen gesnoeid. De werken vinden plaats langs alle paden in Vlietland, en door het hele gebied. Eind volgende week moeten ze afgerond zijn.