Hallo lieve kinderen,

Alles goed? Intussen weer lekker naar school toe he! Wat fijn is dat! Hebben jullie ook zo heerlijk van sneeuw en zon genoten? Vast wel! Ik ook hoor!

Ja, lieve kinderen heel leuk was dat, maar ik steek gelijk van wal en vraag aan jullie: “Hoe gaat het met mijnheer Koen en hebben jullie nog een slotstuk kunnen maken aan dit verhaaltje? Is het vinden van de titel van dit negende deel van de Vrucht van de Heilige Geest, eveneens gelukt?” Nu maak ik het verhaal snel af, dan kun je zo jouw slotverhaal vergelijken met die van mij!

Daar gaat ie dan:

Kijk, daar stond er weer een tafeltje met glaasjes, gevuld met verschillende soorten lekkere sap! Natuurlijk begrijp je het al! Ook hier werden alle glaasjes door mijnheer Koen leeg gedronken! Zo ging het maar door! Hij proefde, at en dronk van alles en nog wat alsof hij de enige op de wereld was! De mensen die hem kenden zeiden: “Foei mijnheer Koen, hoe kunt u zoiets doen?” Doch ongestoord, ging hij voort! Eindelijk naderde hij de kassa. Sjonge, sjonge wat een lange rij! Daar had mijnheer Koen helemaal geen geduld voor en drong met zijn overvolle kar gewoon naar voren! Ook hier moest de chef ingrijpen!  Mijnheer Koen moest gewoon terug en netjes zijn beurt afwachten! Dat viel niet mee hoor, maar kort voor hij aan de beurt was probeerde hij nog stiekem mee te gluren, naar de pincode van de vorige klant die aan het pinnen was! Gewoon uit pure nieuwsgierigheid! “Foei mijnheer!” riep de kassière streng! Ach, wat jammer toch! Alweer geen zelfbeheersing! Gelukkig liep alles verder goed af bij de kassa en kon hij weer rustig naar huis! Oei, oei, aha, dat dacht je maar, want opeens rinkelde een belletje heel luid bij de deur, toen hij de  supermarkt wilde verlaten! Mijnheer Koen schrok zich een hoedje! Wat nou weer??? Ach hij moest weer terug! Voor de derde keer moest de chef er aan te pas komen! Wat bleek nu? Mijnheer Koen was helemaal niet eerlijk geweest. Hij had namelijk een komkommer en chocola in zijn ene jaszak verstopt en scheerzeep in die andere! Wat een boef he?! Wat een domme mijnheer Koen toch! Je snapt dat hij niet eerder naar huis mocht, dan nadat hij eerst de gestolen spullen netjes had betaald! Van de chef mocht hij ook niet meer winkelen in  de Supermarkt! Nou, nou, erg zeg! Bedroefd ging hij naar huis! Thuis aangekomen, kon hij geen “pap” meer zeggen! Hij was veel te moe en bracht met moeite de boodschappen naar binnen. Eten kon hij eveneens  niet meer, want daar voelde hij zich veel te ziek en te misselijk voor, omdat hij te gulzig was geweest tijdens het boodschappen doen! En de kar……? Gelukkig was mijnheer Koen ’s middags aardig opgeknapt en bracht hij toch nog even vlug, de kar weer keurig terug! Hij had heus, heel veel spijt en beloofde de chef dat hij voortaan beter zijn best zou doen!  “Als dat echt zo is,” zei de chef, “dan bent u weer welkom in onze supermarkt!” Zo is het ook gegaan en mijnheer Koen was weer heel blij en gelukkig!

Uit, tuit, fluit……..  ’t verhaaltje is nu uit!

Nu kom ik terug op mijn vraag:

Hebben jullie de titel al ontdekt van dit negende deel van de vrucht van de Heilige Geest? Ja goed zo, ik hoor het al! Dat is: zelfbeheersing. Prima gedaan! Dat is nou precies wat God wil hebben! God heeft graag dat wij ons zelf kunnen beheersen in alles wat we doen! Zelfbeheersing is niet alleen de domme dingen niet doen, die mijnheer Koen deed, maar ook simpelweg dat je niet toegeeft aan luiheid bij het studeren of bij alles jouw eigen zin willen  doordrijven!  Boos of verdrietig blijven, is ook niet goed! Denk niet teveel aan je zelf, maar probeer ook anderen te helpen!

Snoepen, gamen, noem maar op! Alles kan, maar met mate! Het is wel allemaal heel moeilijk, daarom is het goed jouw hartje vrij te maken hiervoor en onze Lieve Heer te vragen jou hierbij te helpen! zo kan Hij je helpen een goed mens te zijn, zoals Jezus is geweest!

Nou, dat was ’t.  Veel succes, maar eerst nog even dit:

Vertel eens wat:

1) Was het moeilijk om de titel te ontdekken?

2) Hoe heb je die kunnen vinden?

3) Heb je nog een eigen slotverhaal kunnen maken en voorlezen? Hoe ging dat? Met of zonder hulp?

Creatief bezig zijn:

1) Nogmaals schrijfwerk, maar nu mag je zelf een heel verhaal verzinnen of een heel verhaal opschrijven, dat echt is gebeurd, met als titel: Zelf be- heersing

2) Als jouw verhaaltje af is, stuur het dan op naar de redactie van de Dorps ketting! Dat zou  fijn zijn, zo kan dan iedereen  jouw verhaaltje lezen! Mis- schien word je later wel een beroemd schrijver!

Muziek:

Het zelfde liedje van de vorige keer, dat eveneens een gebedje is om ons hierbij te helpen: “Met mijn handen samen, KOM 7 nummer 17”

Nou lieve kinderen, dat was ’t weer!

Groetjes, Gods zegen, veel liefs en……..tot de volgende keer!

Olivia (voorleesjuf)