Op zoek naar restanten en verhalen over de Jolly Duck

,,Misschien hebben mensen in Stompwijk en omgeving nog dingen in huis, die te maken hebben met de Jolly Duck, het oorlogsvliegtuig dat aan het eind van de oorlog een noodlanding maakte in de Geerpolder. Misschien kunnen ouderen zich nog dingen herinneren, of  hebben mensen ooit kleine stukjes van het toestel of de apparatuur als souvenir meegenomen. Je weet nooit of iemand nog iets in huis heeft. Ze maken mij er dolgelukkig mee.”

Maarten Havinga uit Zoetermeer is in de loop van zijn leven steeds meer betrokken geraakt bij de crash van de Amerikaanse Liberator B24-H. Het moet een zware dreun hebben gegeven, toen het enorme toestel, gewicht rond 23 ton en spanbreedte van 33,5 meter, onderaan de dijk tot stilstand kwam. Vier dagen na de noodlanding kwamen ter plaatse bij een beschieting vijf mensen om, waaronder twee kinderen van de familie Van Bemmelen uit Stompwijk.

Havinga heeft inmiddels van alles en nog wat verzameld over de Jolly Duck en is er nog steeds druk mee. Hij heeft thuis een indrukwekkende verzameling opgebouwd van onderdelen die in de grond en in het water zijn gevonden. Hij werd onlangs aangemoedigd door het verhaal van een Stompwijkse boerenzoon. Hij kon zich herinneren dat vroeger op de boerderij een doosje spullen stond op zolder met o.m. een leren vliegeniers-cap, een bril, papieren e.d.. De spulletjes waren vrijwel zeker afkomstig van de Jolly Duck. Na twee verhuizingen en een bonte verkleedpartij (met cap!) is alles voorgoed verdwenen.

Ontzettend jammer, zegt de Zoetermeerder. Hij hoopt nu op mensen die nog iets hebben in een oude doos, in hun archief of een vergeten hoekje in de schuur. ,,Het kan van alles zijn, boekjes, foto’s, knipsels, voorwerpen en dergelijke. Ook is Oud Stompwijk misschien een route om nog iets te achterhalen”, aldus  Havinga. Dus, wie iets heeft of weet, dit is zijn mailadres:
oude-huis@hotmail.com                               

Jack Luiten