Agnes’ wekelijks praatje

Lieve Leden van de Ouderen Soos,

Wat duurt de tijd toch lang als je op de ijsheiligen zit te wachten. Tenminste, ik wacht er niet zozeer op, maar mijn man wel want dan mogen eindelijk de plantjes in de grond. Degene die mijn stukjes wekelijks volgt, weet dat we vorig jaar een paar wonderplantjes van een van onze lieve leden hebben gekregen. Ze groeiden als kool, aan het eind van het seizoen de zaadjes eruit gehaald, de hele winter op de aanrecht laten staan en opgekweekt. Ging allemaal goed totdat in februari die hele mooie week kwam. Mijn man was niet meer te houden, de plantjes moesten en zouden de grond in. IJsheiligen? Nog nooit van gehoord. Nou ja, ga je gang. Maar zoals ik al dacht daarna kregen we nog een week met veel sneeuw en strenge vorst….daaaag wonderplantjes! Want ze mogen dan wel zo heten, ze hebben nog niet het wonder bij zich dat ze van dood gevroren weer levend worden hihi. Maar gelukkig hebben we weer een paar nieuwe gekregen met het uitdrukkelijke verbod ze buiten te planten voor de IJsheiligen. Ben benieuwd of mijn lieve echtgenoot het geduld deze keer wel op kan brengen.

Maar wat zijn dieIJsheiligen nou eigenlijk en waar komt het vandaan? De IJsheiligen zijn de naamdagen van een aantal katholieke heiligen die vallen in de periode van 11 tot en met 15 mei. Volgens de volksweerkunde zijn dit de laatste dagen in het voorjaar waarop nog nachtvorst kan optreden. De IJsheiligen ontlenen hun benaming aan het gevaar van koud voorjaarsweer voor het gewas, dat in deze tijd in volle bloei staat. Een late vorstnacht kan in deze periode veel schade aanrichten. Het is echter niet zo dat tijdens de IJsheiligen de kans op een overgang naar koud weer groter is dan op andere dagen in het voorjaar. Er zijn 4 IJsheiligen maar aangezien drie het heilig getal is en daarom rekent men in de meeste landen maar drie katholieke heiligen tot de IJsheiligen.

Als u de bijgevoegde foto ziet zult u begrijpen dat dit niet meer goed gaat komen, dus we gaan weer vrolijk opnieuw beginnen. Maar het was zo leuk dat deze plantjes helemaal zelf van pit tot plant zelf waren opgekweekt. Maar goed, alle begin is moeilijk en we hebben wel voor hetere vuren gestaan. Zo hebben we ook een avocado pit in de grond gestopt en na een goed begin vielen alle blaadjes eraf en zijn ook nooit meer teruggekomen. Zie foto. Ook hier hebben we weinig hoop dat er nog een avocado gaat groeien maar ook hier geldt, we geven niet zomaar op. We zijn niet behept met groene vingers maar gelukkig hebben we een hele goede en lieve vraagbaak waar we altijd terecht kunnen met vragen. Op deze manier doen we wel ervaring op voor volgend jaar. En ook is het een leuke afleiding want de versoepelingen voor de corona schieten niet echt op. Ja, overal schieten de fieldlaps uit de grond, er worden feesten georganiseerd met meer dan 10.000 gasten, terwijl de gewone horeca nog steeds gesloten moet blijven, vakanties georganiseerd, en noem maar op. Het enige wat je moet doen is je voor en achteraf laten testen en bij thuiskomst in quarantaine. Maar we weten denk ik allemaal dat de hoeveelheid mensen die dat doen heel klein is, die nemen gewoon het risico. Erg egoïstisch vind ik het, mensen doen er nog steeds alles aan om het niet te krijgen en dan zal iemand anders het even voor je verpesten. Nou ja, ik probeer me er maar niet druk om te maken, heb genoeg zorgen aan mijn hoofd en genoeg energie nodig om overeind te blijven.

Inmiddels zijn de paasgebakjes met amarenekers al lang en breed op, maar wat waren ze lekker. Ik heb al een paar keer twijfelend bij Wesseling voor de deur gestaan om nieuwe te halen, maar ik heb de verleiding nog steeds kunnen weerstaan. Maar oh wat was dat moeilijk. Nu begrijp ik ook eindelijk waar de term troost eten vandaan komt, zeker als je alleen bent en je hebt zulke lekkere dingetjes in huis dan moeten die op. Niet één per keer, nee gewoon alle 4 achter elkaar en tja dan moet je toch nieuwe halen hihi.

Ik heb een geheim

En niemand mag het weten,

De snoepjes, koekjes en al het snoepgoed

Zijn niet goed verstopt,

Maar gewoon al opgegeten.

Lieve leden wij wensen jullie weer een hele fijne week, blijf gezond en hopelijk te snel.

Namens het bestuur van Ouderen Soos Stompwijk,

Agnes, secretaris