Aandacht voor water: maak kans op een regenton!

Klimaatverandering zorgt voor weersextremen. We zien lange perioden van droogte en korte, forse piekbuien. Steeds vaker ondervinden we hiervan hinder, overlast en schade. Hitte kan leiden tot gezondheidsproblemen, droogte tot dode bomen en verzakking en hevige buien tot overlast van regenwater. Daarom is het belangrijk om op een goede, veilige en efficiënte manier met ons water om te gaan. We kunnen onze leefomgeving gezamenlijk zo inrichten dat we hinder en schade zoveel mogelijk voorkomen.

Deel uw tip en maak kans op een regenton!

Wist u dat een groene tuin zorgt voor minder wateroverlast, omdat grond en planten het water deels opvangen? Ook werkt een groene tuin verkoelend bij warm weer. Heeft u al aanpassingen gedaan om beter om te gaan met water in uw tuin? Door bijvoorbeeld door uw tuin te vergroenen of regen- en afvalwater van elkaar te scheiden? Deel voor 15 augustus uw tips via onze website en maak kans op een regenton!

Wist u dat…

… het KNMI berekend heeft dat er nu 20 procent meer neerslag valt dan 60 jaar geleden? En dat er ook steeds vaker hoosbuien zijn, die het riool niet altijd aankan?

… het grootste deel van de grond in de gemeente van inwoners is? En dat uw bijdrage dus hard nodig is?

… er binnen de gemeente al meer dan 15.000 m2 aan groene daken ligt die het regen- water opvangen en vertraagd afvoeren?

… er per jaar gemiddeld 850 liter regenwater op 1 m2 valt?

… onder het parkeerterrein van The Mall of the Netherlands in Leidschendam en de Marcellus Emantslaan in Voorburg het water in de bodem geïnfil treerd wordt? Hierdoor kan het water wegzakken in de bodem en daar ziet u niets van.

… er dit jaar een hemelwaterverordening komt zodat er minder regenwater onnodig naar de afvalwaterzuivering afgevoerd wordt?

… wanneer u regen- en afvalwater niet scheidt er in de zomer bij hevige bui en verdund afvalwater in de sloten komt en dit in ernstige situaties tot stankoverlast en vissterfte kan leiden?

… er in de gemeente de afgelopen jaren het nodige is gedaan om hittestress tegen te gaan? Zo is het Jonkheer Carel Sternplein in Voorburg en de par keergarage daar direct naast vergroend.

… u wateroverlast voor een groot deel tegen kunt gaan wanneer de helft van uw tuin bestaat uit groen?

 Uit de Nieuwsbrief van 15 juli 2021