Geen belemmering glastuinbouw

Woningbouw in de Meeslouwerpolder vormt geen belemmering voor de uitbreiding van de glastuinbouw in dit gebied. Dat heeft wethouder Astrid van Eekelen een commissie uit de gemeenteraad laten weten bij een bespreking van het bestemmingsplan Meeslouwerpolder.

Volgens de eigenaren van Royal Roses, Kwekerij Meeslouwer en De Jong Plant betekenen bouwplannen tussen de glastuinbouwbedrijven dat toekomstige uitbreidingen worden geblokkeerd, ook al vanwege de nodige afstand tussen tuinbouwbedrijven en woningen vanwege het gebruik van bestrijdingsmiddelen (50 meter).

Van Eekelen bestreed die visie. De genoemde afstand is geen 50 doch 3 meter. Bovendien gaat het bij de bouw om vervanging van bestaande plattelandswoningen door ‘gewone’ huizen. Niet om grootschalige nieuwbouwprojecten.

De wethouder stelde dat het bestemmingsplan de feitelijke situatie eigenlijk consolideert. Er zijn gebieden aangewezen waar de glastuinbouw kan uitbreiden; elders is alleen renovatie mogelijk.

Er zal een onderzoek gestart worden naar een koppeling van dit gebied, en de glastuinbouwbedrijven, aan een nog aan te leggen warmteleiding tussen Rijswijk en Leiden. Daarbij kan ook bezien worden of de tuinbouwbedrijven warmte kunnen leveren, en of een doorlevering naar de rest van Stompwijk mogelijk is.