Panorama Platteland

Met veel plezier heb ik mee  mogen werken aan het Panorama Platteland schilderij op de Molenwei. In eerste instantie met het aanleveren van materiaal, bestaande uit foto’s en informatie, daarna werd mij een kwast in de hand gedrukt door Cis Deijl de creatief directeur met de woorden ”Jij kunt toch ook schilderen, help maar mee”. Daar sta je dan bij het grote doek en voorzichtig ben ik begonnen met een piepklein ijsvogeltje en ja, dan ben je verkocht en voor je het weet sta je elke dinsdagochtend en later ook nog de zaterdagochtend te werken op het grote doek. Het was soms verschrikkelijk koud en er was zelfs even een stop, maar uiteindelijk moest het wel af.

Er kwamen nog meer hulptroepen bij en in juni was het af voor zover zo’n verhalend doek af kan zijn natuurlijk. De nieuwe schuur, de Barn, was klaar en met 12 man/vrouw hebben wij het doek overgebracht tot waar het nu netjes ingesnoerd hangt. Hierna moesten de mensen enthousiast gemaakt worden om te komen kijken en er zijn totaal rond de 1500 mensen geweest, de kosten zijn er nog niet uit, maar de mensen die geweest zijn waren het er wel unaniem over eens dat het zeker de moeite waard was om te komen kijken. Gemiddeld duurt een rondleiding 1 à 1,5 uur en dus begrijpen jullie dat er veel werk verzet is ook nadat het doek klaar was.

Bij elke rondleiding was een van de schilders aanwezig om erover te vertellen. Zelf heb ik een aantal grotere groepen waaronder de Stompwijkse ouderen, de Wijk en Wouden groep, een groep feestvierders van een verjaardag en de bijna 100 jarige mevrouw Janson met een deel van haar familie mogen rondleiden, buiten de wat kleinere groepen en soms een duo. Het was elke keer een klein feestje en ik heb veel nieuwe verhalen gehoord, teveel om op te noemen. Het avontuur zit erop, afgelopen weekend waren de laatste rondleidingen. We hebben met Vicky, Cis, Karin, Gerrit en Marian nog even geproost op het Panorama en nagepraat over alle hectiek waar we in terecht gekomen waren. Ieder gaat nu weer zijn eigen weg, maar we hebben een speciaal contact gelegd via een nooit te vergeten ervaring met het tot stand komen van dit mooie project. Misschien krijgt het een vervolg, wie, wat, waar en wanneer is nu nog niet bekend, maar ik hou jullie op de hoogte. Cis bedankt voor jouw vertrouwen in mij, zelf had ik dit nooit durven doen. Je kunt vaak meer dan je denkt, door het gewoon te doen.

Ria Luiten