Versteviging van de Jan Koenendijk

Al enige tijd trokken de werkzaamheden langs de Jan Koenensloot mijn aandacht. Af en aan  rijden van auto’s, varende boten en vooral op de dijk veel actie. Samen met Frans ben ik op pad gegaan om te vragen wat er allemaal gebeurde. Hier is een mooi filmpje van gemaakt door Frans Oliehoek.

U heeft het filmpje niet gezien en gedacht wat gebeurt er allemaal? Ik zal het vertellen. Jaarlijks worden de dijken in Nederland gecontroleerd door het waterschap. De dijk ligt immers zo hoog  dat bij een doorbraak heel Stompwijk en omgeving natte voeten heeft. Frans woont onderaan de dijk en geeft aan dat hij dan pas op zijn zolder droog zit.

Theo Koot, werkzaam bij Glijnis en wonend aan de hoge kant van de dijk, vertelt er graag over. Het bedrijf is benaderd voor de aanpak van de dijk en de werkzaamheden zijn in volle gang. De teellaag is er vanaf geschrapt en ligt langs de achtersloot op een hoop geschoven.  Klei vanuit het depot  wordt vanaf Waddinxveen aangevoerd door 3 af en aan rijdende vrachtauto’s. Hun lading wordt rechts van de Jan Koenenbrug gelost in een platte trekschuit.  Of beter gezegd duwschuit. De aanvoer via water is wellicht gebruikelijk bij dijken en water en blijft bijzonder. Het aanvoeren via woonwijken is in dit geval geen optie. De duwboot vaart naar de plek van actie en daar wordt middels een kraan de schuit weer leeggeschept op de dijk. Van daaruit wordt er middels een andere kraanwagen de vette klei over de dijk verspreid en verdeeld. Daar moet het dan pakweg 5 weken inklinken en dan herhaalt het proces zich weer opnieuw. Een in de klei geplaatst meetapparaat houdt de druk van grond en water in de gaten. Inmiddels zijn ze aan de andere kant van de Jan Koenbrug aangeland en worden daar de werkzaamheden vervolgd. Door weer en wind wordt er gewerkt. En het is prachtig om alle bedrijvigheid te zien en hoeveel man er aan een dergelijk project werken. En dan niet te vergeten alle mensen achter de schermen. 

Kijken?  https://youtu.be/2BeW6kLAljA                              

Petra