Eeuwenoude boom geveld

Storm Eunice heeft behoorlijk huisgehouden en Franklin daarna ook nog een beetje. Een van de slachtoffers is de eeuwenoude boom in het ‘bos van de pastoor’’. Bij een vorige storm is een deel van de oude boom al gesneuveld. De boom was ziek, had heel veel zwammen, en was van binnen

behoorlijk hol. Met tegenzin waren er al plannen gemaakt om hem om te zagen. Hij werd immers gevaarlijk. Stel dat hij op de pastorie of op de kerk belandt. De schade zou enorm zijn.

Maar zo ver is het niet gekomen. De boom is omgewaaid en gelukkig een kant op gevallen waar hij geen schade heeft aangericht. Maar jammer is het wel.

De boom is meer dan 300 jaar oud. In zijn volle glorie was zijn omtrek meer dan 6,5 meter.
Als hij eens kon praten en vertellen wat er allemaal in zijn buurt is gebeurd.

Hij heeft meegemaakt dat de eerste kerk, rond 1700, op ongeveer de huidige plek gebouwd werd. Misschien is hij toen wel gaan groeien. De boom heeft meegemaakt dat in 1754 een pastorie naast die oorspronkelijke kerk gebouwd is, dat de kerk in 1819 werd uitgebreid met een toren met een klok er in. Deze klok werd o.a. gebruikt voor het luiden als er iemand overleden was en begraven op het in 1819 aangelegde kerkhof. De boom heeft al het gelui gehoord.

In 1870 werd de oude kerk afgebroken en de huidige kerk gebouwd.

De boom was erbij. In 1928 was er een enorme restauratie van de kerk. De boom heeft het gezien.

In 1936 werd de oude kerkklok vervangen door 3 nieuwe klokken. De boom heeft het verschil vast gemerkt.

Tot er geen pastoor meer op de pastorie woonde was de boom onderdeel van de tuin van de pastoor. Vooral de bewoners van de pastorie en de gasten hebben er van genoten. Al was de boom ook vaak de achtergrond van veel trouwfoto’s. 

(foto Leo en Petra Oliehoek in 1975)

Heel veel kinderen zijn in de boom geklommen. En hoeveel beukennootjes zijn er niet verzameld. Ondanks het privékarakter van de tuin hebben toch veel mensen herinneringen aan de oude boom.

De laatste paar jaren maken iets meer mensen gebruik van de tuin. In de zomer wordt er koffie gedronken vlak naast de, inmiddels bejaarde boom.

Er zijn plannen om de tuin nog meer te gaan gebruiken als een plek om even rustig te zitten, te mediteren, tot rust te komen of gewoon even te genieten.

Helaas zal dat moeten gebeuren zonder de oude boom. We zullen hem missen.

De oude boom bevat flink veel hout. Als u belangstelling heeft voor een stukje van dit hout, laat het dan vóór zaterdag weten bij het secretariaat.
Email sintlaurentius@hotmail.com of tel. 071-5801604.

Als u mee wil helpen met zagen bel dan even naar Aad van Boheemen
tel. 06 21821652.

(met dank aan Peter Janson voor de meeste foto’s)