‘Nee’ tegen Tiny Houses Stompwijk

B&W zeggen ‘nee’ tegen de komst van zestien Tiny Houses op een stuk grasland naast de N206 in Stompwijk. Dat blijkt uit een brief van wethouder Jan Willem Rouwendal aan de gemeenteraad.

Het gaat om een privé initiatief dat door tientallen Stompwijkers wordt gesteund. Zij hebben het voorstel vervolgens bij de gemeenteraad neergelegd. Die heeft er wel oren naar doch heeft de wethouder om een zienswijze verzocht.

De bestuurder noemt het plan op zich ‘sympathiek’. Er is er geen gemeentelijk beleid voor dus moet er per geval een afweging worden gemaakt.

Rouwendal stelt dat het plan de bestaande scheiding, middels de N206, tussen bebouwd gebied en buitengebied in Stompwijk verstoort. Het project is wezensvreemd aan het buitengebied.

De ruimtelijke impact van de Tiny Houses is bijna even groot als van een normale woning. Het project verstoort het ruimtelijke beleid van de gemeente en past daar ook niet in. Het aanpassen van het gemeentelijke beleid noemt Rouwendal ‘niet wenselijk’.

De provincie Zuid-Holland en het Hoogheemraadschap Rijnland hebben ook bezwaren bij het geheel. Verder spelen er zaken als wateropvang, bezwaren van omwonenden, de bereikbaarheid en de geluidhinder van de N206.

Als de gemeenteraad toch aan het plan wil meewerken dat zal er eerst een anterieure overeenkomst moeten komen tussen planmakers en gemeente. Daarna start een ruimtelijke procedure. Het bestemmingsplan ter plekke moet worden aangepast. Daar tegen kunnen bezwaren worden gemaakt.

Daarnaast zijn er financiële gevolgen. Kosten voor ambtelijke inzet, kosten door alle procedures, aanleg nutsvoorzieningen, bouwrijp maken terrein et cetera.

De zestien Tiny Houses zouden elk een oppervlak van 44 vierkante meter beslaan met een maximale hoogte van 4 meter. Ze zouden minimaal zes meter uit elkaar komen te staan. Er is een gezamenlijke was- en afvalruimte voorzien.