Hallo lieve kinderen,

Hoe gaat het met jullie? Ik hoop dat jullie je toch prettig zullen voelen, ondanks al die rare dingen in de wereld! Jullie spelen zo fijn en zijn altijd zo heerlijk bezig met elkaar, dat ik denk dat het wel prima gaat met jullie!

Ja lieve kinderen, net zo’n spannende tijd met dat corona-virus gehad en juist nu we wat ruimer kunnen ademhalen, staat er weer een nieuwe uitdaging voor de deur! Het is niet anders, dan die nare oorlog tussen Rusland en Oekraïne! Ik wou eigenlijk er helemaal niets over zeggen, maar ik weet dat jullie bijna allemaal naar het Jeugdjournaal kijken en dus heel goed op de hoogte zijn van wat er zich afspeelt in de wereld, daarom heb ik besloten er  toch maar wat over te zeggen. Dat is beter, dan stilzwijgend toe te kijken! Tja, wat wij allemaal te zien en te horen krijgen en wat die mensen allemaal hebben te doorstaan, is niet niks! Het ergste is dat wij daar niets tegen kunnen doen, ik bedoel zelf de oorlog stopzetten!

Wel kunnen wij op onze eigen manier, iets doen dat uit ons hartje komt, toch?

Als je om je heen kijkt, dan zie je dat er al op vele manieren hulp wordt geboden, maar dat is helemaal nog niet  genoeg! We moeten blijven helpen!

Dat doet mij denken aan het Bijbelverhaal, in het Evangelie van de afgelopen zondag, toen Jezus met 3 vrienden naar een berg ging om samen te bidden, omdat Hij wist dat er een moeilijke tijd voor Hem zou aanbreken! Ai.ai! weet je wat er toen gebeurde? Alle drie vrienden vielen in slaap en lieten Jezus zomaar in de steek! Erg hè? Gelukkig kwam het weer goed, maar wat ik hiermee wil zeggen is dat ook wij waakzaam moeten zijn en blijven bidden om de vrede die iedereen zo hard nodig heeft! Het gaat ons allemaal aan, groot en klein! Vraag aan papa of mama, dit verhaal uit de Bijbel aan jullie voor te willen lezen en uit te leggen: (LUCAS 9-28b-36)

Daarom dacht ik ook aan jullie,  toen ik een oproep van het Rode Kruis zag. Het is een instelling die alleen maar goede werken doet en dus ook hulp biedt aan mensen die overal in nood zijn, dus eveneens Oekraïne. Ja, al schenkt de school, maar ook de kerk al aandacht aan de oorlog, toch is mijn vraag aan jullie het volgende:

Speciaal voor scholen heeft een kunstenaar kleurplaten gemaakt, die samen een lange noodhulp-slinger vormen. Met jullie klas of school halen jullie geld op, door zoveel mogelijk kleurplaten te kleuren en jullie daarvoor te laten sponseren. Voor de kleurplaten-set en een interactieve Digibord-les van Kids-week over natuurrampen en conflicten, ga naar: rodekruis.nl/geefkleur

Hierdoor kom je veel meer te weten en kan je bewust op deze wijze meehelpen het leed van een ander te verzachten! Natuurlijk moet je eerst aan jullie juffen en meesters om hulp hierbij vragen. Okay, doe je mee……..? Ja toch?!  Dat zou fijn zijn! Alvast hartelijk dank voor jullie inzet! Zo helpen wij elkaar!

De mensen in nood zijn blij en wij ook!

Nou, dat was het dan, maar eerst even dit:

Vertel eens wat:

* Hoe denk je over de oorlog?

* Wat kunnen wij allemaal nog voor de vluchtelingen doen?

* Wat wil je naast het bidden, nog meer doen?

Creatief bezig zijn:

*    Vraag aan je ouders of zij mee willen helpen met het inzamelen van   hulpmiddelen en kijk wat je aan kleding, schoenen enz. kan missen en doe     zelf ook mee!

*    Maak een eigen gebed voor de vrede, hang het in je kamer op en bid dit     elke dag!

*    Maak er kopietjes van en geef dit ook aan anderen, om mee  te bidden.

Muziek:

*  Het liedje: Handen heb je om te geven, is ook heel mooi, maar dat plaats     ik de volgende keer wel.

*    Hier heb ik een kort maar eveneens volijk liedje, om ondanks alles toch blij te blijven.

Tik op You-Tube: www.kinderwoorddienst: jaar c / lied zalikjehelpen

Ja, lieve kinderen, blijf bidden dat de oorlog stopt en dat er vrede komt!

Ik wens jullie gezegende dagen, veel succes en……… tot de volgende keer!

Olivia (voorleesjuf)