Jaar van de molenaar

Dit jaar viert het Gilde van Vrijwillige Molenaar het 50-jarig jubileum en heeft daarom 2022 uitgeroepen tot Jaar van de Molenaar!

Op zaterdag 9 april willen de molenaars aangesloten bij het Gilde tussen 11.00 en 12.00 uur een recordpoging doen en alle draaivaardige molens in Nederland gelijktijdig te laten draaien. En natuurlijk ook bij houtzaagmolen De Salamander, bezoekers zijn vanaf 10.45 welkom. De molen is geopend tot 16.00 uur.

Mevrouw A. van Eekelen, wethouder Cultuur van Leidschendam-Voorburg, is bereid gevonden om dan met de Salamander-molenaars de vang te lichten en daarmee een bijdrage te leveren aan die recordpoging.

In 1972 is het Gilde van vrijwillige Molenaars opgericht door een aantal enthousiaste molenaars die het beroep en ambacht van molenaar aan het hart ging en deze voor de toekomst veilig wilden stellen. Het Gilde richt zich op de opleiding van molenaars en is de belangenvereniging voor haar leden. 

Nu, 50 jaar later, is het Gilde een vereniging met 2600 leden, waarvan ongeveer 1500 gediplomeerde molenaars, een groot aantal leden-in-opleiding, molengidsen, jeugdleden en donateurs. Deze leden zijn allen actief op één van de nog ongeveer 1200 in ons land bestaande en in bedrijf zijnde historische molens. Een mooie waardering is de erkenning door UNESCO van het “Ambacht van Molenaar” als immaterieel erfgoed.

In dit Jaar van de Molenaar! hoopt het Gilde hiermee de interesse voor het ambacht van molenaar te vergroten om zo meer vrijwilligers te werven zodat onze molens ook in de toekomst kunnen blijven draaien.

Met vriendelijke groet,

Albert de Jong,

Word Vriend van De Salamander en steun het onderhoud van de molen, eeuwenoud en 25 jaar jong.

www.molendesalamander.nl