Coöperatieve windmolens

nu ook voor inwoners van Leidschendam-Voorburg

Dankzij Energy Common Leidschendam-Voorburg (EC-LV) kunnen inwoners van de gemeente vanaf nu ook mede-eigenaar worden van De Watergeuzen. Deze twee molens langs de A4 bij Zoeterwoude zijn de eerste windmolens in onze directe omgeving die helemaal in handen zijn van bewoners. Wie zich als lid aanmeldt bij EC-LV kan ‘windmolenaar’ worden, heeft medezeggenschap over de windmolens én profiteert mee van de winst.

De Watergeuzen zijn in 2021 aangekocht door de regionale koepelcoöperatie Rijnland Energie. Doordat EC-LV zich recent bij Rijnland Energie heeft aangesloten, kunnen leden van EC-LV nu ook mede-eigenaar worden van de molens. Bijna 600 mensen in de regio hebben samen al 1.445.250 euro bij elkaar gebracht. Er is 1,6 miljoen nodig. De molens leveren elk jaar voldoende stroom voor 3.300 huishoudens.

De Watergeuzen (fotograaf: Winand Stut)

Windmolenaar worden tot 1 juli

Iedereen die lid is (of wordt) van Energy Common Leidschendam-Voorburg kan participaties nemen in De Watergeuzen. Die kosten € 250 per stuk. Wie mee wil doen moet niet te lang wachten, want de derde en laatste intekenronde is onlangs van start gegaan. Inschrijven kan nog tot 1 juli van dit jaar. Als windmolenaar heb je iets te zeggen over windmolens in je eigen buurt; je zet je in voor de opwek van duurzame, lokale energie; je krijgt rendement over je inleg én de winst die met de stroom wordt gemaakt, blijft in je eigen regio.

Bewonersinitiatief Energy Common Leidschendam-Voorburg

Energy Common Leidschendam-Voorburg is een initiatief van actieve inwoners van de gemeente. De coöperatie is opgericht om bij te dragen aan een klimaatbestendige, leefbare gemeente met betaalbare, groene energie voor iedereen. De coöperatie zet zich in voor een redelijke en betaalbare energietransitie en helpt mensen met informatie en advies over duurzaamheid op weg.

Meer informatie op www.ec-lv.nl
Meer informatie over De Watergeuzen op www.wekopendewatergeuzen.nl