Koe in Kunst

Wijk & Wouden organiseerde afgelopen zaterdag 9 april een bijeenkomst met als titel ‘Koe in kunst’.  De koe heeft vele kunstenaars geïnspireerd en schilder Ruud Spil heeft zich gespecialiseerd in het schilderen van koeien. Hij kwam een lezing geven over de koe in de kunst door de jaren heen en een workshop koe schilderen waarbij 5 mensen een poging mochten wagen. Zelf was ik net hersteld van Corona en nog niet helemaal fit, maar Wil Schrader was een van de 5 die meededen en dat heeft zij zeker niet onverdienstelijk gedaan.

Koe, Durkje120, de kampioenskoe die de afgelopen week de 100.000ste liter melk afleverde, moest geschetst worden. De hele ochtend had zij keurig op haar vier poten gestaan, maar vlak voor het startsein om te schetsen ging zij spontaan in het hooi liggen. Daar moet je dan toch weer jouw schets op aanpassen. Het ontvangst was hartelijk en leden van Wijk & Wouden mochten, dankzij een recent overleden id, de dag gratis meemaken. De niet leden werden net zo hartelijk ontvangen voor een bijdrage van slechts € 5,—. Daarvoor was er koffie, thee, lunch met verse melk, karnemelk, heerlijke kaas en echte roomboter van de boerderij, die met de kaasschaaf voor een heerlijk beleg zorgde op het brood.

Jonge boer Wytse de Jong, samen met zijn vrouw Lisette v.d. Burg sinds 2019 eigenaar van het melkveebedrijf ‘Nieuw Bethlehem’, vertelde enthousiast over hun bedrijf en gaf een rondleiding door de melkput en de kaasmakerij. Lisette stond in de winkel en daar konden de eigen gemaakte producten gekocht worden. Natuurlijk gingen wij naar huis met een heerlijk stukje kaas, ook al kunnen wij dat dichter bij huis ook kopen in de Ondermeer.

Het valt niet mee in deze tijd om boer te zijn, maar deze twee mensen gaan ervoor en zijn met hun vier kinderen en 80 koeien volop in de running. Het was een mooie ervaring, ondanks het verschrikkelijk slechte weer. Hagelbuien en een koude wind waaide door de stal. Zelfs de koeien die op stal stonden konden er niet voor zorgen dat het er warm werd.

Het was leuk voor de organisatie, bestaande uit o.a. Jack Luiten en Tonny de Groot, dat er zoveel mensen bij aanwezig waren. Iedereen bedankt voor het organiseren en bij een volgend evenement kom ik zeker weer langs.

Ria Luiten