Voortgang inzet gemeente voor vluchtelingen Oekraïne

Huisvesting

Per 12 april zijn er 347 vluchtelingen ingeschreven in de gemeente, waarvan 131 kinderen. Leidschendam-Voorburg moet conform de landelijke taakstelling 136 vluchtelingen uit de regionale acute noodopvang huisvesten. Het is nog onduidelijk hoe en waar vluchtelingen, die door inwoners worden opgevangen, op de langere termijn gehuisvest kunnen worden.

Zorg

De Jeugdgezondheidszorg roept alle kinderen die zijn gevlucht uit Oekraïne en ingeschreven staan in Leidschendam-Voorburg op voor een verpleegkundige keuring en om vaccinaties te zetten wanneer deze ontbreken. Daarnaast zijn er negen jeugdhulpaanbieders die zich willen inzetten voor jeugdhulp aan jonge vluchtelingen uit Oekraïne en voor kinderen met traumaklachten. De hulp van huisartsen aan Oekraïense vluchtelingen verloopt goed. Psychosociale hulp voor volwassen vluchtelingen is regionaal georganiseerd.

Werk en inkomen

Vluchtelingen uit Oekraïne hebben met terugwerkende kracht recht op leefgeld per 1 april 2022. Zodra dat mogelijk is, worden vluchtelingen begeleid naar werk.

Informatie en aanbod

De spreekuren van het Sociaal Servicepunt waarbij Vluchtelingenwerk aanwezig is verlopen goed. Woej start binnenkort met een koffie-inloop voor Oekraïense vluchtelingen. Sport en Welzijn coördineert het aanbod van activiteiten die openstaan voor Oekraïense jeugd. LVvoorelkaar koppelt vrijwilligers die iets willen doen voor gevluchte Oekraïners aan Vluchtelingenwerk

Onderwijs en kinderopvang

Om de kinderen onderwijs en een dagbesteding aan te bieden wordt het schoolgebouw bij De Haar 200 in Leidschendam opnieuw ingericht als school. De gemeente werkt samen met de regio voor de plaatsing van leerlingen uit het voortgezet onderwijs in Internationale Schakelklassen. Hier leren zij snel de taal. Ouders kunnen hun kinderen van 12-18 jaar aanmelden via: https://scholenwijzer.denhaag.nl/signup-newcomers.

Omdat het nog niet mogelijk is om alle kinderen op korte termijn te plaatsen wordt samen met partners gewerkt aan activiteiten op locatie De Haar voor alle Oekraïense kinderen die nog geen plek op een reguliere school hebben.

Oekraïense zaterdagschool

Het Corbulo College biedt op zaterdagen extra ruimte voor de Oekraïense zaterdagschool Wesselka. Oekraïense vluchtelingenkinderen krijgen les in Oekraïense taal en cultuur. De gemeente ondersteunt de Oekraïense zaterdagschool door in gesprek te gaan met de moeders van de kinderen en vragen te beantwoorden. De moeders hebben gevraagd om Nederlandse les tijdens het wachten. Met de bibliotheek aan de Vliet zijn we in gesprek om Nederlandse les voor hen op te zetten.