De Drie Molens in rouwstand voor Wilsveense Gerard Ammerlaan

Vrijdag 29 mei is op de, respectabele leeftijd van 86 jaar, Gerard Ammerlaan overleden.

Gerard overleed op zijn geliefde plekje, op zijn boerderij in het Wilsveen.

Een goede gewoonte is in kleine gemeenschappen of buurtschappen  waar molens staan om bij speciale gebeurtenissen dit door de stand van de wieken kenbaar te maken aan de bewoners.

Belangrijkste zijn de vreugde- en de rouwstand, zo stonden vorige week vrijdag en zaterdag de Drie Molens met  de kop richting de boerderij van de fam. Ammerlaan in de rouwstand. De rouwstand betekent dat de verticale bovenwiek iets door de verticale loodlijn staat, in de volksmond genoemd “hij is er geweest”.

Gerard was een van de laatste Wilsveense boeren, toen ik zelf in het Wilsveen kwam wonen, nu ruim 55 jaar geleden, waren er nog zo’n 15 actieve boeren nu nog maar enkele, er is dus veel veranderd in het Wilsveen.

De ontwikkeling van de Nieuwe Driemanspolder van agrarisch naar waterberging en recreatie, had ook voor de boerderij van Gerard ingrijpende gevolgen, de levensvatbaarheid was twijfelachtig .

Op de plaats van de in, slechte staat verkerende boerderij,  mochten zoon Geert en Kees elk een nieuwe woning bouwen en werd in de schuur een, van alle gemakken voorziene zogenaamde “kangoeroe woning” voor Gerard ingericht.

Gerard was een familie mens dat bleek duidelijk uit de tekst op de kaart “je was een deel van ons, wij blijven een deel van jou”  en druk was het tijdens de condoleance, die plaats vond  op de boerderij, al snel moest geparkeerd worden op de naast gelegen parkeerplaats van de begraafplaats.

Gerard is tijdens een indrukwekkende uitvaart, begraven naast zijn helaas in 2013 veel te vroeg overleden zoon Jan op de pittoreske begraafplaats in “zijn” Wilsveen met op de achtergrond de rouwende Drie Molens.

Ab Spaan