Drie Molens in het Dorpspunt

Enige tijd geleden werden we door de gemeente getipt over een schilderij, wat een voorstelling was van de 3 molens. Bij de gemeente zelf was geen plaats en zij vonden het een mooi idee voor het Dorpspunt.

Het schilderij was bij een verhuizing in Haarlem te voorschijn gekomen en de bewoners wilden het zelf niet hebben. Het is een schilderij van H.H. Ros.  

Via Google vond ik het volgende:

Hero Hette Ros, zoon van Hendrina Ros, geboren te Leeuwarden op 1 juni 1872 overleden te Rotterdam in 1964. Was voornamelijk werkzaam in Den Haag. H. H. Ros stamt uit een kleine familie Ros die hoofdzakelijk in Friesland en Groningen woonden. Hero Hette Ros was een zeer vakkundig amateur kunstschilder. Hij was als mens een opvallend figuur met een grote hoed en baard, blote voeten in sandalen. Signeerde altijd met H. H. Ros. Er hangen een paar van zijn werken in Museum Rijswijk.

Verder zoeken in RKDartists&

Kwalificaties als schilder: Onderwerpen boslandschap, duinlandschap, marine (als genre).

Opleiding autodidact

Het is niet duidelijk wanneer het schilderij precies geverfd is. De lijst is imposant wat ook wel duidt op eind 1800 – begin 1900. Maar zeker is dat niet.  Op internet zijn wel wat poldergezichten terug te vinden van hem, maar molens heb ik niet gevonden. Hij was uiteindelijk een `amateur’-schilder, maar dat zegt niet altijd alles.

Helaas was met die verhuizing het schilderij behoorlijk beschadigd. Wies van Etten van de schilderclub heeft de 1e reparatie gedaan en Aad Bennis heeft zo goed als onzichtbaar alles gerepareerd. Een knap stukje werk al zeg ik het zelf. 

Persoonlijk vind ik de lijst ook wel het bekijken waard.  Misschien is die zelfs meer waard!  We zullen het ooit weten.

Het schilderij pronkt nu in de hal van het Dorpspunt boven de piano en heeft voorlopig zijn bestemming gevonden. 

Aad en Wies bedankt…

Als er nog speurneuzen in het dorp zijn? Ga vooral je gang.

Leo Oliehoek