Vlietnieuws

Waterviolier krijgt ander aanzicht

Waterviolier krijgt tussen Hoefblad en Akkermunt een ander aanzicht. De gemeente gaat er zes bomen weghalen: 4 Sorbussen die in slechte staat zijn alsmede een conifeer en een sierkers die te vaak zijn gesnoeid en dus ‘klein’ blijven. In de plaats van de zes bomen komen er 22 Prunussen met de fraaie naam ‘Sunset Boulevard’. Op die manier moet dit deel van de straat een ‘robuuster’ groen aangezicht krijgen.

Gemeente machteloos bij bomenkap

De Nederlandse aardoliemaatschappij (NAM) heeft bij Stompwijk 53 volwassen bomen kunnen kappen dankzij toestemming van de Omgevingsdienst Haaglanden. De bomen stonden rondom twee oude winplaatsen voor olie/gas. Dit jaar heeft de NAM die winplaatsen helemaal ontmanteld. Daarbij werden ook de bomen gekapt. De NAM diende eind 2020 bij de gemeente een aanvraag in voor het kappen. De gemeente was echter niet ‘het bevoegde gezag’ ook al lagen beide percelen binnen de gemeente. Dat was de Omgevingsdienst Haaglanden die de zaak namens de provincie be- en afhandelde. Een herplantplicht werd de NAM ook niet opgelegd.

Meedenken over de toekomst

De gemeente roept inwoners mee te denken en te praten over de toekomstige leefomgeving: alles dat nodig om te leven, wonen, werken, leren, bewegen en recreëren. Dat wil zeggen gebouwen, water, lucht, bodem, natuur, wegen, voorzieningen, cultureel erfgoed en zo meer. De gemeente wil weten wat u belangrijk vindt, wat u wilt behouden/beschermen en wat er beter moet. De gemeente houdt daartoe twee bijeenkomsten: op 21 september in het Raadhuis Leidschendam (19.30-21.00 uur) en op 26 september online (19.30-21.00 uur). Het geheel vindt plaats in het kader van de nieuwe Omgevingswet die de gemeente verplicht een Omgevingsvisie te maken. U kunt zich aanmelden voor de bijeenkomsten via www.lv.nl/omgevingsvisie