Stichting Oud Stompwijk

Vorige week is bij alle leden de nieuwste aflevering van de Stompwiic afgeleverd, of per post of door de brievenbus. Het is aflevering 25 alweer met het slot van de geschiedenis van de familie Oliehoek, zeven generaties metselaars geschreven door de broers Arie en Jan Oliehoek. Hun familieverhaal is verdeeld over meerdere Stompwiic’s, te beginnen bij nummer 20, aan jullie door gegeven. Wat een mooi verhaal over deze familie gestart met stamvader Paulus Olijenrook uit
’s-Gravensande, diverse verschillende wijzen van schrijven van de naam, diverse domicilie en vanaf 1850 met een zekere Toon Oliehoek in Stompwijk woonachtig. Ook nu wonen er nog leden van deze familie in ons dorp en zijn actief in het verenigingsleven. Heb jij ook een mooi familie verhaal dan horen wij dat graag, het hoeft geen heel boek te zijn, maar gewoon wat gegevens op papier dan maken wij het verhaal wel geschikt voor plaatsing in het boekje. In dit boekje ook een verhaal over de techniek van snelfotografie  en bijnamen die Stompwijkers door de loop der tijd kregen omdat er zoveel mensen dezelfde naam hadden of vanwege het werk zoals Piet Fiets oftewel Piet Janson de plaatselijke fietsenmaker en het garagebedrijf. Over de inspiratiebronnen voor het Panoramadoek 75 jaar platteland heb ik de boerderijen van Stompwijkseweg 55 en 55A wat verder beschreven. De foto’s van het reisgezelschap waarbij mijn schoonouders op staan had ik nog nooit gezien, maar er blijkt dus een reisvereniging te zijn geweest in Stompwijk rond 1959 “Reisvereniging onder ons”. Of dit net zoiets was als bijvoorbeeld de “Ram en Raus” die met een grote wisselende groep op skivakantie ging, weet ik niet. Heeft iemand nog foto’s die ook met een Stompwijkse reisvereniging op reis geweest is, geef een seintje! Ook andere verenigingsfoto’s zijn welkom, bijvoorbeeld van de watersportvereniging die vroeger heel veel georganiseerd heeft op en langs het water van de Nieuwe Vaart.

Veel leesplezier en wil je lid worden, dit kan via  www.oudstompwijk.nl of via email secretariaat@oudstompwijk.nl  . Kosten € 15,= of buiten Stompwijk € 25,= per jaar, je ontvangt dan 4 boekjes Stompwiic en ondersteunt de Stichting.

Ria Luiten