Marathon schaatsen

Afgelopen weekend was er geen wedstrijd voor de mannen met de lange adem. Sinterklaas was de man die het meeste aandacht kreeg. Voor de voetbal liefhebbers onder het schaats volk was het natuurlijk prima. Zaterdag 26 november jl. was het peloton op de mooie ijsbaan in Hoorn om te strijden om de Sjoerd Huisman bokaal. Sjoerd Huisman was een fenomeen op de schaats met felle demorages waar bijna niemand antwoord op had. Helaas is hij plotseling op jonge leeftijd overleden aan een hartstilstand. Hij wordt op zijn thuisbaan in Hoorn in ere gehouden door de marathon aldaar naar hem te vernoemen.

Als eerste van start de Heren Beloften voor 100 ronden. Er waren vele uitloop pogingen maar mede door het snelle ijs wist niemand weg te komen om een rondje voor te pakken. In de massa sprint was Ivo de la Porte de snelste voor Igor Baars en Matthijs van Swieten. Leon Wenteler van GroeneHartSport werd vijfde.

Bij de Dames Top pakten 4 rijdsters een ronde voor. Ronden lag was het een gevecht met het peloton welke zich uiteindelijk gewonnen gaf. Winnares werd Esther Kiel voor Arianne Pruisscher en Femke Mosselkoff. Tjilde Bennis werd 19e.

Bij de Heren Top pakten 14 man een ronde voor. Ook hier na zware inspanning omdat voor elkaar te krijgen. Daan Gelling had de beste benen en won nipt voor of gelijk met Kars Jansma en Jeroen Janissen. Christiaan Hoekstra was echt top bezig. Hij zat bij de 14 koplopers en met een machtige slot ronde kwam Als 4e over de streep. Klasse hoor.

Bij de Dames Beloften was Yvonne Nauta de snelste voor Judith Krabbenborg en Lisa van der Linden.

A.s. zaterdag 10 december is het peloton op de ijsbaan in Deventer.

Start om 18.10 uur Dames Beloften om 19.00 uur Dames Top

0m 20.15 uur Heren Top en 21.45 uur Heren Beloften.

U kunt de wedstrijden volgen op live stream bij de KNSB.

Aad de Haas