Het onvertelde verhaal: ‘Indisch Zwijgen’ en het belang van herkenning

Mijn hoogtepunt van 2022 – door Juliette Dominicus

De uitbreng van mijn documentaire ‘Indisch Zwijgen’ was voor mij het hoogtepunt van 2022. De film, waar ik drie jaar aan heb gewerkt, ging deze zomer in première. Het idee voor de documentaire ontstond na het overlijden van mijn oma die in Nederlands-Indië is geboren. Ik realiseerde me dat ik bijna niets wist over mijn familiegeschiedenis. Ik ontmoette een filmmaker met een soortgelijk verhaal en we besloten om onze krachten te bundelen.

We wilden geen traditionele geschiedenisfilm maken, maar juist een film die ingaat op de emoties die Indische Nederlanders, waaronder wij zelf, ervaren. We hebben talloze Indische Nederlanders door heel het land geïnterviewd om meer over het onderwerp te leren. Dankzij een crowdfunding hebben we de realisatie van de film mogelijk gemaakt. De documentaire was voor ons geen eindpunt, maar een begin. Daarom organiseerden we een tour door het land met meer dan 40 vertoningen en nagesprekken. We gaven ook workshops over hoe je met dit zwijgen binnen families om kunt gaan. Waar we ook kwamen, de film maakte veel emoties los. 

Er kwam landelijke media-aandacht voor de film en dit najaar gingen we de bioscopen in. Momenteel zijn we bezig met onze volgende documentaire “Tussen Wal en Schip”, over het tussen wal en schip vallen van de Indische Nederlander. De erkenning en herkenning voor dit onderwerp betekenen veel voor mij, omdat ik denk dat er nog veel te leren valt over dit verzwegen verleden. Ik hoop dat ik met deze films een gesprek kan openen over een verleden dat lang onderbelicht is gebleven.

Stills en behind the scenes beelden uit de documentaire